Monument kopen: onderhouden en verbouwen

  • 3 minuten
  • 4 oktober 2017

Al tijden droom je ervan om in een monument te wonen. Het lijkt je heerlijk om in een huis te wonen dat zo’n rijke geschiedenis heeft. Je hebt dan echt iets bijzonders in handen. Maar een monument brengt ook hoge onderhoudskosten met zich mee. Daarnaast kun je niet zomaar je eigen woning verbouwen. Als eigenaar van een monument word je daarin beperkt. Hoe zit dat precies? Wij zochten het voor je uit in 'Monument kopen: onderhouden en verbouwen'.

Monument kopen

Monument kopen heeft voor- en nadelen

Als panden een monumentale status hebben, zijn ze beschermd. Ze mogen dan niet worden gesloopt of zomaar worden verbouwd. Dit betekent alleen wel dat eigenaren van monumenten beperkt zijn in wat ze kunnen veranderen aan hun woning. Daar staat tegenover dat je onder voorwaarden belastingvoordeel hebt en leningen met een zeer lage rente kunt afsluiten om onderhoud te financieren. Waar je precies voor in aanmerking komt, hangt af van het type monument. Je hebt rijksmonumenten en provinciale of gemeentelijke monumenten. Je zoekt in het monumentenregister gemakkelijk op of het monument dat jij op het oog hebt een rijksmonument is.

Geld lenen voor restauratie tegen een lage rente

Als eigenaar van een rijksmonument kom je in aanmerking voor een lening voor onderhoud of een verbouwing met lage rente: de Restauratiefonds-hypotheek. De rente van de Restauratiefonds-hypotheek ligt 5% onder de marktrente, met een minimum van 1,5%. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om deze lening te krijgen. De waarde van het monument moet hoog genoeg zijn in relatie tot de totale hypotheekschuld. Ook je inkomen moet voldoende zijn om de totale financieringslast te dragen. 

Voor een provinciaal of gemeentelijk monument kun je een Cultuurfondshypotheek aanvragen. Dit kan ook als je een beeldbepalend pand in een beschermd stadsgezicht of dorpsgezicht heeft. De Cultuurfondshypotheek is een hypotheek met een lage rente waarmee de kosten van restauratie of onderhoud (deels) kunnen worden gefinancierd. Daarnaast zijn er gemeenten en provincies die Regionale Restauratiefonds-hypotheken aanbieden.

Onderhoudskosten fiscaal aftrekbaar?

Heb je een pand op het oog dat onderhoud nodig heeft of gerestaureerd moet worden? Als het een rijksmonument is, kun je de restauratie- of onderhoudskosten aftrekken tijdens de belastingaangifte. Dat geldt niet voor het hele bedrag: 80% van de onderhouds- en restauratiekosten is aftrekbaar in box 1. Dit gaat alleen om de kosten uit werkzaamheden die zijn bedoeld om het pand in bruikbare staat te houden of te herstellen. Kosten voor verbetering, zoals een uitbreiding van het pand, komen niet in aanmerking. 

Kosten die je van de belasting kunt aftrekken, zijn bijvoorbeeld:

  • Reparatiewerkzaamheden van elektriciens, loodgieters, metselaars, stukadoors en timmermannen.
  • Schilderwerkzaamheden aan buitengevels.
  • Reparatiewerkzaamheden en onderhoudswerkzaamheden aan centrale verwarming, boiler, geiser of schoorsteen.
  • Onderhoud of herstel van rieten daken.

Je kunt de Belastingdienst vragen om een taxateur langs te sturen. Deze stelt vast welke kosten mogen worden afgetrokken in jouw aangifte inkomstenbelasting, nog voordat de werkzaamheden beginnen. Zo kom je niet voor verassingen te staan. Wel zo fijn! Maak je hier geen gebruik van, zorg dan dat je een (foto)rapportage maakt. Hiermee kun je ondersteunen dat je recht hebt om de gemaakte kosten af te trekken.

Voorfinanciering Belastingteruggave
Schiet je het geld liever niet zelf voor? Dan kun je gebruik maken van de regeling Voorfinanciering Belastingteruggave. In dit geval zal er vanuit de Belastingdienst vaak een taxateur worden gestuurd om de oude situatie te bekijken. Daarom vraagt de Belastingdienst je om het verzoek minimaal 10 weken te versturen voordat je begint met de werkzaamheden.

Geen rijksmonument? Geen fiscaal voordeel

Je kunt alleen de onderhoudskosten van de belasting aftrekken als je een rijksmonument bezit. Heb je een provinciaal of gemeentelijk monument gekocht, of een huis in een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan kun je de kosten voor het onderhoud helaas niet aftrekken van de belasting. Meer weten over waar je op moet letten als huiseigenaar tijdens de belastingaangifte? Lees dan dit blog over belastingaangifte eigen huis

Ken je financiële situatie

Denk je erover om een monument te kopen? Dan is het verstandig dat je jouw financiële situatie goed kent. Bespreek dit zeker met een hypotheekadviseur. Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.

Als je een monument koopt wil je natuurlijk weten hoeveel onderhoud jou te wachten staat. Daar kom je met een bouwkundige keuring achter. Lees alles over deze keuring in dit gratis e-book Bouwkundige keuring.


Jade Karthaus
Jade werkt bij Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt. Van je hypotheek tot aan je financiële planning.


Hoe belangrijk is een bouwkundige keuring?  Download het e-book

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek