Voorlopig koopcontract? Teken met financieringsvoorbehoud!

Je hebt je droomhuis gevonden, je bod is geaccepteerd en je hebt zelfs al een afspraak om het voorlopig koopcontract te tekenen. Maar weet je eigenlijk wel waar je je handtekening onder zet? Zit je straks bijvoorbeeld niet vast aan de koop van dat huis, terwijl je toch geen hypotheek blijkt te kunnen krijgen? Om dat te voorkomen, neem je ontbindende voorwaarden op in dat voorlopige contract. Zoals een financieringsvoorbehoud.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
23 mei 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 23 mei 2019
- Leestijd: 2 minuten

Je hebt je droomhuis gevonden, je bod is geaccepteerd en je hebt zelfs al een afspraak om het voorlopig koopcontract te tekenen. Maar weet je eigenlijk wel waar je je handtekening onder zet? Zit je straks bijvoorbeeld niet vast aan de koop van dat huis, terwijl je toch geen hypotheek blijkt te kunnen krijgen? Om dat te voorkomen, neem je ontbindende voorwaarden op in dat voorlopige contract. Zoals een financieringsvoorbehoud.

 voorlopig koopcontract2

Financieringsvoorbehoud in je voorlopig koopcontract

Dat uitroepteken in de titel van dit blog ziet er misschien wat overdreven uit, maar hij benadrukt des te meer hoe belangrijk een financieringsvoorbehoud is. Dit onderdeel in je koopcontract voorkomt namelijk dat je straks een boete van 10% van de koopsom moet betalen.

Waarborgsom

Wacht even, waar komt die 10% vandaan? Dit is de waarborgsom die je betaalt aan de notaris. Zo geef je de verkoper van jouw toekomstige droomhuis de zekerheid dat je het echt gaat kopen. Na het tekenen van het koopcontract heb je wettelijk nog drie dagen - waarvan twee werkdagen moeten zijn - de tijd om van de koop af te zien zonder reden. Daarna mag dit alleen als je je beroept op de ontbindende voorwaarden.

Ontbindende voorwaarden

Je snapt dus wel dat die voorwaarden behoorlijk belangrijk zijn. Zo kun je tekenen onder voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie, de uitkomst van een bouwkundige keuring en - inderdaad - financiering. Dit betekent dat je de koop van het huis kunt laten ontbinden als je de hypotheek niet rond krijgt.

Financieringsvoorbehoud formuleren

Duidelijk, dat financieringsvoorbehoud moet erin. Je weet immers nooit helemaal zeker of de geldverstrekker jouw hypotheek goedkeurt. Maar hoe formuleer je zo’n voorwaarde? Allereerst is het belangrijk dat je een uiterlijke datum vermeldt. Gebruikelijk lopen ontbindende voorwaarden na zes weken af. Je moet dus zorgen dat je binnen zes weken alles geregeld hebt.

Daarnaast noem je het bedrag dat je moet kunnen financieren. Dit kan de volledige koopsom zijn, maar dat hoeft niet. Ook het rentepercentage en de hypotheekvorm kunnen onderdeel uitmaken van deze ontbindende voorwaarde. Het is trouwens handig om jouw ontbindende voorwaarden vast in je bod te vermelden. Benieuwd hoe je dat doet? Check even ons gratis e-book 'Bieden' en de bijbehorende voorbeeldbrief, dan weet je zeker dat het goed gaat.

Wanneer kun je er aanspraak op maken?

Wat ook vermeld staat in het voorlopig koopcontract, is wanneer je beroep kunt doen op het financieringsvoorbehoud. Dat kan namelijk niet zomaar. Zo staat er in het contract vaak dat je “al het redelijke mogelijke” gedaan moet hebben om een afwijzing te voorkomen. Door mogelijke schulden af te lossen bijvoorbeeld, of die creditcard op te zeggen.

Daarnaast heb je vaak niet één afwijzing, maar twee nodig. Van twee verschillende geldverstrekkers. Beide afwijzingen moet je zwart-op-wit doorsturen naar de verkopende partij. Deze afwijzing moet de aanvraag bevatten, zodat duidelijk is wat voor hypotheek je precies hebt aangevraagd, en een motivatie van beide geldverstrekkers. Dan weet de verkoper zeker dat jij er alles aan gedaan hebt om die hypotheek te regelen.

Wees er op tijd bij

Een ingewikkeld proces dus. Zorg daarom dat je zo snel mogelijk begint met je hypotheekaanvraag. Mocht het niet lukken, dan heb je nog ruim de tijd om je op de juiste manier te beroepen op de ontbindende voorwaarden en voorkom je dat je die 10% van de koopsom moet betalen.

Model koopovereenkomst

Heb jij geen idee hoe zo’n voorlopig koopcontract er eigenlijk uitziet? En hoe dat tekenen eigenlijk in z’n werk gaat? Dan is het slim om vast wat research te doen. Geen zorgen, download gratis het e-book Voorlopig koopcontract. Daarin vind je:

  • Een model koopovereenkomst
  • Hoe je het contract kunt ontbinden
  • Wat jouw wettelijke verplichtingen zijn

Succes!



Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.



Deel via:
Weet jij alles over het voorlopig koopcontract?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek