Huis kopen: appartement of eengezinswoning?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 2 minuten
Je wilt graag een huis kopen, maar je twijfelt nog tussen een appartement en een eengezinswoning. Veel hangt er af van je toekomstplannen en natuurlijk je budget. Vaak is de keuze tussen deze twee soorten woningen ook een afweging tussen twee compleet verschillende locaties. Voor de prijs van een appartement in de stad, kun je immers ook een huis kopen in een buitenwijk. Hieronder zetten we voor- en nadelen van appartementen en eengezinswoningen op een rijtje. Zo weet jij of een appartement of eengezinswoning beter bij je past.
Huis kopen: een appartement kopen
Wanneer je een appartement koopt, word je mede-eigenaar van een complex en krijg je het exclusieve gebruiksrecht van een privé-gedeelte. Samen met de andere bewoners ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. Je wordt verplicht lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE), waarvoor je een periodieke bijdrage moet betalen. De VvE heeft als doel de gemeenschappelijke belangen van de woningeigenaren te behartigen en is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw en eventuele bijbehorende grond.
Voordelen
Een etage kopen is meestal voordeliger dan een huis kopen in dezelfde buurt. Het is daardoor makkelijker om een hypotheek te krijgen. Dankzij de kleinere woonruimte liggen de energiekosten lager en verder betaal je minder onroerendezaakbelasting. Onderhoudskosten deel je met de andere bewoners van het pand. Appartementen bevinden zich vaak in de buurt van winkels en andere voorzieningen. Alles is gelijkvloers en moderne wooncomplexen hebben bijna altijd een lift: ideaal dus als je een dagje ouder wordt.
Nadelen
Het grootste nadeel is natuurlijk de beperkte woonruimte. Natuurlijk zijn hier ook uitzonderingen op, maar over het algemeen heb je minder vloeroppervlak tot je beschikking dan in een eengezinswoning. Weinig appartementen beschikken over een tuin en soms ontbreekt het zelfs aan een balkon. Omdat je het gebouw met andere mensen deelt, is de kans op overlast groter. Het onderhoud moet je vaak samen met de andere bewoners regelen, via de VvE. Je kunt dus niet op eigen houtje besluiten wie het dak opnieuw gaan bedekken, of zelf aan slag gaan. Als je samen in een complex met meerdere woningen woont, heb je te maken met meer regels. In veel gevallen moet je ook servicekosten betalen.
Huis kopen: een eengezinswoning kopen
Het kopen van een eengezinswoning is meestal duurder, maar natuurlijk de meest geschikte optie als er een gezin is of uitbreiding op komst. Een huis met meerdere kamers en een tuin is ideaal voor kinderen. Je hoeft ze niet elke dag twee trappen op en af te slepen en je ook geen zorgen te maken dat de onderburen last hebben van stampende kindervoetjes. Onderhoudswerkzaamheden kun je op eigen gelegenheid uitvoeren. Eventueel kun je natuurlijk wel met de buren samenwerken om kosten te besparen.
Wat zijn je toekomstplannen?
Als je twijfelt tussen een etage en een eengezinswoning, moet je vooral denken aan je plannen voor de toekomst. Als je overweegt om kinderen te nemen, is een eengezinswoning de beste optie. Veel hangt er natuurlijk af van wat je maximaal kunt en wilt lenen, maar ook hoeveel waarde je hecht aan de locatie. Soms kun je in een buurt die iets verder van het centrum ligt, een veel goedkoper huis krijgen. Als je flexibel bent qua woonplaats kun je best een eengezinswoning vinden voor de prijs van een etage in de stad. Voor wie echt de stad niet uit wil, zijn samengevoegde appartementen misschien een optie. Vooral als er een tuin bij zit, kunnen kinderen zich hier prima vermaken. Maar dan moet je dat natuurlijk wel kunnen betalen!
Hypotheek afsluiten
Wil je weten of jij de woning van je dromen kunt kopen? Bij Knab bereken je eenvoudig online je maximale hypotheek.
Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.