Lage hypotheekrente: zo kun jij ervan profiteren

De hypotheekrente is nog steeds historisch laag en naar verwachting zal dit voorlopig ook zo blijven. Je kunt op verschillende manieren profiteren van deze lage rentestanden. Benieuwd waarom de hypotheekrente zo laag staat en hoe jij kunt profiteren? Je leest het hier.
Gepubliceerd
26 februari 2021
Laatst geüpdatet
23 december 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 26 februari 2021
- Laatst geüpdate: 23 december 2022
- Leestijd: 3 minuten

De hypotheekrente is nog steeds historisch laag en naar verwachting zal dit voorlopig ook zo blijven. Je kunt op verschillende manieren profiteren van deze lage rentestanden. Benieuwd waarom de hypotheekrente zo laag staat en hoe jij kunt profiteren? Je leest het hier.

Man heeft kunnen profiteren van de lage hypotheekrente

Oorzaak lage rentestanden

De hypotheekrente is al langere tijd historisch laag. In 2008 verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente om de economie te stimuleren. Door het verlagen van de beleidsrente is het voor banken makkelijker en goedkoper om aan geld te komen en geld uit te lenen. Voor consumenten wordt geld lenen en investeren hierdoor aantrekkelijker.

De coronacrisis en de lage rente

Ook de coronacrisis heeft invloed op de lage hypotheekrente. Er is namelijk een toenemende vraag naar leningen als gevolg van de onzekerheid op de financiële markten. Daarnaast draagt het steunpakket dat beschikbaar is gesteld door de ECB bij aan de lage rentestanden.

Zo kun jij profiteren van de lage hypotheekrente

Als consument kun je op verschillende manieren profiteren van de lage hypotheekrente. Twee voorbeelden hiervan zijn het afsluiten van een hypotheek met lage rente bij de aankoop van een woning en het oversluiten van een bestaande hypotheek. We leggen deze twee manieren aan je uit:

1. Een hypotheek afsluiten tegen een lage rente

Wil je binnenkort je eerste of volgende woning kopen? Dan kun je profiteren door een hypotheek af te sluiten tegen een lage hypotheekrente en dat heeft voordelen. Zo kun je met een lage rente vaak meer lenen en is het meestal voordelig om een langere rentevastperiode te kiezen.

2. Je hypotheek oversluiten

Heb je al een hypotheek? Dan kun je profiteren van je lage hypotheekrente door je huidige hypotheek over te sluiten. Wanneer je je hypotheek oversluit, los je je huidige hypotheek af en sluit je vervolgens een nieuwe hypotheek af tegen een lagere rente (en eventueel betere voorwaarden). Dit kan je maandelijks flink wat geld besparen.

 


Lees ook deze artikelenMaura Oude Avenhuis
Maura Oude Avenhuis is Content Marketeer bij Finzie. Met haar passie voor content en de financiële dienstverlening schrijft zij nuttige blogs die jou verder op weg kunnen helpen.


Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek