Monumentaal pand kopen: iets voor jou?

Een eeuwenoud herenhuis aan de gracht of een bijzondere boerderijwoning: veel mensen dromen ervan een monumentaal woonhuis te bezitten. Toch heeft een monumentaal pand ook zijn schaduwkanten. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een dakkapel of een serre aanbouwen. Verder kunnen de onderhoudskosten flink oplopen, al kun je in veel gevallen wel aanspraak maken op onderhouds- of restauratiefondsen speciaal voor monumenten. Waar moet je rekening mee houden als je een monumentaal woonhuis wilt kopen?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten

Een eeuwenoud herenhuis aan de gracht of een bijzondere boerderijwoning: veel mensen dromen ervan een monumentaal woonhuis te bezitten. Toch heeft een monumentaal pand ook zijn schaduwkanten. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een dakkapel of een serre aanbouwen. Verder kunnen de onderhoudskosten flink oplopen, al kun je in veel gevallen wel aanspraak maken op onderhouds- of restauratiefondsen speciaal voor monumenten. Waar moet je rekening mee houden als je een monumentaal woonhuis wilt kopen?

Monumentaal pand kopen

Wat is een monumentaal pand?

Een gebouw wordt als monument aangewezen om het te beschermen tegen sloop of ingrijpende verbouwingen waarbij het historische karakter van het pand verloren gaat. In Nederland wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten monumenten. Je hebt rijksmonumenten, provinciale monumenten, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden in een beschermd stads- of dorpsgezicht. Deze verschillende monumenten brengen verschillende rechten en plichten met zich mee voor de eigenaars.

Verbouwen: kan dat zomaar?

Voor alle monumenten geldt dat je niet zomaar wijzigingen mag aanbrengen aan het pand. Het kan natuurlijk zijn dat een monumentale woning niet precies aan je woonwensen voldoet. Dat schattige monumentale dijkhuisje kan bijvoorbeeld erg krap zijn. Het lijkt jou misschien een goed idee om een uitbouw aan de woning toe voegen, maar daarvoor heb je eerst een bouw- en monumentvergunning nodig. Als je plannen worden afgekeurd kan de verbouwing niet doorgaan.

Isolatie van de woning

Ook belangrijk om rekening mee te houden: veel monumenten voldoen niet aan de eisen van deze tijd als het gaat om verwarming en energiebesparende maatregelen. Zo heeft de woning misschien enkel glas en is deze erg tochtig door de vele kieren en gleuven. Door een slechte woningisolatie kan het erg moeilijk en duur zijn om het huis te verwarmen. Wanneer je de monumentale woning wilt isoleren of centrale verwarming wilt aanleggen, heb je hier in veel gevallen – net als bij een gewone verbouwing – vergunningen voor nodig.

Onderhoud en restauratie

Een groot nadeel van een monumentaal woonhuis zijn de hoge onderhoudskosten. Verrotte houten kozijnen kun je niet zomaar even vervangen door kunststof exemplaren. Bij onderhoud moet de monumentale waarde van de woning in stand gehouden worden. Vaak ben je verplicht om historische bouwmaterialen te gebruiken en bepaalde werkzaamheden op ambachtelijke wijze uit te laten voeren.

Vooral als je op het punt staat om een monumentaal pand te kopen, is het belangrijk om naar de staat van de woning te kijken. Wat moet er allemaal gebeuren om de woning te restaureren en wat gaat dat ongeveer kosten? Schakel eventueel de hulp van de Monumentenwacht in. Als onafhankelijke partij kunnen zij het huis inspecteren en adviseren wat er allemaal aan gedaan moet worden. Om de kosten van de werkzaamheden in te schatten kun je een globaal restauratieplan laten opstellen door een restauratiearchitect.

Subsidie voor monumentenonderhoud

Afhankelijk van het soort monument dat je bewoont kun je subsidie aanvragen voor het onderhoud of de restauratie van je woning. Zo zijn de onderhoudskosten voor rijksmonumenten meestal voor een deel fiscaal aftrekbaar. In veel gemeenten bestaat er daarnaast een restauratiefonds voor gemeentelijke monumenten. Soms is het mogelijk om onder gunstige voorwaarden geld te lenen voor het onderhoud van je monumentale woning.

Woonverzekeringen

Wanneer je een woning koopt ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Met een opstalverzekering ben je gedekt voor schade als gevolg van brand, storm of bliksem. Omdat de herstelkosten voor een monument hoger zijn dan voor een normale woning, moet je samen met je verzekeraar bepalen hoe je de woning het beste kunt verzekeren. In de meeste gevallen betaal je voor een monument meer premie. Verder is het aan te raden om een inboedelverzekering af te sluiten voor de spullen in je huis. Met een Construction All Risk (CAR) verzekering ben je verzekerd voor eventuele schade die tijdens een restauratie wordt aangericht.

Zelf een monumentaal pand kopen

Als je overweegt om een monumentale woning te kopen, is het belangrijk om te weten of jij de extra lasten voor onderhoud en eventuele restauratie kunt dragen. Wanneer je een woning koopt is het in veel gevallen mogelijk om restauratie- of verbouwingskosten mee te financieren in je hypotheek.

Wil je weten wat jouw maximale hypotheek is? Bereken dan snel en eenvoudig je maximale hypotheek via onze handige, gratis tool. Zo weet je direct wat jij maximaal kan uitgeven aan een huis. 



Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:
Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek