Ontbindende voorwaarden verlengen: hoe gaat dat?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
1 oktober 2017
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 1 oktober 2017
- Leestijd: 2 minuten
Het koopcontract is getekend en alle ontbindende voorwaarden zijn er keurig in opgenomen. Je ziet het aanvraagtraject van je hypotheek positief tegemoet. In gedachten heb je de woning al helemaal ingericht. Wat kan er nu nog fout gaan? Maar dan komt er een kink in de kabel. Je adviseur vertelt je dat een deel van jouw documenten is zoekgeraakt bij de bank en vraagt of je die stukken opnieuw kunt sturen. Dat heb je echter niet zo 1-2-3 geregeld en de ontbindende voorwaarden verlopen al over een paar dagen! Die zal je dus moeten verlengen. Maar hoe doe je dat, de ontbindende voorwaarden verlengen?
Ontbindende voorwaarden verlengen: wanneer is het nodig?
Zowel de bank, als de hypotheekadviseur en jijzelf doen natuurlijk hun uiterste best om de financiering (op tijd) rond te krijgen. Jouw adviseur houdt de vaart in het proces en zorgt er samen met jou voor dat je een geldverstrekker kiest die bij jouw situatie past. En die jouw financieringsaanvraag dus ook, vóórdat jouw ontbindende voorwaarden verlopen, moet kunnen verwerken. Ook controleert de adviseur de documenten die je aanlevert, zodat je dossier volledig is. Toch kan het gebeuren dat er iets verkeerd gaat tijdens je aanvraagproces, bijvoorbeeld:
- De geldverstrekker kan, nadat je de hypotheekofferte hebt ondertekend en al jouw documenten ontvangen zijn, nog aanvullende vragen hebben.
- Je hebt zelf meer tijd nodig om de documenten bij elkaar te krijgen of lopende schulden in te lossen. Voor dit laatste moet je bewijs leveren. Dat laat nog wel eens op zich wachten.
- De geldverstrekker heeft achterstanden opgelopen. Dit kan gebeuren tijdens een drukke periode.
- De geldverstrekker kan, naar aanleiding van het taxatierapport, vragen hebben over het onderpand. Ze wil natuurlijk wel zeker weten dat het onderpand van de lening dat geld wel waard is.
Houd de juiste datum aan
Hoe weet je op welke datum de financiering uiterlijk rond moet zijn? In de ontbindende voorwaarden staat meestal een exacte datum waarop het akkoord op jouw aanvraag van de hypotheek binnen moet zijn. Duidelijker kan haast niet. Soms staat dit echter beschreven op een manier die voor wat verwarring kan zorgen, bijvoorbeeld dat de financiering ‘binnen 2 maanden’ rond moet zijn. Die ‘2 maanden’ betekenen het volgende: stel dat je getekend hebt op 23 april, dan is 23 juni de datum waarop je uiterlijk akkoord moet hebben op de financiering. Er wordt dus met exact 2 maanden gerekend en niet met 8 weken.
Zo verleng je de ontbindende voorwaarden
Mocht het duidelijk worden dat je aanvraag toch niet rond is voor de afgesproken datum, dan kun je de ontbindende voorwaarden verlengen. Dat kun je nog doen op de dag voordat de voorwaarden aflopen. Schat samen met je adviseur in hoeveel tijd je nodig hebt en stuur een voorstel aan de verkoper.
Verlengen bij een bestaande woning
Neem contact op met de verkoper of de verkopend makelaar en leg hem het uitstel en de termijn die je met je adviseur hebt bepaald voor. Als hij akkoord gaat, bevestig je de nieuwe datum schriftelijk (dat kan dus ook via e-mail). Het is belangrijk dat je dit zwart-op-wit hebt, want het wordt niet meer in het voorlopig koopcontract vastgelegd.
Verlengen bij een nieuwbouwwoning
Koop je nieuwbouw, dan regel je het uitstel van de ontbindende voorwaarden met de partij die het huis neerzet, en/of de partij die verantwoordelijk is voor de bouw. En ook hier is het van belang dat je de bevestiging van de nieuwe datum schriftelijk vastlegt.
Wat kost het?
Het verlengen van de ontbindende voorwaarden is eigenlijk een gunst van de verkoper naar de koper. Als beide partijen akkoord gaan met de verlenging van de ontbindende voorwaarden, kost het je vaak niets.
De verkoper gaat niet akkoord, wat nu?
Als de verkoper het niet eens is met de verlenging, is een afwijzing van de geldverstrekker de enige manier om af te zien van de koop. Daarvoor moet de geldverstrekker eerst jouw aanvraag verwerken en tot een definitieve beoordeling komen.
Lees meer over alle items in je voorlopig koopcontract in dit gratis e-book 'Voorlopig koopcontract'.
Kione Smits
Kione schreef tot 2015 artikelen voor Knab. Voornamelijk over alles wat te maken heeft met hypotheken.