Wat draagt bij aan de hoogte van de kosten voor hypotheekadvies?

Hypotheekadvies kun je op verschillende momenten nodig hebben. Wanneer je een huis wil kopen bijvoorbeeld of wanneer je jouw huidige hypotheek wilt oversluiten. Hypotheekadvies kost vaak behoorlijk wat geld, wat je uit eigen zak betaalt. Maar waarom zijn de tarieven voor hypotheekadvies zo hoog?
Gepubliceerd
24 april 2020
Laatst geüpdatet
23 december 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 23 april 2020
- Laatst geüpdate: 23 december 2022
- Leestijd: 2 minuten

Hypotheekadvies kun je op verschillende momenten nodig hebben. Wanneer je een huis wil kopen bijvoorbeeld of wanneer je jouw huidige hypotheek wilt oversluiten. Hypotheekadvies kost vaak behoorlijk wat geld, wat je uit eigen zak betaalt. Maar waarom zijn de tarieven voor hypotheekadvies zo hoog?

Kosten hypotheekadvies

Provisie

Voorheen ontvingen hypotheekadviseurs provisie als jij je hypotheek bij hen afsloot. Hoe hoger jouw afgesloten hypotheek, hoe meer de adviseur ontving van de hypotheekaanbieder. 

Dit mag sinds 2013 niet meer; je betaalt de hypotheekadviseur nu zelf voor zijn diensten. Dat is wel zo zuiver. Toch zie je dat veel hypotheekadviseurs forse tarieven blijven vragen, omdat ze gewend zijn dat te ontvangen en zo de gemiste provisie kunnen compenseren.

Een A-locatie

Een tweede aspect dat bij veel hypotheekketens bijdraagt aan de kosten voor hypotheekadvies is de locatie. Veel ketens hebben namelijk als eis dat het advieskantoor op een dure A-locatie gevestigd is, zoals in een winkelstraat.

Als klant heb je hier weinig aan, maar toch maakt dit het hypotheekadvies duurder. De kosten die de hypotheekadviseur kwijt is aan die locatie worden doorberekend in het tarief voor hypotheekadvies. Voor jou als klant is dit natuurlijk nadelig, want jij houdt het liefst zoveel mogelijk geld in je zakken om dingen voor in je huis te kopen.

Waar moet je op letten?

Heb je een huis op het oog of wil je je huidige hypotheek oversluiten? Dan heb je een hypotheekadviseur nodig. Een adviseur in de buurt is dan wel handig, maar waar let je op bij het kiezen van een hypotheekadviseur?

Bekijk van tevoren goed wat de voorwaarden zijn en wat je allemaal krijgt voor de kosten die je betaald. Let ook op de hierboven genoemde aspecten, want die maken het hypotheekadvies vaak onnodig duur.

Efficiënt hypotheekadvies

Grote partijen die hypotheekadvies aanbieden zijn vaak log, en je dossier moet dan door een grote molen. Het afronden van een dossier kost hierdoor meer tijd. Bij sommige adviseurs maken ze gebruik van slimme systemen die het proces sneller en efficiënter maken.

Weet waarvoor je betaalt

Let bij het kiezen van een hypotheekadviseur dus goed op het tarief dat je betaalt voor het advies. Veel hypotheekadviseurs vragen onnodig dure tarieven. Maura Oude Avenhuis
Maura Oude Avenhuis is Content Marketeer bij Finzie. Met haar passie voor content en de financiële dienstverlening schrijft zij nuttige blogs die jou verder op weg kunnen helpen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek