Studieschuld en hypotheek: zo zit het nu

Wil jij een huis kopen en heb je een studieschuld? Dat kan in principe gewoon. De studieschuld heeft alleen wel impact op de hoogte van je maximale hypotheek. Studieschuld en hypotheek, hoe zit het nu precies en hoe gaan die twee samen?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
31 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 31 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

Wil jij een huis kopen en heb je een studieschuld? Dat kan in principe gewoon. De studieschuld heeft alleen wel impact op de hoogte van je maximale hypotheek. Studieschuld en hypotheek, hoe zit het nu precies en hoe gaan die twee samen?

Studieschuld en hypotheek

Lagere hypotheek door studieschuld

Als je een hypotheek aanvraagt, wordt er door de geldverstrekker volgens vaste regels berekend hoeveel jij maximaal mag lenen. Er wordt onder andere naar je inkomen en de waarde van je woning gekeken. Heb je nog andere betaalverplichtingen, dan worden deze van je maximale hypotheeklasten afgehaald. Dat geldt ook voor je betalingsverplichting aan DUO. Je kunt dus minder lenen om een woning te kopen als je een studieschuld hebt.

Met hoeveel studieschuld wordt de hypotheek berekend?

Om de maximale hypotheek te bepalen, wordt er gerekend met de oorspronkelijke studieschuld. Wat je regulier aflost - dus wat vanuit DUO van je wordt gevraagd - verlaagt de schuld waarmee je hypotheek wordt berekend niet. Alleen als je extra hebt afgelost op de lening, verlaagt dat de schuld die wordt meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek.

Hoeveel telt je studieschuld mee?

Sinds 2021 telt je studieschuld een stuk minder zwaar mee dan voorheen. Klinkt terecht, want de rente op de meeste studieschulden is momenteel 0%. Daardoor drukt zo'n schuld veel minder op het maandelijks te besteden budget. Om de weging van de studieschuld te bepalen, kijkt de bank naar nu naar de gemiddelde rente van de laatste vijf jaar.

Door de aanpassing kan een stel met allebei een inkomen van € 30.000 en een studieschuld van elk € 13.700 nu zo'n € 8.000 meer aan hypotheek krijgen. Hoe zwaar je schuld precies weegt, hangt ook af van of je in het tijdperk van de basisbeurs of het nieuwe leenstelsel studeerde. In het laatste geval telt je studieschuld minder zwaar mee. 

Verplicht schulden melden

Je bent verplicht om bij je hypotheekaanvraag te melden wat voor schulden en/of betalingsverplichtingen je hebt. Ook je studieschuld bij DUO moet je melden. Geldverstrekkers kunnen niet gemakkelijk controleren of jij een studieschuld hebt omdat de schuld niet geregistreerd staat bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Maar dat betekent niet dat je je studieschuld mag verzwijgen

Niet opgeven kan gevolgen hebben

Meestal komt je studieschuld aan het licht als de hypotheekverstrekker zich over je bankafschriften buigt. Deze moet je immers ook aanleveren als je een hypotheek aanvraagt. En geef je je studieschuld niet op en ontstaan er later betaalproblemen, dan kan dat gevolgen hebben voor de afhandeling vanuit de geldverstrekker en (eventueel) de Nationale Hypotheek Garantie

Let ook op andere schulden

Soms zit een schuld in een klein hoekje. De mogelijkheid tot rood staan op je bankrekening heeft bijvoorbeeld ook invloed op je maximale hypotheek. Hoe dat zit? Download de gratis checklist 'Schuld en hypotheek' en je weet het precies.Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze schrijft al jaren over financiële onderwerpen zoals hypotheken en belastingen én deelt ook graag haar kennis over content marketing en SEO.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Met een (studie)schuld een hypotheek afsluiten, kan dat?  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek