MoneYou hypotheek: zelf afsluiten of niet, check de voorwaarden!

Een hypotheek afsluiten doe je niet zo 1-2-3. Niet gek dan ook dat je je niet alleen wilt verdiepen in de verschillende aflosvormen, maar ook in de geldverstrekkers. Bij Knab zetten we alle aanbieders voor je op een rijtje. Zo weet je precies wat jou straks te wachten staat en kun je met een gerust hart genieten van je huisje. Vandaag is de MoneYou hypotheek aan de beurt. Hoe zit ‘t met de voorwaarden van deze aanbieder?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
7 juni 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 7 juni 2019
- Leestijd: 4 minuten

Een hypotheek afsluiten doe je niet zo 1-2-3. Niet gek dan ook dat je je niet alleen wilt verdiepen in de verschillende aflosvormen, maar ook in de geldverstrekkers. Bij Knab zetten we alle aanbieders voor je op een rijtje. Zo weet je precies wat jou straks te wachten staat en kun je met een gerust hart genieten van je huisje. Vandaag is de MoneYou hypotheek aan de beurt. Hoe zit ‘t met de voorwaarden van deze aanbieder?

Moneyou-111493-edited.jpg

MoneYou: hypotheek bij de dochter van ABN AMRO

MoneYou is een vrij nieuwe partij in de hypotheekwereld. Het bedrijf is een dochter van ABN AMRO en staat voor vernieuwing en betrouwbaarheid. De geldverstrekker zegt dat ze de dienstverlening op jou aanpast, zodat je zelf je financiële zaken kunt regelen tegen een lage prijs. Klinkt goed, maar hoe doen ze dit dan? En tegen welke voorwaarden? Laten we dat eens uitpluizen.

Execution only

Misschien ben je wel geïnteresseerd geraakt in MoneYou omdat je hier een hypotheek zonder advies af kunt sluiten. Execution only je hypotheek afsluiten scheelt advieskosten, maar brengt wel risico’s met zich mee. Overweeg je om je hypotheek zelf af te sluiten? Zorg dan dat je alle voorwaarden van verschillende verstrekkers tot op de kleine lettertjes doorneemt. Ongunstige voorwaarden kunnen je in de toekomst namelijk duur komen te staan!

Hypotheekrente

Over de hypotheekrente van MoneYou is weinig spannends te zeggen. Het percentage is niet per se de hoogste, maar ook zeker niet de laagste. Zo biedt onder andere moederbedrijf ABN AMRO voor de korte rentevaste periodes lagere rentepercentages aan. Maar ehh, zet jij je hypotheekrente liever langer vast? Dan wordt MoneYou relatief gezien iets voordeliger.

Verhuizen?

Hoewel je nu waarschijnlijk gek bent op je toekomstige stulp, zou het zomaar kunnen dat je over een tijdje wilt verhuizen. Het is dan prettig om te weten wat er met je hypotheek gebeurt. Bij MoneYou kun je, net zoals bij de meeste verstrekkers, je huidige hypotheekrente en voorwaarden meenemen naar je nieuwe woning zolang je rentevaste periode nog loopt.

Overbruggingskrediet
Kun je de opbrengst van je vorige woning nog niet gebruiken om je nieuwe woning te financieren? Bijvoorbeeld omdat je huis nog te koop staat, of de overwaarde nog niet vrij is gekomen? Dan kun je in de meeste gevallen een overbruggingskrediet aanvragen. Hiermee kun je (een deel van) de overwaarde lenen om de financiering van je nieuwe woning rond te krijgen. In de hypotheekofferte van MoneYou staat binnen welke termijn je dit krediet terug moet betalen.

Alles over de hypotheekofferte

Er is meer dat je kunt teruglezen in deze offerte. Bijvoorbeeld de hypotheekrente en de eventuele rentevaste periode. De geldigheid van de hypotheekofferte verschilt per bank. Bij MoneYou is ‘ie twee of vier maanden geldig. Kies je voor een geldigheid van vier maanden? Dan rekent de verstrekker een renteopslag van 0,1%.

Minder lenen betekent een lagere rente

Bij de berekening van de hypotheekrente kijkt MoneYou onder andere naar het risico van jouw hypotheek. Hoe minder je leent ten opzichte van de waarde van je woning, hoe minder risicovol de lening is. Je betaalt dan minder hypotheekrente. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan wordt deze risico opslag sowieso buiten beschouwing gelaten, omdat NHG de bank voldoende zekerheid biedt.

Hoe zit dat met extra aflossen?

Het zou kunnen dat je over een tijdje een flink bedrag extra af wilt lossen op je hypotheekschuld. Dit lijkt misschien voordelig, maar let wel op. Veel geldverstrekkers hanteren namelijk een maximaal percentage dat je per jaar boetevrij af mag lossen. Bij MoneYou is dit 10% van de oorspronkelijke schuld. Los je meer af? Dan kan de bank een boeterente in rekening brengen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de actuele rente en wanneer jouw rentevaste periode afloopt.

Hoe zit dat met verbouwen?

Hoewel je hals over kop verliefd bent op je toekomstige woning, zou je misschien best het een en ander aan willen passen. Een muurtje eruit of een nieuwe keuken erin. Of ehh, misschien is jouw oog wel gevallen op een nieuwbouwproject en moet je woning überhaupt nog gebouwd worden. In al deze gevallen komt een (nieuw)bouwdepot van pas. Met het geld uit dit depot kun je onder andere de rekeningen betalen die je tijdens de verbouwing ontvangt. Bij MoneYou kun je maximaal achttien maanden gebruik maken van het bouwdepot. Kom je tijd tekort? Dan kun je een verzoek indienen om de geldigheid te verlengen.

Rente over bouwdepot
Over een bouwdepot betaal je rente, maar je ontvangt hier ook rente over. Bij sommige verstrekkers ontvang je hetzelfde percentage als je betaalt. MoneYou is een van de hypotheekaanbieders waar je minder ontvangt, namelijk de hypotheekrente min 1%.

Nu én in de toekomst tevreden

Aangezien MoneYou een aanbieder is waar je zonder advies je hypotheek kunt afsluiten, is het belangrijk dat je je huidige én toekomstige situatie goed in kaart brengt. 

Met onze hypotheekrentevergelijker zie je in één oogopslag de belangrijkste voorwaarden per geldverstrekker. Je kunt ze zo gemakkelijk met elkaar vergelijken.



Kaylee Portegies Zwart
Dit artikel is geschreven door Kaylee en wordt je aangeboden door Knab, waar je al je geldzaken overzichtelijk op één plek hebt.



Deel via:
Vergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek