Intentieverklaring werkgever: hoe werkt het als je er geen krijgt?

Sinds een jaar heb je een baan waar je erg blij mee bent. Een vast contract zit er nog niet in, maar je baas is wel erg tevreden over je. Stiekem had je gehoopt dat je een vast contract zou krijgen, want je wilt graag een huis kopen. Gelukkig kun je ook met een tijdelijk contract een hypotheek afsluiten. Dan moet je werkgever alleen wel een intentieverklaring afgeven. Maar wat is dat precies? En wat als je werkgever deze verklaring niet wilt invullen?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
31 oktober 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 31 oktober 2019
- Leestijd: 3 minuten

Sinds een jaar heb je een baan waar je erg blij mee bent. Een vast contract zit er nog niet in, maar je baas is wel erg tevreden over je. Stiekem had je gehoopt dat je een vast contract zou krijgen, want je wilt graag een huis kopen. Gelukkig kun je ook met een tijdelijk contract een hypotheek afsluiten. Dan moet je werkgever alleen wel een intentieverklaring afgeven. Maar wat is dat precies? En wat als je werkgever deze verklaring niet wilt invullen?

geen intentieverklaring

Wat is de intentieverklaring werkgever?

Ben je in loondienst, dan wordt jou altijd om een werkgeversverklaring gevraagd als je een hypotheek wilt afsluiten. Óók als je een vast contract hebt voor onbepaalde tijd. Op de werkgeversverklaring staat je totale bruto jaarloon vermeld, dit vormt samen met je meest recente loonstrook een weergave van jouw inkomenssituatie.

Heb je een tijdelijk contract, dan moet op de werkgeversverklaring ook de 'Verklaring voortzetting dienstverband' worden ingevuld, dit is de intentieverklaring. Hierin geeft je werkgever aan dat hij van plan is om jou, na afloop van je tijdelijke contract en met ingang van een bepaalde datum, in vaste dienst te nemen. Tenminste, als je op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven.

Hoe wordt de verklaring ingevuld?

De werkgeversverklaring wordt ingevuld door iemand die hiervoor bevoegd is bij je werkgever. Om deze verklaring officieel te maken, is het een vereiste dat de werkgever er zijn of haar naam, een handtekening en de firmastempel bij plaatst. En bij een tijdelijk contract kan dus eventueel de intentieverklaring ingevuld worden. 

Hypotheek aanvragen en geen intentieverklaring

Het komt om wisselende redenen wel eens voor dat werkgevers geen intentieverklaring afgeven. Zonder intentieverklaring neemt de bank bij de hypotheekaanvraag jouw tijdelijke inkomen helaas alleen mee voor de resterende periode van je dienstverband.

Banken willen zoveel mogelijk zekerheid dat jij de hypotheeklasten kunt blijven betalen. Een tijdelijk contract zonder intentieverklaring van de werkgever geeft die zekerheid niet. Daarom is het van belang dat je aantoont dat jouw inkomen stabiel genoeg is. Dat kan eventueel wel zonder intentieverklaring.  

Geen intentieverklaring? Lever dan jaaropgaven aan

Kan jouw werkgever je geen intentieverklaring afgeven? Overleg met je adviseur of je als flexwerker kan worden aangemerkt. Dit kan alleen als je een lopend arbeidscontract hebt. De bank kijkt dan naar het gemiddelde van jouw inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren, aan de hand van je jaaropgaven. Heb je het laatste kalenderjaar minder verdiend dan de voorgaande jaren? Dan wordt alleen met je inkomen van het laatste jaar berekend wat je hypotheek wordt.

Bespreek je situatie met een adviseur

Een hypotheek afsluiten zonder intentieverklaring is dus mogelijk, maar bespreek jouw mogelijkheden wel altijd goed met je hypotheekadviseur. 

Als je geen intentieverklaring krijgt en er dus naar jouw gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar wordt gekeken, kan dat betekenen dat het inkomen waarmee je hypotheek berekend wordt lager uitvalt. Een gevolg hiervan zou kunnen zijn dat je extra moet aflossen of minder kunt lenen. De hypotheekadviseur kan dit precies voor je berekenen.

Model werkgeversverklaring

Wil jij je verder verdiepen in de werkgeversverklaring en de intentieverklaring? Check dan dit e-book, mét handig model van de werkgeversverklaring conform de regels van de Nationale Hypotheek Garantie. Als deze correct wordt ingevuld en ondertekend, weet je zo goed als zeker dat de verklaring wordt geaccepteerd door de hypotheekverstrekker.



Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze werkte tussen 2017 en 2020 bij Knab waar ze leiding gaf aan het Content Team.



Deel via:

Lever foutloos de werkgevers- en intentieverklaring aan  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek