Wajong hypotheek: kan dat eigenlijk wel?

Een huis kopen is een goede investering, hoor je overal om je heen. En als je dan iets wilt kopen, kun je maar beter snel zijn. Je kunt immers steeds minder lenen. Maar wat nou als je een uitkering krijgt, een Wajong bijvoorbeeld? Is een hypotheek krijgen dan wel mogelijk? In dit artikel lees je alles over een Wajong hypotheek.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
24 mei 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 24 mei 2019
- Leestijd: 3 minuten

Een huis kopen is een goede investering, hoor je overal om je heen. En als je dan iets wilt kopen, kun je maar beter snel zijn. Je kunt immers steeds minder lenen. Maar wat nou als je een uitkering krijgt, een Wajong bijvoorbeeld? Is een hypotheek krijgen dan wel mogelijk? In dit artikel lees je alles over een Wajong hypotheek.

Wajong hypotheek

Wajong hypotheek, wat is dat?

Krijg je voor je achttiende verjaardag een ziekte of handicap waardoor je niet meer volledig kunt werken? Dan kun je nadat je achttien wordt, een Wajong-uitkering aanvragen. De hoogte van die uitkering hangt af van het percentage dat je arbeidsongeschikt bent en is nooit hoger dan 75% van het minimumloon. Jouw bruto inkomen is dus een stuk lager dan wanneer je een (vaste) baan hebt. Je maximale hypotheek daalt dan ook.

Bewijs van je inkomen

Afgezien daarvan, loop je tegen een ander probleem aan. De geldverstrekker wil namelijk een verklaring dat jouw inkomen stabiel genoeg is om de hypotheek nu én in de toekomst te blijven betalen. Ben je in loondienst, dan kan dit met een werkgeversverklaring. En voor zzp’ers geldt dat ze de laatste 3 boekjaren moeten inleveren. Maar hoe zit dat met een wajong? Wat lever jij aan? Op die vraag is niet zomaar een antwoord te geven. Het ligt er namelijk aan sinds wanneer jij je Wajong krijgt.

Participatiewet

En dat heeft weer te maken met de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. Deze is door de overheid ingevoerd om iedereen zoveel mogelijk te laten meewerken in de samenleving. Dit houdt in dat veel bedrijven verplicht mensen met een arbeidsbeperking in dienst moeten nemen, bijvoorbeeld iemand die een Wajong-uitkering krijgt. Anders riskeren ze een boete.

Dit betekent ook dat jij - afhankelijk van wanneer jouw Wajong is gestart - herkeurd wordt om te kijken of je toch gedeeltelijk kunt werken. Dit komt erop neer dat geldverstrekkers niet de zekerheid hebben dat de hoogte van jouw uitkering, en daarmee jouw inkomen, na die keuring hetzelfde is als nu. En die zekerheid willen ze dus wel hebben. Check hieronder hoe dat zit in jouw situatie:

Voor 1 januari 2010
Heb jij al voor 1 januari 2010 een uitkering aangevraagd? Dan val je onder de Oude Wajong en beoordeelt het UWV tussen 2015 en 2018 opnieuw of en hoeveel je kunt werken. Krijg je vervolgens een verklaring van het UWV waaruit blijkt dat je niet kunt werken, dan ontvang je een Wajong van maximaal 75% van het minimumloon. De geldverstrekker accepteert dit als een regelmatig inkomen. Als je nog niet zo’n verklaring hebt, wordt jouw maximale hypotheek berekend op basis van 70% van het minimumloon.

Van 2010 tot en met 2014
Jongeren die van 2010 tot en met 2014 een Wajong-uitkering hebben aangevraagd, vallen onder de Nieuwe Wajong. Er zijn dan twee opties: er is vastgesteld dat je geen arbeidsvermogen hebt of er is vastgesteld dat je dit wel hebt of kunt ontwikkelen. In het eerste geval verandert er niks en blijf je 75% van het minimumloon ontvangen. In het tweede geval krijg je vanaf 2018 maximaal 70% van het minimumloon, afhankelijk van in hoeverre je kunt werken. In beide gevallen mag je dit loon meerekenen in jouw maximale hypotheek.

Vanaf 1 januari 2015
Heb jij pas net een Wajong-uitkering? Dan neemt de geldverstrekker jouw volledige uitkering mee in jouw hypotheekaanvraag.

Bespreek je mogelijkheden

Naast jouw uitkering zijn er nog meer factoren van invloed op het bedrag dat jij mag lenen. Welke precies? Dat lees je in het gratis te downloaden e-Book Schuld en hypotheekXandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Met een (studie)schuld een hypotheek afsluiten, kan dat?  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek