Hypotheek bij Woonfonds: dé beste hypotheek voor jou?
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
5 minuten
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 5 minuten
Het is zover: je gaat een huis kopen. Je hebt het internet afgestruind naar de mogelijkheden en je weet inmiddels dat bij het afsluiten van een hypotheek behoorlijk wat komt kijken. Toch is het lastig om te beslissen voor welke hypotheekverstrekker je moet gaan. Bij Knab helpen we je hier graag bij en daarom zetten wij de kenmerken van de verschillende geldverstrekkers voor je op een rij. In dit artikel lees je meer over een hypotheek bij Woonfonds.
Hypotheek bij woonfonds, onderdeel van Achmea
Woonfonds is al sinds de jaren zeventig actief op de Nederlandse hypothekenmarkt. Het Brabantse bedrijf is een dochteronderneming van de grote verzekeraar Achmea. Niet zo gek dus dat ze naast hypotheken ook verzekeringen verstrekken.
Hypotheekrente en voorwaarden
De actuele rentetarieven en voorwaarden van Woonfonds kan je eenvoudig zelf checken in onze hypotheekvergelijker. Handig, kan je ze meteen vergelijken met bijna dertig andere hypotheekverstrekkers. Het zal je opvallen dat Woonfonds over het algemeen een lage rente biedt. De hoogte van de hypotheekrente hangt bij Woonfonds af van een aantal factoren. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het type hypotheek, de risico-opslag en de rentevaste periode.
Type hypotheek
Woonfonds hanteert drie soorten hypotheken: de Voordeel lijn, de Woongenot hypotheek en de Woonverhuur hypotheek. Het verschil tussen de hypotheken zit hem in de rente en voorwaarden. De Voordeel lijn heeft een lage rente, maar vrij standaard voorwaarden.
De Woongenot Hypotheek is een flexibele hypotheek met goede voorwaarden, maar je raadt het al: een minder scherp rentetarief. Ook als je zzp'er bent kan je deze hypotheek afsluiten met een opslag.
De derde hypotheek is een hypotheek speciaal voor als je een woning koopt om te verhuren. Voor deze hypotheek gelden andere regels en risico's. Raadpleeg een hypotheekadviseur als je wilt weten welke optie het best uitpakt voor jou.
Comfort lijn
De Comfort lijn is niet meer af te sluiten als je een huis koopt. Deze lijn had veel uitgebreidere voorwaarden en mogelijkheden, maar een minder scherp rentetarief.
Risico-opslag
Het afsluiten van een hypotheek is zowel voor jou als voor de bank een risico. Het kan namelijk zijn dat je in de toekomst niet meer instaat bent om je hypotheeklasten te betalen en dan blijft er een grote restschuld over. Bij sommige banken kan je daarom een hypotheek afsluiten onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), waarbij het Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat voor de betaling van je hypotheek.
Als je bij Woonfonds een hypotheek afsluit zonder NHG, verwerken zij het risico in de rente die je betaalt. Dit noem je risico-opslag. De hoogte van deze risico-opslag wordt bepaald door de verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde. Hoe meer jij leent tegen over de waarde, hoe meer risico-opslag er bovenop jouw hypotheekrente komt.
Per 1 januari 2019 past Woonfonds de risico-opslag automatisch aan als het risico daalt bij renteherziening en extra aflossen. Ook bij het wijzigen of verlengen van de rente wordt de risico-opslag herzien.
Rentevaste periode
Je kan bij Woonfonds kiezen uit een Kwartaal Variabele Rente of een Vaste Rente. Als je gaat voor een Vaste Rente weet je voor een langere periode precies waar je aan toe bent. Je kunt kiezen uit 1, 5, 7, 10, 15, 20 of 30 jaar. Wil je je hypotheek tussentijds oversluiten waardoor je kunt profiteren van een lagere rente? Dan betaal je bij Woonfonds - net zoals iedere andere geldverstrekker - een boete voor de rente die ze mislopen.
Bij een Kwartaal Variabele Rente wordt de rente iedere drie maanden opnieuw vastgesteld. Je rentetarief is daarom over het algemeen lager. Als de rente verandert heeft dat gelijk gevolgen voor je maandlasten, dit kan zowel positief als negatief zijn.
Boetevrij aflossen
Stel, je bouwt in de loop der jaren een flink spaarpotje op. Dan kan het mooi zijn om hiermee je hypotheek extra af te lossen. Bij Woonfonds mag je met een Comfort lijn-hypotheek maximaal 20% boetevrij aflossen. Bij een Voordeel lijn-hypotheek en een Woongenot hypotheek is dat 15%. Een voordeel van het aflossen van je hypotheek is dat de lening stukje bij beetje minder wordt. Er geldt dan een lagere risico-opslag, wat zorgt voor een lagere rente.
Hypotheekvormen
Al bedacht voor welke hypotheekvorm je wilt gaan? Bij Woonfonds kan je er uit meerdere kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een bankspaarhypotheek, levenhypotheek of de welbekende aflossingsvrije hypotheek. Je kan ook kiezen voor een annuitaire of lineaire hypotheek, waarbij je elke maand een deel van je hypotheek aflost.
Ga voor een van deze laatste hypotheekvormen als je wilt kunnen profiteren van hypotheekrenteaftrek. Sinds 2013 is het namelijk verplicht om je hypotheek in 360 maanden af te lossen om hiervoor in aanmerking te komen. Tenzij je al voor 2013 een hypotheek had en een volgende woning koopt. Dan geldt de overgangsregeling.
Verbouwen met een bouwdepot
Hoewel jij waarschijnlijk helemaal hotel de botel bent van je nieuwe woning, wil je misschien wel gaan verbouwen. Maar hoe ga je dat bekostigen zonder budget? De kosten van een verbouwing kan je meefinancieren in je hypotheek, dit heet een bouwdepot.
Hoeveel je mag lenen is afhankelijk van de waarde van je woning, door een taxateur vastgesteld voor en na de verbouwing. Het bouwdepot blijft bij Woonfonds 18 maanden geldig. In deze periode ontvang je rente over het geld. Als de 18 maanden verstreken zijn kan je het bouwdepot nog eens met 6 maanden verlengen. Vanaf dat moment krijg je geen rente meer.
Het risico van overlijden
Het is misschien niet iets waar je graag aan denkt, maar het kan zijn dat jij (of je partner) komt te overlijden tijdens de looptijd van je hypotheek. Het laatste wat je wilt is dat je nabestaanden achter blijven met een enorme schuld. Bij Woonfonds is een overlijdensrisicoverzekering verplicht, tenzij je een hypotheek hebt die lager is dan 80% van de marktwaarde van je huis. Je kan de verzekering afsluiten bij Woonfonds zelf, tegen een maandpremie, maar ook bij een andere verzekeraar. Een hypotheekadviseur kan je helpen met het maken van de beste keuze.
Verhuisplannen?
Na een aantal jaar wil jij je misschien settelen en kies je ervoor om dit te doen in een groter huis. Maar hoe doe je dat als je oude woning nog niet is verkocht? Geen zorgen, met een overbruggingshypotheek kan je een deel van de overwaarde van je oude huis gebruiken voor de aankoop van je nieuwe paleis. Woonfonds accepteert een lening op de nog niet verkochte woning tot 90% van de marktwaarde.
Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je wel kunnen aantonen dat je de extra maandlasten gedurende 24 maanden kan dragen. Naast de kosten van de twee hypotheken, betaal je namelijk ook rente over het overbruggingskrediet, de notariskosten en afsluitkosten. De maximale looptijd van de hypotheek is bij bestaande bouw 1 jaar en bij nieuwbouw 2 jaar. Na deze periode dien je de hypotheek volledig af te lossen. Ook als je oude woning nog niet is verkocht.
Past deze hypotheek bij jou?
Zo, een hoop informatie verder weet je eindelijk wat je kunt verwachten van een Woonfonds hypotheek. Ben je er al uit of deze hypotheek bij je past? We begrijpen het als je deze keuze niet zo 1,2,3 kunt maken. Ga daarom ook in gesprek met een hypotheekadviseur, deze kan je helpen met het maken van de juiste keuze.
Actuele rentestanden
Wil jij weten of Woonfonds bij de top 3 geldverstrekkers met de laagste rentes hoort? Vergelijk 'm dan met vrijwel alle andere geldverstrekkers in onze hypotheekvergelijker. Bijkomend voordeel: je krijgt direct inzicht in de voorwaarden. Zo weet je of de hypotheek echt bij jou past.
Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.