De hypotheekrente stijgt weer: zet jij je rente vast?

Na een lange periode van dalende hypotheekrentes zien we de laatste tijd weer wat voorzichtige tekenen van een stijging. Dat is jammer, want de hypotheekrente bepaalt voor een groot deel je vaste lasten. Hoe kun je zo lang mogelijk profiteren van lage maandlasten wanneer de hypotheekrente stijgt?
Gepubliceerd
17 april 2018
Laatst geupdate
9 augustus 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 17 april 2018
- Laatst geüpdate: 9 augustus 2019
- Leestijd: 3 minuten

Na een lange periode van dalende hypotheekrentes zien we de laatste tijd weer wat voorzichtige tekenen van een stijging. Dat is jammer, want de hypotheekrente bepaalt voor een groot deel je vaste lasten. Hoe kun je zo lang mogelijk profiteren van lage maandlasten wanneer de hypotheekrente stijgt?

hypotheekrente-stijgt-wat-nu?

Hoe komt hypotheekrente tot stand?

De hypotheekrente is voor banken de beloning voor het uitlenen van geld. Maar om hypotheken te kunnen verstrekken, moeten banken zelf ook weer aan kapitaal komen. Dat kan bijvoorbeeld via spaargeld van particulieren of bedrijven, of ze kunnen zelf leningen afsluiten bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Om aan kapitaal te komen, moeten banken zelf ook rente betalen. Deze rente rekenen ze dan weer door op mensen die bijvoorbeeld een hypotheek bij ze afsluiten. Daarnaast kijkt een bank naar de kosten en het risico voor het verstrekken van een hypotheek. Hoe hoger het risico, hoe hoger de hypotheekrente.

Waarom is de hypotheekrente nu zo laag?

Sinds de laatste financiële crisis is de ECB bezig om de Europese economie te stimuleren. Dit doen ze bijvoorbeeld door de kapitaalrentes laag te houden, zodat er meer geld in de economie wordt gepompt. Banken kunnen dus extreem goedkoop aan kapitaal komen, waardoor ze lagere rentes kunnen rekenen wanneer mensen een hypotheek afsluiten.

Vaste rente vs variabele rente

Wanneer je een hypotheek afsluit moet je kiezen tussen een rentevaste periode en een variabele hypotheekrente. Bij een rentevaste periode staat je hypotheekrente voor een langere periode vast, ongeacht of de rente stijgt of daalt. Dit kan voor jou goed uitpakken als de marktrente tijdens deze periode stijgt. Jij betaalt dan namelijk nog steeds het lagere rentetarief. In ruil daarvoor betaal jij een iets hogere hypotheekrente.

Bij een variabele rente, de naam zegt het al, is je hypotheekrente variabel. De rente wordt iedere maand aangepast aan het dan geldende rentetarief. De bank loopt hierdoor minder risico, waardoor ze jou een lagere hypotheekrente kunnen bieden. Het nadeel is wel dat je maandlasten kunnen oplopen wanneer de bank haar rentetarieven verhoogt.

Je hypotheekrente wel of niet lang vastzetten?

Sommige mensen stellen dat het bij stijgende hypotheekrentes voordelig is om voor een langere rentevaste periode te kiezen. De gedachte achter dit standpunt is dat je op deze manier langer kunt profiteren van lage hypotheekrentes. Een bijkomend voordeel van een rentevaste periode is dat je precies weet wat je maandlasten zullen zijn.

Wanneer jij verwacht dat jouw financiële situatie in de toekomst gaat wijzigen, kun je je afvragen of het verstandig is om voor een langere rentevaste periode te gaan. Wanneer je inkomen stijgt, wordt het makkelijker om eventuele rentestijgingen op te vangen. Bovendien betaal je een hoger rentepercentage naarmate je de hypotheekrente langer vastzet.

Welke rentevaste periode kies je?

Misschien wil jij binnenkort een hypotheek afsluiten, of misschien heb jij een aflopende rentevaste periode. Als jij (weer) voor een rentevaste periode gaat, moet je ook nog kiezen hoelang je de hypotheekrente wilt vastzetten. Dit kan namelijk variëren van 1 tot 30 jaar. Naast de vraag of de hypotheekrente de komende jaren gaat stijgen, zijn er nog andere dingen om rekening mee te houden wanneer je jouw rentevaste periode bepaalt:

  • Verwacht je dat je inkomen de komende tijd stijgt of daalt?
  • Heb jij kinderen die straks gaan studeren als de rentevaste periode afloopt?
  • Heb je genoeg eigen geld om stijgende hypotheekrentes te kunnen betalen?
  • Hoe hoog zijn je hypotheeklasten in vergelijking tot je inkomen?


Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over de onderwerpen sparen, beleggen en vermogensopbouw. Hij helpt anderen graag om het maximale uit hun geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Snel zekerheid over jouw hypotheek?  Gratis oriëntatiegesprek

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek