Woningmarktcijfers van het afgelopen half jaar

‘’Is dit het juiste moment om een woning te kopen?’’ is een vraag die de hypotheekadviseurs van Knab vaak horen. Logisch, want tegenwoordig klinken er allerlei verhalen over een oververhitte huizenmarkt. Daarom hebben we de woningmarktcijfers goed in de gaten gehouden. In dit artikel lees je wat er het afgelopen half jaar precies heeft gespeeld.
Gepubliceerd
20 juli 2018
Laatst geupdate
28 mei 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 20 juli 2018
- Laatst geüpdate: 28 mei 2019
- Leestijd: 2 minuten

‘’Is dit het juiste moment om een woning te kopen?’’ is een vraag die de hypotheekadviseurs van Knab vaak horen. Logisch, want tegenwoordig klinken er allerlei verhalen over een oververhitte huizenmarkt. Daarom hebben we de woningmarktcijfers goed in de gaten gehouden. In dit artikel lees je wat er het afgelopen half jaar precies heeft gespeeld.

Woningmarktcijfers-bekijken

Woningmarktcijfers en stijgende huizenprijzen

Dat de huizenprijzen in Nederland flink stijgen, is geen verrassing meer. Dat is namelijk al het geval sinds het dieptepunt in 2013. Maar in 2018 bereikten de prijzen van koopwoningen ineens het hoogste niveau ooit, zo blijkt uit cijfers van CBS en het Kadaster. Bestaande woningen werden in de maand mei voor gemiddeld € 283.945 verkocht, dat is 0,6% meer dan tijdens de vorige piek in 2008.

Als we de huidige woningprijzen vergelijken met een jaar geleden, zien we een forse stijging. Gemiddeld 10,6% ten opzichte van 2017, om precies te zijn. Dat is bij nieuwbouw meer dan bij bestaande bouw. In het eerste kwartaal van 2018 werden nieuwbouwwoningen namelijk 11,6% duurder dan dezelfde periode een jaar eerder. Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht dat de stijgende trend in huizenprijzen voorlopig nog wel even doorzet.

Steeds minder woningen met een ‘te-koop’-bordje

In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er in Nederland 87.000 bestaande woningen verkocht. Dat zijn er 6,5% minder dan dezelfde periode van 2017. Er zijn wel grote regionale verschillen te zien. Heb jij je zinnen gezet op een woning in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag? Dan is het goed om te weten dat er daar 9,5% minder woningen zijn verkocht. In de rest van Nederland was dit met 6% een stuk minder. De laatste maanden is het verschil tussen de grote steden en de rest van Nederland steeds meer toegenomen, volgens het Kadaster.

Snel je slag slaan

Wil je een woning kopen, dan had je het afgelopen kwartaal keuze uit gemiddeld vier woningen. Zit daar jouw droomwoning tussen? Dan moet je er snel bij zijn: het afgelopen kwartaal werden woningen gemiddeld binnen 90 dagen verkocht.

Huren wordt populairder

Doordat er steeds minder woningen worden verkocht, neemt de populariteit van huren van een vrije sectorwoning toe. Dit blijkt uit onderzoek van huurplatform Pararius. Twijfel je wat voor jou de beste keuze is? Lees dan meer over de voor- en nadelen van kopen of huren.

Meer hypotheken afgesloten

In tegenstelling tot het aantal verkochte woningen is het aantal afgesloten hypotheken wel toegenomen. Waar in de eerste zes maanden van dit jaar 86.000 hypotheekaktes werden getekend, was dit in het eerste halfjaar van 2017 ‘slechts’ 84.000. Een verschil van 3%, zo blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Starters op de woningmarkt

Startende huizenkopers hebben het zwaar te verduren op de huidige woningmarkt. Het beperkte aanbod en de hoge prijzen zorgen ervoor dat ze tegenwoordig maar lastig een woning kunnen bemachtigen. Toch is je eerste woning kopen niet onmogelijk. In dit artikel lichten we een aantal mogelijkheden uit.

Het aantal 60-plussers neemt daarentegen wel toe op de woningmarkt, zo stelt de NVM. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat deze groep steeds makkelijker in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Bepaal het perfecte bod

De huizenmarkt is oververhit, zoveel is duidelijk. Dus als je eenmaal een leuke woning hebt gevonden, is het een hele kunst om te zorgen dat deze ook echt van jou wordt. Een perfect bod doen is daarom van groot belang. Met dit gratis e-book ‘Bieden en onderhandelen’ weet je precies hoe je zo’n bod formuleert en vind je gelijk een handige voorbeeldbrief. Kun je het bod direct plaatsen!


Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles wat je wilt weten over bieden op een huis - met voorbeeldbrief!  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek