Hypotheek afsluiten in het onderwijs: wat zijn je mogelijkheden?

Werk jij in het onderwijs en ben je toe aan een eigen huis? Dan vraag je je waarschijnlijk af of je daarvoor een vast contract nodig hebt, wat je maximaal kunt lenen en of je in jouw geval überhaupt wel een hypotheek kunt krijgen. Geen nood: in dit artikel vertellen we je alles over je (on)mogelijkheden van een hypotheek afsluiten als je werkzaam bent in het onderwijs.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
4 juni 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 4 juni 2019
- Leestijd: 3 minuten

Werk jij in het onderwijs en ben je toe aan een eigen huis? Dan vraag je je waarschijnlijk af of je daarvoor een vast contract nodig hebt, wat je maximaal kunt lenen en of je in jouw geval überhaupt wel een hypotheek kunt krijgen. Geen nood: in dit artikel vertellen we je alles over je (on)mogelijkheden van een hypotheek afsluiten als je werkzaam bent in het onderwijs.

Onderwijs

Hypotheek afsluiten met dit salaris

Je hoort regelmatig in het nieuws dat het salaris van een leraar of lerares geen vetpot is. Maar hoeveel verdient iemand in het onderwijs dan precies? Het gemiddelde startsalaris van een leerkracht in het basisonderwijs is € 2.480 bruto per maand, volgens Onderwijssalaris.nl. Dat is 30% minder dan een hoogopgeleide gemiddeld verdient. Een docent die lesgeeft op het voortgezet onderwijs verdient iets beter. Het gemiddelde startsalaris is daar namelijk € 2.615 bruto per maand.

Maximale hypotheek als onderwijzer

Stel, jij werkt in het basisonderwijs en verdient € 2.480 bruto per maand. Wat is dan jouw maximale hypotheek? Inclusief vakantiegeld en de welbekende eindejaarsuitkering, is jouw bruto jaarsalaris € 32.240. Met dat inkomen kun je maximaal € 149.790 lenen, mits je geen schulden of leningen hebt. Je kunt dan je zinnen zetten op een woning met een koopsom van maximaal € 148.307. 

Een ander scenario is dat je een inkomen hebt van € 2.615 bruto per maand, zoals een beginnende leerkracht in het voortgezet onderwijs. In dat geval is je bruto jaarsalaris € 33.995 en jouw maximale hypotheek € 157.943. Dat is ruim € 9.636 meer dan de maximale hypotheek van een startende docent in het basisonderwijs.

Krijg jij een hypotheek?

Het goede nieuws is dat je in zowel in basis als het voortgezet onderwijs best de lasten van een koopwoning kunt dragen. De vraag blijft alleen of de bank jou een hypotheek wil verstrekken. Heb je een vast contract op zak? Dan hoef je je waarschijnlijk niet echt zorgen te maken. Je levert een werkgeversverklaring en je meest recente loonstrookjes aan, waaruit blijkt wat jouw salaris is. Als je een tijdelijk contract hebt, lever je daarnaast een intentieverklaring aan. Daarin geeft jouw werkgever aan dat hij of zij van plan is om jouw tijdelijke contract om te zetten in een vast contract. 

Flexdocent, invalkracht of zzp'er

Hoewel zo’n intentieverklaring niet bindend is, kan het gebeuren dat jouw werkgever er geen wil verstrekken. Zuur, maar het betekent niet dat je dat ene ideale stulpje aan je neus voorbij moet laten gaan. Je kunt namelijk aan je hypotheekadviseur vragen of hij jou wil behandelen als een flexwerker.

Als je flexwerker bent, of dus geen intentieverklaring kan aanleveren, kijkt de geldverstrekker naar je gemiddelde inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren. Tenzij je in het laatste jaar minder hebt verdiend dan het gemiddelde, dan wordt het laagste bedrag gezien als je toetsinkomen. Dit geldt ook voor zzp’ers in het onderwijs. Al moet je als zzp’er vaak nog extra documenten aanleveren, zoals een door een accountant opgestelde prognose. Zo weet de geldverstrekker zeker dat jij je hypotheeklasten nu en in de toekomst kunt dragen.

Perspectiefverklaring

Werk je via een uitzendbureau? Dan bestaat er ook zoiets als de perspectiefverklaring. Hiermee wordt er naast je flexcontract ook gekeken naar jouw perspectief op de arbeidsmarkt en jouw achtergrond. Dit gebeurt aan de hand van je opleiding, werkervaring, functie en vaardigheden. Kun je bij de geldverstrekker van jouw keuze terecht met zo’n verklaring? Dan wordt er in de berekening van je maximale hypotheek uitgegaan van je huidige bruto jaarinkomen. Handig!

Hypotheek als je in het onderwijs werkt? Ja hoor!

Of je nu in vaste dienst werkt, zzp’er bent of al een paar jaar als invalleerkracht werkt: het is gewoon mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Dat is goed nieuws! Zolang jij op tijd de benodigde documenten aanlevert bij je hypotheekadviseur of de geldverstrekker, is je hypotheek zó geregeld. En kun jij naar hartenlust aan het verhuizen en verbouwen slaan.  Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Deze documenten heb je nodig voor advies over je eerste woning  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek