Nationale Hypotheek Garantie in 2020: dit is er veranderd

Bij het kopen van een huis, kun je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. En deze voorwaarden en de bijbehorende regels veranderen jaarlijks. In dit artikel vind je de wijzigingen die voor de NHG in 2020 hebben plaats gevonden.  Let op: Dit artikel gaat over 2020. We hebben ook de belangrijkste wijzigingen voor 2022 - inclusief de nieuwe NHG-grens - voor je op een rijtje gezet. 
Gepubliceerd
30 oktober 2019
Laatst geüpdatet
30 december 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 25 oktober 2019
- Laatst geüpdate: 30 december 2021
- Leestijd: 2 minuten

Bij het kopen van een huis, kun je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. En deze voorwaarden en de bijbehorende regels veranderen jaarlijks. In dit artikel vind je de wijzigingen die voor de NHG in 2020 hebben plaats gevonden. 

Let op: Dit artikel gaat over 2020. We hebben ook de belangrijkste wijzigingen voor 2022 - inclusief de nieuwe NHG-grens - voor je op een rijtje gezet. 

Nationale Hypotheek Garantie

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

De NHG biedt de hypotheekaanbieder de garantie dat jouw hypotheek wordt afbetaald, zolang jij aan de voorwaarden voldoet. Ook als jij niet aan je financiële verplichtingen kan voldoen, omdat je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt of werkloos raakt, of in de schulden komt. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) staat borg voor de terugbetaling. 

Dit is er voor de NHG in 2020 veranderd

Elk jaar worden de regels en voorwaarden rondom de hypotheek en dus ook de NHG aangepast. Dat is in 2020 dus niet anders. Je vindt hier de aankomende wijzigingen op een rij. 

1. De kostengrens is verhoogd naar € 310.000

De NHG heeft een maximale kostengrens, ook wel NHG-grens genoemd. Dat is het maximale aankoopbedrag waarvoor jij een hypotheek met NHG kan afsluiten. In 2019 lag deze grens nog op € 290.000. De kostengrens stijgt echter mee mee met de huizenprijzen, welke in de afgelopen tijd flink gestegen zijn. In 2020 is de grens daarom verhoogd naar € 310.000. 

Wil je energiebesparende maatregelen meefinancieren? Dan mag je maximaal 106% van de woningwaarde lenen, in plaats van 100%. Door de verhoging van de kostengrens, kun je in 2020 € 18.600 besteden aan energiebesparende maatregelen als je die meefinanciert via de NHG. 

2. Oversluiten naar een NHG-hypotheek

Sinds 2020 kun je niet meer een hypotheek zonder NHG oversluiten naar een hypotheek met NHG als de waarde van je huis boven de kostengrens ligt. Dus als jouw woning meer waard is dan € 310.000, kun je jouw hypotheek niet meer oversluiten naar een met NHG. Ook als de hypotheek an sich onder de kostengrens ligt. 

3. De NHG-premie gaat omlaag

Als je een hypotheek met NHG afsluit, betaal je eenmalig een premie. De zogenoemde borgtochtprovisie. In 2020 daalt deze premie van 0,9% van de hoogte van je hypotheek, naar 0,7%. 

Je betaalt daardoor maximaal € 2.170 aan premie, en voor een hypotheek waarbij je energiebesparende maatregelen meefinanciert maximaal € 2.300,20. Je kan deze kosten overigens eenmalig aftrekken van de belasting. Altijd handig om te weten. 

Wil je meer weten over de NHG? 

Deze nieuwe regels maken het net wat makkelijker om een hypotheek met NHG af te sluiten. Maar welke voorwaarden en regels worden er nog meer gehanteerd? En welke voor- en nadelen heeft deze garantie? Je leest het in ons e-book ‘Nationale Hypotheek Garantie (NHG).Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles over Nationale Hypotheek Garantie  Bekijk het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek