Wat betekent vrij op naam een huis kopen?

Als je op huizenjacht bent, ontdek je al snel dat vraagprijzen soms 'k.k.' zijn en soms 'v.o.n.' zijn. Deze afkortingen staan voor 'kosten koper' en 'vrij op naam'. Die laatste kom je minder vaak tegen bij bestaande woningen, maar juist wel weer bij nieuwbouwprojecten. Wat betekent vrij op naam kopen eigenlijk?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
31 december 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 31 december 2020
- Leestijd: 3 minuten

Als je op huizenjacht bent, ontdek je al snel dat vraagprijzen soms 'k.k.' zijn en soms 'v.o.n.' zijn. Deze afkortingen staan voor 'kosten koper' en 'vrij op naam'. Die laatste kom je minder vaak tegen bij bestaande woningen, maar juist wel weer bij nieuwbouwprojecten. Wat betekent vrij op naam kopen eigenlijk?

Vrij op naam een huis kopen

Wat betekent vrij op naam?

Als je een huis koopt, moet je altijd meer betalen dan alleen de koopsom zelf. De vraagprijs voor een woning kan zijn op basis van k.k. (kosten koper) of v.o.n. (vrij op naam). V.o.n. betekent dat de koper geen extra kosten voor het overdragen van de woning hoeft te betalen, bovenop de koopsom.

Welke kosten betaal je niet?

De volgende bijkomende kosten betaal je in dat geval niet:

  1. Overdrachtsbelasting
  2. Notariskosten voor de leveringsakte
  3. Notariskosten voor jouw inschrijving als eigenaar bij het Kadaster

Waarom hoef je deze kosten niet te betalen?

De reden waarom je de bovengenoemde kosten niet zelf moet betalen, heeft te maken met het verschil tussen nieuwbouwwoningen en bestaande bouw.

Nieuwbouw v.o.n.

De meeste woningen die v.o.n. te koop worden aangeboden, zijn nieuwbouwwoningen. Omdat jij de eerste eigenaar bent, hoef je geen 2% overdrachtsbelasting te betalen. In plaats daarvan moet over de koop van een nieuwbouwwoning wel 21% btw worden betaald. Dit bedrag is verrekend in de koopprijs.

Dat geldt ook voor alle andere kosten die de projectontwikkelaar maakt. Dat zijn bijvoorbeeld de notariskosten voor de eigendomsoverdracht en jouw inschrijving bij het kadaster, bouwkosten, kosten voor de aankoop van de grond en de aansluitkosten voor gas, water en licht.

Heb je een nieuwbouwwoning op het oog? Vraag de aannemer dan een duidelijk overzicht van de kosten die wel en niet in de koopprijs zijn verwerkt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen en onverwachte kosten te staan. Download ook deze handige checklist 'Nieuwbouw kopen' als je overweegt hiervoor te gaan.

Bestaande bouw v.o.n.

Bestaande woningen kunnen soms ook v.o.n. te koop gezet worden. In dat geval neemt de verkopende partij de kosten voor de overdracht én de eventuele overdrachtsbelasting voor zijn rekening, om zijn woning aantrekkelijker te maken voor verkoop. Nadeel is wel dat bij bestaande woningen die v.o.n. worden verkocht vaak minder ruimte is om te onderhandelen over de vraagprijs.

Hoef je geen bijkomende kosten te betalen?

Op bijkomende kosten voor overdrachtsbelasting hoef je dus niet te rekenen als je vrij op naam koopt. Maar reken je niet rijk: als je een woning v.o.n. koopt, betekent dat niet dat jij helemaal geen bijkomende kosten meer voor jouw rekening krijgt. Houd rekening met 2 tot 3% aan bijkomende kosten bovenop de koopsom.

Welke kosten betaal je wel?

Koop jij je woning met een hypotheek? Dan betaal je de hypotheekadviseur om je hypotheek te regelen, maar ook de notaris voor het opmaken van de hypotheekakte. Vergeet niet dat aan de diensten van een makelaar, taxateur en verhuisservice natuurlijk ook een prijskaartje hangt. Sluit jij je hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie? Hiervoor betaal je ook afsluitkosten.

Koop je een nieuwbouwwoning v.o.n.? Als je kiest om af te wijken van het standaard bouwplan, worden er kosten gerekend voor meerwerk en kun je ook nog te maken krijgen met bouwrente. Ook kun je nog normale verbouwingskosten verwachten, bijvoorbeeld voor schilder- of stucwerk.

Hoe betaal je de bijkomende kosten?

Sinds 2018 kun je nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Het is dus belangrijk dat je eigen geld kunt inbrengen als je een huis koopt. Koop je bestaande bouw v.o.n.? Dan wordt voor de berekening van je hypotheek 97% van de koopsom vrij op naam genomen. 

Download de checklist bijkomende kosten

Benieuwd welke bijkomende kosten er nog meer komen kijken bij het kopen van een woning? Lees het in de gratis checklist 'Bijkomende kosten'.



Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.



Deel via:

Check alle bijkomende kosten voor een huis  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek