Bijkomende kosten eigen huis bouwen: waar krijg je mee te maken?

Een lap grond kopen en daarop je droomhuis laten bouwen: het klinkt als muziek in je oren. Je kunt de indeling, uitvoering en locatie immers helemaal zelf bepalen. Maar voordat je daadwerkelijk de stap zet, is het slim om je even te verdiepen in het kostenplaatje. Want naast de grond- en bouwkosten komen er ook bijkomende kosten om de hoek kijken. Ben jij benieuwd wat je daarvan kunt verwachten? Wij vertellen je in dit artikel alles over de bijkomende kosten eigen huis bouwen.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
28 mei 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 28 mei 2019
- Leestijd: 4 minuten

Een lap grond kopen en daarop je droomhuis laten bouwen: het klinkt als muziek in je oren. Je kunt de indeling, uitvoering en locatie immers helemaal zelf bepalen. Maar voordat je daadwerkelijk de stap zet, is het slim om je even te verdiepen in het kostenplaatje. Want naast de grond- en bouwkosten komen er ook bijkomende kosten om de hoek kijken. Ben jij benieuwd wat je daarvan kunt verwachten? Wij vertellen je in dit artikel alles over de bijkomende kosten eigen huis bouwen.

Bijkomende kosten eigen huis bouwen

(Bijkomende)kosten eigen huis bouwen

Als je ervoor kiest om zelf een huis te (laten) bouwen, krijg je grofweg te maken met twee soorten kosten: plankosten en stichtingskosten. Plankosten zijn alle kosten die je maakt vóórdat de bouw is gestart. Denk aan kosten voor bouwtekeningen en een bouwvergunning. Deze kosten betaal je uit eigen zak, omdat je op dat moment nog geen hypotheek hebt afgesloten. De stichtingskosten zijn alle kosten die nodig zijn voor de realisatie van het huis. Deze stichtingskosten kun je onderverdelen in grondkosten, bouwkosten en bijkomende kosten. In dit artikel gaan we dieper in op het laatste.

Reken op deze bijkomende kosten

Bij het bouwen van een huis komen altijd extra kosten kijken. Deze bijkomende kosten komen gemiddeld neer op zo’n 10% tot 15% van de bouwsom. Ben jij voor de grond- en bouwkosten in totaal € 200.000 kwijt en zijn de bijkomende kosten 10%? Dan betaal je dus € 20.000 aan bijkomende kosten. In totaal ben je dan € 220.000 kwijt. Behoorlijk wat!

Kosten op een rij

De bijkomende kosten van een zelfbouwwoning kun je onderverdelen in de kosten die je betaalt aan de gemeente, kosten voor de financiering en kosten voor de bouw. We leggen ze hieronder stuk voor stuk uit.

Kosten gemeente

Leges
Voordat de schop in de grond gaat, heb je een omgevingsvergunning nodig. Hierin staan afspraken over onder andere de veiligheid, gezondheid, de omgeving en de buren. De omgevingsvergunning kun je aanvragen bij de gemeente. Je betaalt hiervoor zogenoemde leges van gemiddeld 3.2% van de bouwkosten. Houd er rekening mee dat je deze kosten hoe dan ook betaalt. Ook als jouw aanvraag geweigerd wordt.

Erfpacht
Het kan zijn dat er erfpacht rust op de grond waar je je huis gaat bouwen. In dat geval ben je niet zelf de eigenaar van de grond. Wat jij koopt, is erfpachtrecht: het recht om de grond te gebruiken om een woning te bouwen. Voor het gebruik van de grond betaal je elke maand een soort ‘huur’, ook wel: erfpachtcanon. Deze erfpacht kun je afkopen. Je betaalt dan eenmalig een bedrag waardoor de grond officieel van jou is.

Kosten paalfundering
In sommige gevallen verzorgt de gemeente het inheien van de heipalen. Het is een voordeel dat je deze werkzaamheden dan niet meer zelf hoeft uit te (laten) voeren, maar de kosten komen wel voor jouw rekening.

Kosten voor de financiering

Advies- en bemiddelingskosten
Regel jij je hypotheek met de hulp van een hypotheekadviseur? Dan brengt dat natuurlijk kosten met zich mee. De kosten hiervan verschillen per adviseur.

Notaris
Zodra de omgevingsvergunning is verleend, kan de kavel worden geleverd. Deze officiële grondoverdracht vindt plaats bij de notaris. Vaak wordt ook gelijk de hypotheekakte getekend. De rekening voor de notaris valt op jouw deurmat. Houd rekening met een bedrag van rond de € 1.000 voor de aktes en kosten van inschrijving van de akte in het kadaster.

Bouwkosten

Architect
Neem jij een architect in de arm? Hij of zij maakt op basis van jouw wensen een ontwerp, doet aanvragen bij de gemeente en houdt het bouwproces nauw in de gaten. De kosten voor een architect verschillen. Het principe spreekt voor zich: hoe meer werk jij uit handen geeft, hoe hoger de rekening uitvalt.

Aansluitkosten nutsvoorzieningen
Je krijgt ook te maken met kosten voor het aansluiten van nutsvoorzieningen. Denk hierbij aan gas, elektra, water, riolering, kabeltelevisie en telefonie. En vergeet de kosten voor tijdelijke aansluiting van bouwstroom en bouwwater niet.

Kosten voor de inrichting en verhuizing

Is het bouwproject afgerond? Fijn, maar dit betekent helaas niet dat je de geldkraan dicht kan draaien. Nu is het zaak om het huis leefbaar te maken. Er komen kosten voor bijvoorbeeld de keuken, vloerafwerking, sanitair, het eventueel aanleggen van een tuin en de verhuizing. Dit kun je zo duur maken als je zelf wilt. Daarnaast moet je nog de nodige verzekeringen afsluiten. Denk aan de opslag en inboedelverzekeringen en verzekeringen voor je nieuwe woning na oplevering.

Bouw de woning van je dromen

Zo zie je maar: ook bij zelfbouw krijg je te maken met een heleboel bijkomende kosten. Ben jij benieuwd wat je nog meer te wachten staat als je zelf een huis wilt bouwen? Download dan onze handige checklist Zelfbouw. Hierin lees je:

  • hoe je een mooi stukje grond bemachtigt;
  • hoe je een architect en aannemer kiest;
  • waar je op moet letten tijdens de bouw.

Veel bouwplezier!Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.Deel via:
Alles wat je moet weten als je zelf een huis bouwt  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek