Samen een huis kopen? Loop geen hypotheekrenteaftrek mis met dit besluit

Gaan jullie samen een huis kopen? Dan is jullie ‘eigen woning verleden’ vast niet het eerste wat ter sprake komt. Misschien is het zelfs niet eens het tweede of het derde onderwerp. Toch is het handig om het hier eens over te hebben. Je hebt waarschijnlijk hypotheekrenteaftrek misgelopen als één van jullie twee een koophuis heeft gehad en de ander niet. Hoe dat precies zit, leggen we je uit in dit artikel.
Gepubliceerd
18 mei 2018
Laatst geüpdatet
4 maart 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 18 mei 2018
- Laatst geüpdate: 4 maart 2024
- Leestijd: 3 minuten

Gaan jullie samen een huis kopen? Dan is jullie ‘eigen woning verleden’ vast niet het eerste wat ter sprake komt. Misschien is het zelfs niet eens het tweede of het derde onderwerp. Toch is het handig om het hier eens over te hebben. Je hebt waarschijnlijk hypotheekrenteaftrek misgelopen als één van jullie twee een koophuis heeft gehad en de ander niet. Hoe dat precies zit, leggen we je uit in dit artikel.

Samen een huis kopen en nadenken over hypotheekrenteaftrek

Samen een huis kopen en hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrenteaftrek misgelopen? Ja, je hoort het goed! Dit heeft te maken met een nieuw eigen woning besluit dat op 30 januari 2018 door de staatssecretaris van Financiën is goedgekeurd. Het nieuwe besluit heeft invloed op de hypotheekrenteaftrek van partners waarvan één van beiden al een koophuis heeft gehad en gaat met terugwerkende kracht in.

Hypotheekrenteaftrek in het algemeen

Voordat we hier verder op ingaan, kijken we eerst even naar hoe het ook alweer zat met de hypotheekrenteaftrek. Als je een koophuis hebt en daarvoor een hypotheek afsluit, betaal je hypotheekrente aan de geldverstrekker. Deze hypotheekrente mag je elk jaar tijdens de belastingaangifte aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor wordt jouw belastbaar inkomen lager en betaal je dus minder belasting.

De voorwaarden

De hypotheekrenteaftrek is dus een fiscaal voordeel voor huiseigenaren. Maar om hiervan te kunnen profiteren, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Koop je voor het eerst een huis, dan moet de hypotheek bijvoorbeeld in tenminste 360 maanden annuïtair of lineair afgelost worden. Ook heb je niet eindeloos recht op deze aftrek. Je mag de rente namelijk maximaal 30 jaar aftrekken tijdens de belastingaangifte.

Hypotheekrenteaftrek bij partners

In de praktijk pakt de hypotheekrenteaftrek nog wel eens verkeerd uit bij stellen die samen een huis kopen. Als één van de twee al een huis heeft gehad en deze verkoopt met overwaarde, moet diegene dit verplicht inbrengen bij de aankoop van een nieuwe woning. En die overwaarde, ook wel fiscaal eigenwoningreserve, heeft invloed op de hoogte van het bedrag waarover je de hypotheekrente mag aftrekken.

Voorbeeld
Stel: jij hebt je oude huis verkocht met een overwaarde van € 100.000. Deze overwaarde moet je verplicht inbrengen bij de aankoop van je nieuwe huis. Van dit huis zijn jullie beiden voor 50% eigenaar, dus als jij de overwaarde inbrengt ziet de Belastingdienst de helft ervan (€ 50.000) als een vordering op je partner. Hierover krijgt hij of zij geen hypotheekrenteaftrek. En dus krijgt je partner minder hypotheekrenteaftrek.

Het nieuwe eigen woning besluit

Goed, dat is natuurlijk oneerlijk. Maar het nieuwe besluit brengt daar verandering in. Hiermee worden jij en je partner simpel gezegd behandeld alsof jullie ‘getrouwd zijn in gemeenschap van goederen’. Het voordeel? De overwaarde wordt dan eigendom van jullie allebei, waardoor jullie allebei evenveel recht hebben op hypotheekrenteaftrek.

Een kanttekening

Dat klinkt goed, maar het besluit is niet geheel zonder risico. Je kunt namelijk niet meer terug en dus deel je voorgoed het eigen woning verleden van je partner. Heeft je partner bijvoorbeeld nog maar 20 jaar en jij normaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek, dan heb jij vanaf dat moment dus 10 jaar minder recht op hypotheekrenteaftrek. Ook als het om de een of andere reden stuk loopt tussen jullie.

Teken de overeenkomst

Gelukkig is ook daar een oplossing voor bedacht. Wil jij geen beroep doen op het nieuwe eigen woning besluit, dan kun je het interne draagplicht overeenkomst tekenen. Hierin staat vastgelegd wat precies de verhoudingen zijn. Daarnaast moeten jullie ook bij je aangifte inkomstenbelasting aangeven wat de fiscale eigendomsverhoudingen zijn.

Laat je goed informeren bij de notaris bij het opstellen van zo’n overeenkomst en vraag eventueel hulp bij het invullen van je belastingaangifte. Mochten jullie onverhoopt toch uit elkaar gaan, dan vallen jullie beiden weer in de oude situatie. Goed geregeld! 

Vergeet het samenlevingscontract niet!

Gaan jullie samen een huis kopen, dan zijn er nog veel meer dingen die je moet regelen. Naast het interne draagplicht is het bijvoorbeeld slim om een samenlevingscontract op te stellen. Benieuwd wat daar allemaal in kan staan? Download deze gratis checklist ‘Dit staat er in een samenlevingscontract’.


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.Deel via:
Dit staat er in een samenlevingscontract  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek