Hypotheek bij Woonfonds: dé beste hypotheek voor jou?

  • 5 minuten
  • 24 mei 2018

Het is zover: je verlaat het ouderlijk huis met het oog op een mooie toekomst. Daarbij hoort natuurlijk een eigen plekje. Je hebt het internet afgestruind naar de mogelijkheden en je weet inmiddels dat bij het afsluiten van een hypotheek behoorlijk wat komt kijken. Toch is het lastig om te beslissen voor welke hypotheekverstrekker je moet gaan. Bij Knab willen we je hier graag een handje bij helpen en daarom zetten wij de kenmerken van de verschillende geldverstrekkers voor je op een rijtje. In dit artikel lees je meer over een hypotheek bij Woonfonds.

Woonfonds hypotheek

Hypotheek bij woonfonds, onderdeel van Achmea

Woonfonds is al sinds de jaren zeventig actief op de Nederlandse hypothekenmarkt. Het Brabantse bedrijf is een dochteronderneming van de grote verzekeraar Achmea. Niet zo gek dus dat ze naast hypotheken ook verzekeringen verstrekken. Een leuk detail: Woonfonds verkoopt haar producten alleen via onafhankelijke hypotheekadviseurs, zoals Knab. Zo weet je in ieder geval zeker dat de hypotheek echt bij jouw situatie past.

Hypotheekrente en voorwaarden

De actuele rentetarieven en voorwaarden van Woonfonds kan je eenvoudig zelf checken in onze hypotheekvergelijker. Handig, kan je ze meteen vergelijken met bijna dertig andere hypotheekverstrekkers. Het zal je opvallen dat Woonfonds over het algemeen een lage rente biedt. De hoogte van de hypotheekrente hangt bij Woonfonds af van een aantal factoren. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het type hypotheek, dit noemen ze bij Woonfonds ook wel rente-lijn, de risico-opslag en de rentevaste periode.

Type hypotheek
Woonfonds hanteert twee soorten hypotheken ofwel ‘rente-lijnen’: de Voordeel lijn en de Comfort lijn. Het verschil tussen de twee zit hem in de rente en voorwaarden. De Voordeel lijn heeft een lage rente, maar vrij standaard voorwaarden. De Comfort lijn heeft daarentegen weer veel uitgebreidere voorwaarden en mogelijkheden, maar je raadt het al: een minder scherp rentetarief. Raadpleeg een hypotheekadviseur als je wilt weten welke optie het best uitpakt voor jou.

Risico-opslag
Het afsluiten van een hypotheek is zowel voor jou als voor de bank een risico. Het kan namelijk zijn dat je in de toekomst niet meer instaat bent om je hypotheeklasten te betalen en dan blijft er een grote restschuld over. Bij sommige banken kan je daarom een hypotheek afsluiten onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), waarbij het Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat voor de betaling van je hypotheek.

Als je bij Woonfonds een hypotheek afsluit zonder NHG, verwerken zij het risico in de rente die je betaalt. Dit noem je risico-opslag. De hoogte van deze risico-opslag wordt bepaald door de verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde. Hoe meer jij leent tegen over de waarde, hoe meer risico-opslag er bovenop jouw hypotheekrente komt.

Rentevaste periode
Je kan bij Woonfonds kiezen uit een Kwartaal Variabele Rente of een Vaste Rente. Als je gaat voor een Vaste Rente weet je voor een langere periode precies waar je aan toe bent. Je kunt kiezen uit 1, 5, 7, 10, 15, 20 of 30 jaar. Wil je je hypotheek tussentijds oversluiten waardoor je kunt profiteren van een lagere rente? Dan betaal je bij Woonfonds een boete voor de rente die ze mislopen.

Bij een Kwartaal Variabele Rente wordt de rente iedere drie maanden opnieuw vastgesteld. Je rentetarief is daarom over het algemeen lager. Als de rente verandert heeft dat gelijk gevolgen voor je maandlasten, zowel positief als negatief.

Boetevrij aflossen

Stel, je bouwt in de loop der jaren een flink spaarpotje op. Dan zou het mooi zijn om hiermee je hypotheek extra af te lossen. Bij Woonfonds mag je met een Comfort lijn-hypotheek maximaal 20% boetevrij aflossen. Bij een Voordeel lijn-hypotheek is dat 15%. Een voordeel van het aflossen van je hypotheek is dat de lening stukje bij beetje minder wordt. Er geldt dan een lagere risico-opslag, wat zorgt voor een lagere rente. Let op: bij Woonfonds verlagen ze je risico-opslag niet automatisch. Je moet hier dus zelf om vragen.

Hypotheekvormen

Al bedacht voor welke hypotheekvorm je wilt gaan? Bij Woonfonds kan je er uit meerdere kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een bankspaarhypotheek, levenhypotheek of de welbekende aflossingsvrije hypotheek. Je kan ook kiezen voor een annuitaire of lineaire hypotheek, waarbij je elke maand een deel van je hypotheek aflost. Ga voor een van deze laatste hypotheekvormen als je wilt kunnen profiteren van hypotheekrenteaftrek. Sinds 2013 is het namelijk verplicht om je hypotheek in 360 maanden af te lossen om hiervoor in aanmerking te komen. Tenzij je al voor 2013 een hypotheek had en een volgende woning koopt. Dan geldt de overgangsregeling.  

Verbouwen met een bouwdepot

Hoewel jij helemaal hotel de botel bent van je nieuwe woning, vind je de keuken toch wat klein. Een nieuwe keuken staat bij jou daarom hoog op het verlanglijstje. Maar hoe ga je dat bekostigen zonder budget? De kosten van een verbouwing kan je meefinancieren in je hypotheek, dit heet een bouwdepot. Hoeveel je mag lenen is afhankelijk van de waarde van je woning, door een taxateur vastgesteld voor en na de verbouwing. Het bouwdepot blijft bij Woonfonds 18 maanden geldig. In deze periode ontvang je rente over het geld. Als de 18 maanden verstreken zijn kan je het bouwdepot nog eens met 6 maanden verlengen. Vanaf dat moment krijg je geen rente meer.

Het risico van overlijden

Het is misschien niet iets waar je graag aan denkt, maar het kan zijn dat jij (of je partner) komt te overlijden tijdens de looptijd van je hypotheek. Het laatste wat je wilt is dat je nabestaanden achter blijven met een enorme schuld. Bij Woonfonds is een overlijdensrisicoverzekering verplicht, tenzij je een hypotheek hebt die lager is dan 80% van de marktwaarde van je huis. Je kan de verzekering afsluiten bij Woonfonds zelf, tegen een maandpremie, maar ook bij een andere verzekeraar. Een hypotheekadviseur kan je helpen met het maken van de beste keuze.

Verhuisplannen?

Na een aantal jaar wil jij je misschien settelen en kies je ervoor om dit te doen in een groter huis. Je doet een bod en sneller dan je verwacht is dit bod ook geaccepteerd. Maar hoe doe je dat als je oude woning nog niet is verkocht? Geen zorgen, met een overbruggingshypotheek kan je een deel van de overwaarde van je oude huis gebruiken voor de aankoop van je nieuwe paleis. Woonfonds accepteert een lening op de nog niet verkochte woning tot 90% van de marktwaarde.

Om in aanmerking te komen moet je wel kunnen aantonen dat je de extra maandlasten gedurende 24 maanden kan dragen. Naast de kosten van de twee hypotheeken, betaal je namelijk ook rente over het overbruggingskrediet, de notariskosten en afsluitkosten. De maximale looptijd van de hypotheek is bij bestaande bouw 1 jaar en bij nieuwbouw 2 jaar. Na deze periode dien je de hypotheek volledig af te lossen. Dus ook als je oude woning nog niet is verkocht.

Past deze hypotheek bij jou?

Zo, een hoop informatie verder weet je eindelijk wat je kunt verwachten van een Woonfonds hypotheek. Ben je er al uit of deze hypotheek bij je past? We begrijpen het als je deze keuze niet zo 1,2,3 kunt maken. Plan daarom een gratis inventarisatiegesprek in met een van onze hypotheekadviseurs. Als je naar aanleiding van dit gesprek besluit met ons door te gaan, helpen wij je graag bij het vinden van de ideale hypotheek.

Actuele rentestanden

Wil jij weten of Woonfonds hoort bij de top 3 geldverstrekkers met de laagste rentes? Vergelijk 'm dan met vrijwel alle andere geldverstrekkers in onze hypotheekvergelijker. Bijkomend voordeel: je krijgt direct inzicht in de voorwaarden. Zo weet je of de hypotheek echt bij jou past. 


Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Vergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek