Huizenmarkt: laat jij je meeslepen door de gekte?

Er worden steeds meer woningen verkocht. In sommige steden is de huizenmarkt zelfs oververhit. In de media kom je allerlei verhalen tegen die laten zien wat het effect hiervan is. Knab Hypotheken is in deze verhalen gedoken en licht enkele toe. Wat zijn ervaringen van huizenkopers? Wat kunnen mogelijke gevolgen zijn voor kopers die zich laten meeslepen? En hoe beleven verkopers de markt? Huizenmarkt De verhalen die we hebben geselecteerd, schetsen een beeld van de gekte die momenteel plaatsvindt op de Nederlandse woningmarkt. Wellicht heb ook jij al eens in zo’n situatie gezeten?
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
4 oktober 2017
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 4 oktober 2017
- Leestijd: 4 minuten
Er worden steeds meer woningen verkocht. In sommige steden is de huizenmarkt zelfs oververhit. In de media kom je allerlei verhalen tegen die laten zien wat het effect hiervan is. Knab Hypotheken is in deze verhalen gedoken en licht enkele toe. Wat zijn ervaringen van huizenkopers? Wat kunnen mogelijke gevolgen zijn voor kopers die zich laten meeslepen? En hoe beleven verkopers de markt?

Huizenmarkt

Huizenmarkt

De verhalen die we hebben geselecteerd, schetsen een beeld van de gekte die momenteel plaatsvindt op de Nederlandse woningmarkt. Wellicht heb ook jij al eens in zo’n situatie gezeten?

Verhaal 1: een huis kopen zonder deze te bezichtigen

Dat de woningmarkt in Amsterdam een gekkenhuis is, zien we terug in het verhaal van Sophie (bron: AT5). Op basis van foto’s van haar ouders kocht zij daar een appartement, zonder deze vooraf zelf te hebben gezien. Want zelf kon ze niet bij de bezichtiging zijn. Het feit dat de woning van een woningbouwvereniging was en ze al bekend was met de buurt, zorgde voor genoeg vertrouwen om een bod uit te brengen. Dat werd uiteindelijk ook geaccepteerd. Eenmaal in de woning zag Sophie pas hoe groot deze klus zou worden. Het hele huis was namelijk gestript.

Onderzoeksplicht

Het voorbeeld van Sophie laat zien wat een krappe woningmarkt teweeg kan brengen. Door de enorme concurrentie moet je snel handelen. Toch neem je als koper wel een risico als je een woning koopt zonder deze zelf te inspecteren. Je hebt namelijk onderzoeksplicht, wat inhoudt dat je alles moet doen om eventuele gebreken op te sporen. Hiervoor kun je vragen stellen aan de verkoper. Die heeft mededelingsplicht en moet dus eerlijk antwoord geven. Ook kun je ervoor kiezen een bouwkundige keuring uit te voeren. Zo weet je direct met hoeveel onderhoud- en verbouwingskosten je te maken krijgt.

Te veel bieden

Een bezichtiging kan voorkomen dat jij te veel betaalt voor een woning. Gebreken die jij zelf vaststelt of die boven water komen door een bouwkundige keuring, geven jou als verkoper namelijk een sterkere onderhandelingspositie. Want als er veel geklust moet worden, kan dit reden zijn om een lager bod op een woning uit te brengen. Een verbouwing kost jou immers extra geld en dat moet je wel allemaal kunnen bekostigen.

Verborgen gebreken

Ontdek jij verborgen gebreken in de woning nádat de koop al rond is? Dan betekent dit niet meteen dat het een officieel verborgen gebrek is en de verkoper iets heeft verzwegen of verborgen. Stel, het gebrek dat jij ontdekt is iets is wat jij zelf hadden kunnen achterhalen door aan je onderzoeksplicht te voldoen tijdens je bezichtiging(en). Dan kan je de verkoper hier achteraf niet meer aansprakelijk voor stellen en draai jij dus zelf op voor de kosten.

Verhaal 2: boven de vraagprijs bieden

Bieden op een huis is één van de spannendste onderdelen van het kopen van een woning. Maar de gekte op de woningmarkt kan dit gevoel nog versterken. Denk bijvoorbeeld aan een makelaar die aangeeft dat je 15% boven de vraagprijs moet zitten om een kans te maken, zoals Ben meemaakte (bron: BNR). Hij bood € 300.000 voor een driekamerappartement van 80m2, ook in Amsterdam. Later kreeg Ben de vraag of hij er € 350.000 van wilde maken. Zijn antwoord hierop was: nee. Uiteindelijk blijkt dat de woning voor ruim € 360.000 is verkocht, ruim 20% boven de vraagprijs.

Risico’s van overbieden

Bieden boven de vraagprijs komt vaker voor. Uit cijfers van Calcasa blijkt dat in Amsterdam zelfs in 70% van de gevallen een woning voor of boven de vraagprijs wordt verkocht. Toch is overbieden niet zonder risico’s. De hoogte van de hypotheek is namelijk afhankelijk van de woningwaarde, niet de vraagprijs. In 2017 kun je 101% van de woningwaarde lenen. Het bedrag dat daarboven ligt, moet je met eigen geld betalen. En vergeet ook niet de bijkomende kosten alleen al zo’n 8% bedragen. Een woning kopen voor 20% boven de vraagprijs, zoals we hierboven zagen, betekent dus diep in de buidel tasten.

Onder water

Er is nog een ander risico dat je loopt met overbieden. Dit merk je niet direct, maar wel later, bij verkoop van je huis. Want misschien komt jouw woning wel onder water te staan. Dit betekent dat de woningwaarde lager is dan de hypotheekschuld die nog open staat. Stel, je wilt of moet je huis door omstandigheden opeens verkopen, bijvoorbeeld doordat je gaat scheiden. Als jouw huis onder water staat, blijf je misschien wel met een restschuld zitten. Weeg dus alle voor- en nadelen af, voordat je (ver) boven de vraagprijs biedt.

Verhaal 3: Huis verkopen met overwaarde

Er is ook een groep die juist kan profiteren van de gekte op de huizenmarkt, namelijk de verkopers. Zo maakte Wilford een ton winst bij de verkoop van zijn woning en was de koop binnen twee weken rond (AT5). Je woning binnen no-time verkopen én zo veel overwaarde, daar droomt iedere verkoper wel van. Eigenlijk zit hier geen nadeel aan, toch moet je als verkoper wel met een paar dingen rekening houden.

Bijleenregeling

Zo kun je bij overwaarde te maken krijgen met de bijleenregeling. Tenminste, als jij binnen drie jaar na verkoop een nieuwe woning koopt, zonder de overwaarde daarvoor volledig in te leggen. De bijleenregeling houdt in dat je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek op het bedrag van de overwaarde dat jij niet in het nieuwe huis stopt. Dat is fiscaal nadelig dus.

Vermogensrendementsheffing

Ben jij niet van plan een nieuw huis te kopen of doe je dit pas na drie jaar? Dan zul je niks merken van de bijleenregeling. Wel moet je mogelijk rekening houden met vermogensrendementsheffing. Het heffingsvrij vermogen, dus het vermogen waarover je geen belasting hoeft te betalen, staat in 2017 op € 25.000. Over het bedrag dat je daarboven zit, betaal je een heffing. Hoe hoog dit tarief precies is, vind je op de website van de Belastingdienst.

Deze gekte op de huizenmarkt kom je niet overal in Nederland tegen. Toch is het slim om stil te staan bij dit soort verhitte situaties. Wat zou jij doen? Om te beginnen is het handig om te weten hoeveel jij kunt lenen voor een woning. Bereken daarom eenvoudig jouw maximale hypotheek.Annika Bolhuis
Dit artikel is geschreven door Annika en wordt je aangeboden door Knab, de plek waar jij ál jouw financiële zaken slim regelt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek