Huis kopen als starter: 5 tips om mee te beginnen

Denk jij erover na om je eerste huis te kopen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Logisch, want een huis kopen als starter op de woningmarkt is niet niks. Alleen al het vinden van een geschikt huis is tegenwoordig een hele opgave. Geen zorgen, met dit artikel helpen we je op weg.
Gepubliceerd
5 oktober 2018
Laatst geupdate
16 oktober 2019
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 5 oktober 2018
- Laatst geüpdate: 16 oktober 2019
- Leestijd: 5 minuten

Denk jij erover na om je eerste huis te kopen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Logisch, want een huis kopen als starter op de woningmarkt is niet niks. Alleen al het vinden van een geschikt huis is tegenwoordig een hele opgave. Geen zorgen, met dit artikel helpen we je op weg.

huis kopen als starter-647446-edited

Huis kopen als starter in de huidige woningmarkt

De Nederlandse huizenmarkt is booming. Door de historisch lage hypotheekrente willen steeds meer mensen een huis kopen. Tegelijkertijd worden er steeds minder woningen te koop gezet. Tel daar de stijgende huizenprijzen bij op en je zult snappen dat het steeds lastiger wordt om een woning te bemachtigen. Vooral voor starters op de woningmarkt.

5 cruciale tips voor beginnende huizenkopers

Een beetje ontmoedigend is het wel, al die verhalen over hoe moeilijk het wel niet is om een woning te kopen. Maar gelukkig heb je hier zelf ook invloed op. Volg onderstaande tips op en je weet zeker dat je er zelf alles aan hebt gedaan om een stulpje te kopen.

1. Bereken vooraf jouw budget - met of zonder adviseur

Voordat je op huizenjacht gaat, is het slim om te bepalen hoeveel geld je wilt uitgeven aan een woning en wat voor huis je kan betalen. Houd hierbij gelijk rekening met de bijkomende kosten en je toekomstige maandlasten. Schakel je vanaf het begin een hypotheekadviseur in? Dan kan de adviseur deze kosten voor jou berekenen.

Wist je trouwens dat er allerlei factoren van invloed zijn op jouw maximale hypotheek? Dat zijn bijvoorbeeld een abonnement op je mobiele telefoon, een studieschuld en de optie tot rood staan op je betaalrekening. Bekijk hier alle belangrijke hypotheekverlagers

2. Check of je kunt profiteren van extra financiële mogelijkheden

Als beginnende huizenkoper kun je gebruik maken van een aantal extra financiële mogelijkheden. Zo heb je net wat extra geld ter beschikking voor jouw droomhuis. Denk bijvoorbeeld aan een schenking van een familielid of een Starterslening. Ook kan het voordelig zijn om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten en energiebesparende maatregelen te treffen in je nieuwe huis.

3. Doe mee aan Open Huizen Dag 2018

Dan is het nu tijd voor het leukste gedeelte van het aankoopproces: de huizenjacht. Je kunt overwegen om mee te doen met Open Huizen Dag. Dat is het ideale moment om je hele favorietenlijst van Funda te bezichtigen.

Of je nu gaat bezichtigen tijdens Open Huizen Dag of niet: het kan slim zijn om een aankoopmakelaar in de arm te nemen, zeker als je in een grote stad woont. Een aankoopmakelaar heeft vaak de eerste keuze uit het woningaanbod en kan met zijn of haar expertise een hoop zorgen wegnemen. Dat is natuurlijk altijd fijn!

4. Neem de woningwaarde als uitgangspunt bij je bod

Droomwoning gevonden? Check. Nu kun je gaan bieden. Neem bij het bepalen van je bod altijd de waarde van de woning als uitgangspunt. Je kunt tegenwoordig namelijk nooit méér lenen dan dat. Andere factoren die je mee moet nemen bij het bepalen van jouw bod? Jouw maximale hypotheek natuurlijk, maar ook eventuele erfpacht, de bijkomende kosten en je toekomstige maandlasten.

5. Bereid je goed voor op het regelen van je hypotheek

De allerlaatste stap is het regelen van je hypotheek. Dit neemt meestal zo’n 3 tot 4 weken in beslag. Onze tip: bereid je goed voor door alle documenten op tijd aan te leveren, zodat je geen vertraging oploopt. In onze gratis checklist ‘Documenten eerste woning’ zie je precies welke documenten je moet aanleveren en op welke manier.


Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Deze documenten heb je nodig voor advies over je eerste woning  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek