Hypotheek starters: meer lenen voor een NHG-hypotheek?

  • Gepubliceerd: 18 december 2017
  • Laatst geüpdate: 27 december 2018
  • 3 minuten

Dit artikel gaat over de regels van 2018. Ben jij juist benieuwd naar de regels voor NHG in 2019? Klik op de link!

Over een paar weken gaan de strengere hypotheekregels in. Dit betekent onder meer dat je hypotheek niet hoger mag zijn dan de waarde van jouw nieuwe woning. Maar voor starters is er goed nieuws: als het aan het kabinet ligt mogen zij in 2018 namelijk meer lenen om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te kunnen afsluiten. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijke veranderingen voor de maximale hypotheek & starters.

Hypotheek-starters-722285-edited.jpg

Hypotheek starters: hoeveel mag je nu lenen?

Hoeveel jij maximaal mag lenen, is deels afhankelijk van de waarde van de woning. Dit noem je ook wel loan to value. In 2017 mag je maximaal 101% van de woningwaarde lenen. Oftewel: koop je een woning van € 200.000, dan kun je een hypotheek van maximaal € 202.000 afsluiten.

Niet meer dan de woningwaarde

Al sinds 2013 wordt de hoogte van de loan to value ieder jaar met 1% verlaagd. Net zolang tot je exact de waarde van de woning kan lenen, zoals aankomend jaar het geval is. Op deze manier hoopt de overheid te voorkomen dat je na een gedwongen verkoop met een restschuld achterblijft. Bij een woning met een waarde van € 200.000, scheelt dat dus € 2.000 met 2017. 

Meer eigen geld, minder snel een woning

De verlaging heeft tot gevolg dat de bijkomende kosten, zoals de borgtochtprovisie en de hypotheekadvieskosten, volledig met eigen geld moeten worden betaald. Vooral starters op de woningmarkt zijn hier de dupe van. Zij kunnen geen gebruik maken van een eventuele overwaarde van een oude woning en moeten veel langer sparen voordat ze een huis kunnen kopen. Gemiddeld drie jaar langer, volgens onderzoek van het Centraal Planbureau

Meer veiligheid met NHG

Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie vrezen dat beginnende huizenkopers vanwege de kosten niet meer kiezen voor een hypotheek met NHG. Voor het afsluiten hiervan betaal je namelijk borgtochtprovisie van 1% van de hypotheeksom. Om die reden geen NHG afsluiten, is zonde. De garantie heeft een aantal gunstige kenmerken. Zo kan een eventuele restschuld - onder voorwaarden - worden kwijtgescholden en krijg je bij een NHG-hypotheek ook een lagere hypotheekrente.

Kun jij straks toch meer lenen?

Om beginnende huizenkopers te stimuleren, willen de regeringspartijen dat minister Kajsa Ollongren een uitzondering maakt. Ze sturen erop aan dat mensen met een NHG-hypotheek 101% kunnen blijven lenen zoals in 2017 het geval was. Die 1% extra kan dan worden gebruikt om de borgtochtprovisie te kunnen blijven financieren. Hiervoor wordt dan een aanvullende lening afgesloten, die afgelost kan worden met het rentevoordeel dat een NHG-hypotheek je uiteindelijk oplevert.

Verlagen van de NHG-premie

Klinkt goed, toch? En dat is nog niet eens alles waar de partijen voor pleiten. Ze willen ook dat de borgtochtprovisie wordt verlaagd. De huizenprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de partij achter NHG, verdient daardoor steeds meer aan die 1% borgtochtprovisie. En dat is onnodig, vindt het nieuwe kabinet.

De voordelen en voorwaarden van NHG

De vooruitzichten zien er voor starters rooskleurig uit, maar het is nog onzeker of en wanneer het voorstel er doorheen komt. In dit artikel houden we je uiteraard op de hoogte. Wil jij je in de tussentijd nog even verdiepen in wat een hypotheek met NHG voor jou kan betekenen? En aan welke voorwaarden je hiervoor moet voldoen? Dat kan, met ons gratis e-book ‘Nationale Hypotheek Garantie’. Downloaden is gratis!Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Alles over Nationale Hypotheek Garantie  Bekijk het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek