Energiebesparende maatregelen eenvoudiger te financieren met NHG

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 27 december 2018
  • 3 minuten

Je hebt je droomwoning gevonden. Alles klopt: van de ruime woonkamer tot aan de tuin op het zuiden. Het huis heeft alleen één minpunt: het is al wat ouder en het energielabel is niet bepaald gunstig. Om de stookkosten laag te houden, moet je dus energiezuinige maatregelen treffen. Wist je dat het tegenwoordig een stuk makkelijker is om deze maatregelen te financieren via een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen: win-winsituatie

Zonnepanelen op je dak, een waterpomp onder je huis en isolatie van de muren en de vloer: energiebesparende maatregelen dragen bij aan een beter milieu en zorgen daarnaast voor een lagere energierekening. Een win-win situatie dus, maar daar betaal je natuurlijk wel wat voor. Het treffen van zulke energiebesparende voorzieningen is een grote investering. Gelukkig kun je de kosten meefinancieren in je hypotheek. Ook als je een hypotheek met NHG afsluit.

Meer lenen als je maatregelen neemt

Als je een huis koopt, kun je daar normaal gesproken 100% van de woningwaarde voor lenen. Het maximale leenbedrag voor een hypotheek met NHG komt daarmee uit op € 290.000. Ben je van plan om energiezuinige maatregelen te treffen in de nieuwe woning? Dan geldt er een uitzondering. Je mag dan tot 106% van de woningwaarde lenen, waardoor de NHG-kostengrens op € 307.400 komt te liggen. Voorwaarden zijn wel dat je de hypotheeklasten kunt blijven betalen en dat je het hele bedrag ook daadwerkelijk gebruikt voor het energiezuinig maken van de woning.

Verbouwing meefinancieren met NHG: zo zat het eerst

Erg fijn dat je meer kunt lenen als je je nieuwe stulpje energiezuinig wilt maken. Dat maakt het een stuk aantrekkelijker om de maatregelen te treffen. Toch moest je er voorheen behoorlijk wat voor doen als je aanspraak wilde maken op die 106% van de woningwaarde. Je moest bijvoorbeeld vooraf aan de hypotheekaanvraag een offerte aanleveren van het bedrijf dat de maatregelen zou gaan uitvoeren. Best een tijdrovend klusje. Tijd dat je misschien niet hebt, omdat je hypotheek snel geregeld moet worden.

Verduurzaming van woningen

Het aanvraagproces was dus niet efficiënt, maar daar is nu dus verandering in gekomen. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter NHG, heeft de voorwaarden namelijk aangepast. Ze hopen zo de verduurzaming van woningen te stimuleren. Het is met de nieuwe regels immers een stuk makkelijker om energiebesparende maatregelen mee te financieren in je hypotheek met NHG. 

Nieuwe regels

Wil jij 106% van de woningwaarde lenen, omdat je jouw woning energiezuiniger wilt maken? Dan hoef je voortaan bij je hypotheekaanvraag alleen nog een kostenspecificatie van de maatregelen aan te leveren. Dat is gewoon een lijst met de maatregelen die je gaat treffen en de kosten daarvan. Achteraf controleert de bank waar jij je hypotheek hebt afgesloten of je het bedrag ook echt aan energiebesparende voorzieningen hebt besteed. Een stuk efficiënter dus! 

De voorwaarden van een hypotheek met NHG

Ben jij van plan om een hypotheek af te sluiten met NHG? Dan is het slim om je hier alvast in te verdiepen. Er zijn namelijk wel wat regels en voorwaarden waar je aan moet voldoen. Download daarom ons gratis e-book 'Nationale Hypotheek Garantie', daarin lees je:

  • wat de voordelen zijn van een hypotheek met NHG;
  • de regels en voorwaarden van 2019;
  • hoe je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG.

Een andere optie: energiezuinig rijden

Met energiebesparende maatregelen in je huis bespaar je op je maandlasten. Wist je dat het ook erg aantrekkelijk kan zijn om energiezuinig te rijden? In dit artikel vertellen we je meer over de fiscale voordelen van een energiezuinige auto.Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Alles over Nationale Hypotheek Garantie  Bekijk het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek