Hypotheekrente ontwikkeling: hoe zit ‘t met de lage rente?

  • 3 minuten
  • 9 februari 2018

Als je op het punt staat een huis te kopen of je hypotheek over te sluiten, is het slim om je te verdiepen in de hypotheekrente. De rente bepaalt namelijk voor een groot deel jouw maandlasten. Hoe hoger de rente is, hoe meer je maandelijks kwijt bent aan je hypotheek. Elke maand vertellen we je meer over de hypotheekrente ontwikkeling. Is deze gedaald, gestegen of juist gelijk gebleven? En wat is de verwachting voor aankomende maand?

Kopen-met-restschuld-862455-edited.jpg

Hypotheekrente ontwikkeling: een terugblik

De hypotheekrentes staan enorm laag. Maar is dat altijd zo geweest? Omdat dit het eerste artikel is van een reeks, blikken we eerst even terug op de historie van de rentestanden.

Van de jaren tachtig tot en met 2017

De hypotheekrente is de afgelopen jaren volop in ontwikkeling geweest. Tot de jaren tachtig stegen de rentestanden, met als hoogtepunt een rente van maar liefst 13,4% in september 1981. Sinds die tijd daalde de rente weer. Zeven jaar geleden, in mei 2010, stond de hypotheekrente van een tien jaar vaste hypotheek met NHG op 4,49%. De verwachting was toen dat de absolute ondergrens was bereikt, maar niets bleek minder waar. 

Geen rem op dalende hypotheekrente

De afgelopen maanden is de rente nog verder gekelderd. Het begon bij de renteverlaging van de vier grote banken ING, Rabobank, ABN Amro en SNS bank in april. Zij streden om een toppositie bij de populairste hypotheek: tien jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het gevolg? Tal van andere banken gingen de concurrentiestrijd aan en kozen ervoor om de tarieven naar beneden bij te stellen.

Zo zit het nu met de hypotheekrente

In mei is de rente licht gestegen. De laagste rente van een tien jaar rentevaste hypotheek met NHG staat nu op 1,64%. Die rente hoort bij de annuïteitenhypotheken van ING en BLG Wonen en de Compact Hypotheek van Obvion. Bij een 20 jaar vaste hypotheek met NHG gaat Allianz aan kop met een hypotheekrente van 2,30%. Zet je je hypotheek 30 jaar vast, dan kun je het best terecht bij Woonfonds, Allianz, Nationale Nederlanden en NIBC. Zij bieden een rente van 2,60%.

Goedkoop met een variabele rente

Ga je liever voor een variabele rente? Dan ben je helemaal goedkoop uit. Wanneer je gaat voor een annuïteitenhypotheek bij Nationale Nederlanden, betaal je slechts 1,48% aan rente. Maar let op: een variabele rente reageert direct op de ontwikkelingen in de markt. De rente kan dus ook zomaar stijgen, je maandlasten stijgen dan mee.

Waarom is de rente laag?

Goed, nooit eerder was het zó goedkoop om een hypotheek af te sluiten. Maar hoe komt het dat de rente nu zo laag is? Grotendeels door de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB is al een tijdje bezig om de economie in Europa te stimuleren. Daarom houdt de bank de kapitaalmarktrente laag. Die lage kapitaalmarktrente zorgt ervoor dat banken goedkoop aan geld kunnen komen om uit te lenen. En daar profiteer jij weer van als je een hypotheek wilt afsluiten.

Blijf up-to-date

De verwachting is dat de hypotheekrente in juni stabiel blijft, maar we hebben natuurlijk geen glazen bol waarmee we de hypotheekrente toekomst kunnen voorspellen. Wil jij op de hoogte blijven van de actuele hypotheekrente? Bekijk dan onze rentevergelijker. Hier zie je direct welke geldverstrekkers de laagste rentes bieden.Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Vergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek