Hypotheek afsluiten: een compleet stappenplan

  • Gepubliceerd: 6 oktober 2017
  • Laatst geüpdate: 2 mei 2019
  • 2 minuten

Als je online zoekt naar ‘hypotheek afsluiten’, vliegen de ingewikkelde termen en verhalen je waarschijnlijk om de oren. Terwijl je gewoon wilt weten hoe je zo snel mogelijk je hypotheek kunt afsluiten. Daarom hebben wij dit stappenplan voor je gemaakt. 

GettyImages-730292499 (1)-1

 

1. Mogelijkheden onderzoeken

De eerste stap is het onderzoeken van je mogelijkheden. Het is heel belangrijk dat je weet wat je maximale hypotheek is, welke maandlasten bij jouw situatie en wensen passen en of je een eventuele verbouwing kunt meefinancieren.

2. Hypotheekadviseur zoeken

De tweede stap is het zoeken van een hypotheekadviseur. Het is belangrijk om een adviseur te vinden die past bij jouw persoonlijke voorkeur. Verstandig is in ieder geval om voor een onafhankelijke adviseur te gaan. Dan is de kans een stuk groter dat je de laagste rente en beste voorwaarden vindt. 

3. Documenten verzamelen

De derde stap is het verzamelen van je documenten. Het is slim om zo snel mogelijk te beginnen met het verzamelen van de documenten die nodig zijn voor het hypotheekadviesgesprek. Denk hierbij aan een werkgeversverklaring, loonstrook, koopovereenkomst en een kopie van je identiteitsbewijs. Hoe meer we van tevoren hebben, hoe beter we je kunnen adviseren.

4. Hypotheekadvies krijgen

De vierde stap is het hypotheekadvies. Dit krijg je natuurlijk van een hypotheekadviseur die zich van tevoren goed voorbereidt op het advies. Tijdens het gesprek worden al je mogelijkheden besproken omtrent je hypotheek. De adviseur kijkt welke geldverstrekker het beste bij je past qua voorwaarden en hoe het zit met de rente. Maar ook: welke verzekeringen moet je afsluiten, heb je een bankgarantie nodig en moeten er een taxatie voor je worden geregeld of doe je dat zelf? Als dat allemaal besproken is, krijg je een uitgebreid adviesrapport toegestuurd.

5. Hypotheek aanvragen

Ben je het eens met het advies? Dan teken je dit rapport en kunnen wij je hypotheek aanvragen. Jouw hypotheekadviseur verstuurt jouw aanvraag naar de gekozen geldverstrekker. Vaak komt er dan nog een aanvullende lijst met documenten die de geldverstrekker van je wil ontvangen. Deze kun je online aanleveren.

6. Bindende offerte tekenen

Zodra de hypotheekaanvraag helemaal compleet is, zijn er twee mensen die naar jouw aanvraag kijken. Vinden zij beide dat jouw hypotheek passend is? Dan brengen ze een bindende offerte uit. Deze is voor de geldverstrekker bindend, voor jou nog niet. Pas als je hem hebt getekend en teruggestuurd, worden alle documenten naar de notaris verzonden.

7. Naar de notaris

Dit is het moment dat je een afspraak maakt bij de notaris om de hypotheek te laten passeren. Je tekent dan de leveringsakte, waarmee de woning wordt geleverd, en de hypotheekakte om de hypotheek in te schrijven. Zodra dat allemaal geregeld is, krijg jij de de sleutels overhandigd. Dan is het tijd voor champagne!

Goede voorbereiding

Wil jij je vast voorbereiden op je hypotheekaanvraag? Check dan nu welke documenten je nodig hebt en hoe je deze aan kunt leveren in onze Checklist Documenten hypotheekadvies eerste woning. Of de Checklist Documenten hypotheekadvies volgende woning. Je downloadt ze allebei helemaal gratis, handig!


Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deze documenten heb je nodig voor advies over je eerste woning  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek