Huis kopen in het buitenland: de 9 grootste valkuilen

Je bent op vakantie en je kan het niet anders omschrijven: het land is fantastisch en eigenlijk wil je er niet weg. Staand voor de etalage van de plaatselijke makelaar krijg je opeens een openbaring: hier een vakantiehuis kopen. Waarom niet? En als je er niet bent, kan je het verhuren, waardoor je ook nog eens extra inkomsten genereert. Klinkt idyllisch, maar ga niet te impulsief te werk. Knab zet de 9 meest voorkomende valkuilen bij het huis kopen in het buitenland op een rij.
Gepubliceerd
26 juni 2019
Laatst geüpdatet
20 juni 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 20 juni 2019
- Laatst geüpdate: 20 juni 2019
- Leestijd: 3 minuten

Je bent op vakantie en je kan het niet anders omschrijven: het land is fantastisch en eigenlijk wil je er niet weg. Staand voor de etalage van de plaatselijke makelaar krijg je opeens een openbaring: hier een vakantiehuis kopen. Waarom niet? En als je er niet bent, kan je het verhuren, waardoor je ook nog eens extra inkomsten genereert. Klinkt idyllisch, maar ga niet te impulsief te werk. Knab zet de 9 meest voorkomende valkuilen bij het huis kopen in het buitenland op een rij.

Huis kopen in het buitenland

Waarom zou je een huis kopen in het buitenland?

Er zijn allerlei redenen waarom mensen een huis kopen in het buitenland. Je bent na een bezoek verliefd geworden op een land, je hebt familie in een ander land en wilt er in de buurt gaan wonen of je bent op zoek naar een nieuw avontuur. Zolang je er goed over nadenkt en niet te impulsief te werk gaat, kan het zeker uitlopen op een succes. Maar onthoud dat er behoorlijk wat bij komt kijken als je in een ander land op zoek gaat naar een huis.

1. Bieden in het hoogseizoen

Veel mensen raken tijdens hun vakantie geïnspireerd en gaan bij thuiskomst op zoek naar een (tweede) woning. Tijdens het hoogseizoen ben je dus niet de enige zoekende en is de vraag groot. Daardoor liggen de prijzen in het hoogseizoen ook hoger. Je kunt je daarom beter oriënteren buiten de vakantieperiodes om, dan valt er waarschijnlijk ook beter te onderhandelen over de prijs.

2. Geen keuring van tevoren

Het is eigenlijk altijd een goed idee om een bouwkundige keuring uit te laten voeren voordat je een huis koopt. Ook als het om een appartementje gaat aan de Costa del Sol. Als je een vakantiewoning overkoopt, weet je dat de vorige eigenaar er ook niet permanent heeft gewoond en de staat van het huis daardoor mogelijk discutabel is. En ook bij een ‘gewone’ woning, kun je vanaf de foto’s lang niet alle verborgen gebreken zien of checken of het vloeroppervlak inderdaad de opgegeven grootte heeft. Een bouwkundige keuring geeft je wel dat inzicht.

Neem zelf een kijkje
Ook al is het ver, ga altijd zelf bezichtigen als je een bepaald huis serieus overweegt. Zo koop je niet een huis - of stuk grond als je iets wilt bouwen - zonder eigenlijk een idee te hebben van hoe het eruit ziet. Doe dit bij voorkeur in het laagseizoen, zonder alle festivals, evenementen, braderieën en terrasjes. Is de regio dan eigenlijk nog steeds zo aantrekkelijk?

3. Het huis staat bij meerdere makelaars te koop

In Nederland staat een huis normaal gesproken bij slechts één makelaar te koop. In andere landen is dit anders. In bijvoorbeeld Spanje, Duitsland en Frankrijk komt het regelmatig voor dat een huis bij diverse makelaars in de verkoop staat. Dat niet alleen, de vraagprijs kan ook nog eens verschillen per makelaar.

Heb je een huis op het oog? Check dan of meerdere makelaars het aanbieden en welke prijs ze vragen. Vraag ook na of het huis nog beschikbaar is, mogelijk zijn de makelaars niet even up-to-date. Zo kan het heel goed gebeuren dat het huis bij de ene makelaar nog beschikbaar is, terwijl bij een andere de onderhandelingen al in een vergevorderd stadium zijn.

4. Geen kennis van de lokale regels

Een ander land betekent ook andere regels. Verdiep je hier dus goed in, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Zo heb je als buitenlander bijvoorbeeld in Zwitserland een vergunning nodig om een woning te kopen. En in Italië mag je in bepaalde gevallen enkel je woning verhuren via een bepaald kantoor.

Wat je ook tegen kan komen: in sommige landen neem je bij het kopen van het huis ook automatisch de schulden over van de vorige eigenaar. De hypotheekschuld bijvoorbeeld, maar ook achterstallige betalingen voor gas, water en elektra of de lokale belastingen. Vervelend als je hier pas na de koop achter komt. Check dus van tevoren goed of er geen openstaande facturen zijn en of er geen beslag is gelegd op de woning.

5. Enkel letten op de verkoopprijs

Als je in de winkelstraat van Valetta in een etalage verlekkerd naar potentiële paleisjes staat te kijken, is je eerste gedachte misschien “dit kan ik best betalen”. Vergeet echter niet dat het kopen van een vakantiewoning extra kosten met zich meebrengt. Denk aan de notaris, overdrachtsbelasting, courtage van de makelaar, lokale lasten, eventuele renovatie- en onderhoudskosten, en ga zo maar door. Zo kun je opeens veel meer geld kwijt zijn dan je oorspronkelijk dacht.

6. Onderschatten wat voor werk je hebt aan verhuur

De wetgeving van het land waar je een woning wilt kopen, staat verhuur toe. Top! Reken jezelf echter niet direct rijk. Buiten het hoogseizoen om, bestaat er een grote kans dat het huis een tijd leeg staat. Daarnaast zul je iemand in moeten huren voor de sleuteloverdracht, schoonmaak en eventueel tussentijds onderhoud en reparaties. Dit kost ook geld. Daarnaast worden je woning en spullen snel minder waard als je verhuurt, omdat huurders waarschijnlijk wat nonchalanter met alles omgaan.

7. Fiscale zaken niet checken

De hypotheekrente die je betaalt voor je vakantiewoning, kun je niet aftrekken van de belasting. De woning valt in box 3, waardoor je over de woningwaarde (minus eventuele schulden, zoals de hypotheek) een percentage belasting betaalt dat afhankelijk is van het totale bedrag dat voor jou binnen box 3 valt.

Daarnaast bestaat er een grote kans dat je ook in het land waar het huis staat, belasting dient te betalen. De Nederlandse overheid heeft gelukkig wel met een flink aantal landen verdragen gesloten, om te zorgen dat je niet dubbel belasting betaalt en waardoor je recht hebt op vermindering van de vermogensbelasting.

Overigens verschilt het per land wat voor belasting je moet betalen. In sommige landen betaal je alleen als je het huis verhuurt, terwijl je in andere landen ook belasting betaalt als je de woning uitsluitend zelf gebruikt.

8. Niet aan het bestemmingsplan denken

Misschien wil je het huis dat je voor ogen hebt verbouwen tot een B&B of wil je het simpelweg uitbreiden. Of koop je een stuk land om er iets op te bouwen. Check dan wel in het gemeentehuis het bestemmingsplan van de woning of het stuk grond. Zo weet je zeker of je plannen doorgang kunnen vinden. Soms mag er namelijk helemaal geen huis gebouwd worden op het stuk grond dat je wilt kopen. Zou balen zijn als je daar pas na de koop achterkomt.

9. Geen andere bestemmingen meer bezoeken

Met een tweede huis in het buitenland heb je altijd een plek waar je heen kan gaan als je een paar dagen vrij hebt. Geen gedoe met het zoeken en boeken van een accommodatie. Je gooit gewoon wat spullen achterin en cruist erheen. Heerlijk!

Die woning brengt echter waarschijnlijk ook met zich mee dat je je een soort verplicht voelt om erheen te gaan. Je betaalt tenslotte voor dat huis, dus dan ga je er heen. Hierdoor bestaat een kans dat je tijdens je vakanties geen andere bestemmingen meer bezoekt. Terwijl het ook leuk is om andere plekken te ontdekken. Jammer, dus bedenk je van tevoren goed of je inderdaad tevreden bent met elk jaar je vakantie doorbrengen op dezelfde plek.

Als je zelf op pad gaat om huizen te bezichtigen

Ben je van plan om een woning te kopen in het buitenland en ga je binnenkort zelf op pad om bezichtigingen te doen? Neem dan onze gratis checklist ‘Huis bezichtigen’ mee. Zo weet je zeker dat je niet zomaar iets over het hoofd ziet.



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zie niets over het hoofd tijdens de bezichtiging  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek