Hypotheekrente Rabobank niet de scherpste, maar goede voorwaarden
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
6 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 6 minuten
Je bent je aan het oriënteren op een hypotheek en vindt de Rabobank wel goed klinken. Maar je wilt natuurlijk ook een aantrekkelijke hypotheekrente. Rabobank biedt niet de allerlaagste hypotheekrente in de markt, maar de hypotheekvoorwaarden zijn wel goed. En dat is ook veel waard! Lees in dit blog wat je kunt verwachten van een hypotheek bij Rabobank.
Je financiën regelen bij de Rabobank
De van oudsher genaamde Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank, heeft tegenwoordig niet meer in elk landelijk dorpje een vestiging. Toch is de bank nog altijd actief op de consumentenmarkt met persoonlijk bankieren én het verstrekken van hypotheken. Veel mensen die kiezen om hier hun financiën te regelen, vinden de naamsbekendheid van deze oude en vertrouwde partij prettig.
Hypotheekrente Rabobank
Vertrouwen hebben in de bank aan wie jij jouw huis als onderpand van je lening geeft, is goed voor je nachtrust. Maar uiteindelijk maken de hypotheekvoorwaarden het verschil in je portemonnee. Rabobank’s hypotheekrente is niet de laagste die je op de markt kunt vinden, maar ongeveer gemiddeld. Dat ga je voelen in je maandlasten. Maar je krijgt - onder voorwaarden - wel korting op je rente als je ook bankiert bij Rabobank. Scheelt weer!
Check in onze handige hypothekenvergelijker zelf de hypotheekrente én voorwaarden van meer dan twintig geldverstrekkers.
Hypotheekrente omlaag bij lagere risicoklasse
In bepaalde situaties biedt de Rabobank een lagere hypotheekrente. Sluit jij een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan krijg je meteen rentekorting. Je kunt ook aanspraak maken op rentekorting als je hypotheekschuld nog maar 65% van de woningwaarde bedraagt. Heb jij na een paar jaar al 35% van je schuld afgelost óf is je huis veel in waarde gestegen? Dan kun je gratis je hypotheekrente laten verlagen, dat gaat niet automatisch maar heb je zo gepiept.
Rentemiddeling-service
Ook al staat je hypotheekrente vast, je mag deze eenmalig openbreken om aanspraak te maken op een lagere hypotheekrente. Hiervoor betaal je eenmalig € 350 wijzigingskosten. Maar let op de kleine lettertjes: als je hiervoor kiest, moet je als je later gaat verhuizen boeterente betalen. Deze boete bedraagt maximaal 3% van de lening. Misschien kun je dit dus beter niet doen als je verhuisplannen hebt.
Rentevaste periode
Nog iets dat invloed heeft op de hoogte van je hypotheekrente, is de rentevaste periode. Wil jij er zeker van zijn dat je hypotheekrente een bepaalde tijd niet stijgt? Dan kun je een rentevaste periode afspreken met de bank, bijvoorbeeld voor vijf, tien of twintig jaar. Hoe langer je rentevaste periode, hoe hoger de hypotheekrente. Maar dan koop je wel zekerheid.
Soorten hypotheken bij de Rabobank
Zoals alle hypotheekverstrekkers, biedt de Rabobank verschillende hypotheekvormen aan. Maar je wilt als huiseigenaar natuurlijk wel aanspraak kunnen maken op hypotheekrenteaftrek. Om daar recht op te hebben, moet je -als je nu voor het eerst een hypotheek afsluit- deze lening volledig terugbetalen.
Voor het eerst een hypotheek
Ga jij voor het eerst een huis kopen? Dan moet je je volledige hypotheek aflossen. De hypotheekvormen waarmee dit kan zijn de annuïteiten- en de lineaire hypotheek.
Je hebt al een hypotheek
Koop jij je volgende woning en heb je op je oude huis een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek, een levenshypotheek, beleggingshypotheek of bankspaarhypotheek? Dan is het mogelijk om die mee te verhuizen. Het aflossingsvrije hypotheekdeel mag maximaal de helft van de woningwaarde bedragen. Het andere deel moet je aflossen binnen dertig jaar, dat kan annuïtair of lineair. Ook als je die lening ergens anders hebt lopen, kun die hypotheekvorm wel verhuizen naar de Rabobank.
De hypotheekofferte
In de hypotheekofferte staat precies welk bedrag jij gaat lenen, met welke hypotheekvorm, tegen welke rente en welke rentevaste periode je hebt gekozen.
Hypotheekofferte biedt garantie
Als de Rabobank jou een hypotheekofferte geeft, is dat niet alleen een aanbod maar ook de garantie dat jij de hypotheek daadwerkelijk kunt afsluiten. Je hebt dus al in een vroeg stadium zekerheid. Dit in tegenstelling tot de meeste andere geldverstrekkers, waar je pas na ongeveer zes weken - als je het finaal akkoord krijgt - weet of de woning écht van jou wordt.
Een jaar geldig
De hypotheekofferte van de Rabobank is een half jaar lang geldig vanaf de uitgiftedatum bij een hypotheek met Basisvoorwaarden. Ga je voor de Plusvoorwaarden, dan is de offerte zelfs een jaar geldig. Dat is heel lang als je het vergelijkt met andere aanbieders, waar de offerte in de meestal maar drie maanden geldt. Tegen betaling kun je vaak de offerte nog drie maanden laten verlengen.
Mocht jouw sleuteloverdracht pas over een hele tijd gepland staan, dan kan de lange geldigheidsduur van de hypotheekofferte een reden zijn om te kiezen voor de Rabobank.
Extra aflossen op je Rabobank hypotheek
Jaarlijks mag je bij de Rabobank 20% van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij aflossen op je hypotheek. Dat is veel, want bij de meeste andere geldverstrekkers mag je maar 10% boetevrij aflossen per jaar. Mocht je ooit de loterij winnen of een andere financiële meevaller hebben, dan kun je dat dus direct in de stenen van je eigen huis steken. En dat betekent lagere maandlasten.
Los je meer dan 20% van de hoofdsom in één jaar af? Dan moet je boeterente betalen. Dat is een compensatie voor de misgelopen inkomsten op jouw lening, omdat je die sneller terugbetaalt dan afgesproken.
Verhuizing
In bepaalde gevallen krijg je met een Rabobank hypotheek een verhuisboete op je dak. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, dus bespreek deze voorwaarden goed met je hypotheekadviseur voordat je met deze geldverstrekker in zee gaat.
Overbruggingshypotheek
Verhuis je naar je volgende koopwoning maar staat je oude huis nog te koop? Dan kom je tijdelijk met twee hypotheken te zitten. Geen paniek: bij de Rabobank kun je een overbruggingshypotheek nemen om deze tijdelijke dubbele woonlasten op te vangen. Hiervoor hoef je geen extra afsluitkosten te betalen. Zodra je oude woning verkocht is, los je het overbruggingskrediet direct in een keer af.
Wat gebeurt er bij overlijden?
Om een Rabobank hypotheek af te kunnen sluiten, heb je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) nodig. Mocht je binnen de looptijd van je hypotheek komen te overlijden, dan keert de verzekering een gegarandeerd bedrag uit waarmee de uitstaande hypotheekschuld kan worden afgelost. Wel zo’n geruststellend idee dat je nabestaande(n) niet met een torenhoge schuld komen te zitten, toch? Je moet deze verzekering minimaal afsluiten voor alles boven de 80% van de woningwaarde (dus tenminste 20%). Waar je deze verzekering afsluit, mag je zelf kiezen. Ga gerust rondshoppen bij verschillende verzekeraars om de beste deal te vinden.
Bouwdepot
Sluit je een Rabobank hypotheek af en wil je je woning verbouwen? Dan wordt het deel van de hypotheek dat je nodig hebt voor de verbouwing op een aparte rekening gezet. Dit heet het bouwdepot. De facturen van de aannemer kun je rechtstreeks betalen vanuit je bouwdepot. Het bouwdepot kan maximaal twee jaar lopen, maar stopt ook als je vier maanden niks betaalt uit het bouwdepot. Ook als de verbouwing klaar is of er nog maar € 2.500 of minder op staat, wordt het bouwdepot opgeheven. Het overgebleven geld wordt óf op je betaalrekening gestort óf in mindering gebracht op je hypotheekschuld.
Geen vast contract? Toch kans op een hypotheek
Als je een huis wilt kopen maar geen vast contract hebt, bijvoorbeeld omdat je flexwerker bent of zelfstandig ondernemer, zijn er mogelijkheden om een hypotheek te krijgen bij de Rabobank. Je moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden.
Zzp’ers
Ziet jouw financiële plaatje er rooskleurig uit, dan kun je als zzp’er bij de Rabobank wellicht net zoveel lenen als iemand die in loondienst werkt. Bij sommige geldverstrekkers mag je als zzp’er maar een kleiner deel van de woningwaarde lenen, bijvoorbeeld 80%. Hier hoef je in dat geval dus relatief minder eigen geld in te brengen als je als zzp’er een huis koopt. Ook als je nog maar 1 jaar voor jezelf werkt en een goede prognose hebt laten maken door een accountant, kun je in gesprek. Best flexibel dus!
Flexwerkers
Ben jij flexwerker of gedetacheerd via Yacht, Randstad of Tempo-Team? Dan kun je met een perspectiefverklaring een Rabobank hypotheek aanvragen. Ook als je niet voor een van deze drie uitzendbureau’s werkt zijn er mogelijkheden. In dat geval bekijkt de bank jouw inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren.
Wat kost een Rabobank hypotheek afsluiten?
Een Rabobank hypotheek is direct af te sluiten via de bank zelf of via een onafhankelijke hypotheekadviseur. Het spreekt voor zich dat je - als je direct naar een hypotheekadviseur van de Rabobank stapt - alleen een hypotheek af kunt sluiten van deze bank. De Rabobank rekent verschillende tarieven voor hypotheekadvies en het afsluiten van je hypotheek. Dat hangt er onder andere van af of je je eerste, of volgende woning koopt én of je in loondienst werkt, of de kost verdient als zelfstandig ondernemer.
Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.