Centraal Beheer: hypotheek voor jou?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 4 minuten
Tientallen huizen heb je misschien wel gezien, voor je die ene vond die aan al je eisen voldeed. En toen werd je bod ook nog eens geaccepteerd. Nu staat er nog maar één ding op je to-do-lijstje: een hypotheek regelen. Maar er zijn zoveel aanbieders, welke zorgt ervoor dat jij straks echt in dat fijne huis woont? Misschien is de Centraal Beheer hypotheek wel wat voor jou.
Centraal Beheer: hypotheek en verzekeringen
‘Even Apeldoorn bellen.’ Die reclameslogan ken je vast en ja, hij is van Centraal Beheer. In het geval van de reclame gaat het om verzekeringen, de core business waar het bedrijf in 1909 al mee begon. Sinds 1995 doen ze dat als onderdeel van de Achmea Groep en heten ze officieel Centraal Beheer. Onder die naam bieden ze de Thuis Hypotheek aan.Thuis Hypotheek
Centraal Beheer biedt één hypotheek aan. De Thuis Hypotheek, die sinds begin 2016 bestaat, kun je afsluiten via een onafhankelijk hypotheekadviseur. Koop je je eerste huis? En is dit geen nieuwbouw? Dan kun je deze hypotheek ook zonder advies afsluiten. Dit noem je ook wel execution only.
Hypotheekrente
Je kunt bij Centraal Beheer kiezen voor een variabele rente en een vaste rente. Als je gaat voor een vaste rente, kun je kiezen uit een grote hoeveelheid rentevaste periodes: van 1 tot 30 jaar. Wil je weten wat de actuele rentes zijn van de Thuis Hypotheek? In onze rentevergelijker vergelijk je niet alleen de rente, maar ook de voorwaarden.
Offertegeldigheid
De bindende offerte van een Thuis Hypotheek is drie maanden geldig. Denk je dat het langer duurt dan dat voor jouw hypotheek gaat passeren bij de notaris? Dan kun je de offerte verlengen, met respectievelijk 6 maanden. Dit kost je dan per maand wel 0,25% van de hypotheeksom.Risico-opslag
Als je leent zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan krijg je te maken met een risico-opslag. Omdat de bank meer risico loopt door jou geld te lenen, betaal je een hogere rente. Centraal Beheer kent 9 risicoklassen. Hoe meer je aflost, hoe minder risico de geldverstrekker loopt. Je komt dan in een lage risicoklasse terecht. Bij Centraal Beheer gaat dit automatisch, je hoeft dus niks te doen en betaalt automatisch een lagere rente.
Denk jij dat je in een lagere risicoklasse hoort, omdat je huis meer waard is geworden? Dan moet je dit wel kunnen aantonen door middel van een WOZ-beschikking met de meest recente waardepeildatum en een recente foto van het huis. Een taxatierapport dat niet ouder is dan 6 maanden voldoet ook.
Boetevrij extra aflossen
Soms is het voordelig om extra af te lossen op je hypotheek, maar dat mag vaak niet zomaar. Bij de Thuis Hypotheek van Centraal Beheer mag je 20% boetevrij extra aflossen per jaar.Bouwdepot
Wil je die lelijke keuken vervangen of extra ramen plaatsen voor meer licht? Dat betekent verbouwen! Een bouwdepot is dan handig. Bij de Centraal Beheer Thuis Hypotheek is de rente op het bouwdepot 1% lager dan de hypotheekrente. Financier je met NHG? Dan is een bouwdepot pas mogelijk vanaf € 1.000. Het geld blijft maximaal 18 maanden in het bouwdepot staan.Verhuizen
Nu is dat huis perfect, maar hoe zit dat over een paar jaar? Misschien wil je samenwonen, heb je extra ruimte nodig voor kinderen of ben je gewoon toe aan een nieuwe stad. De hypotheekrente staat nu lekker laag dus het zou fijn zijn als je die gewoon kunt meenemen, mocht je gaan verhuizen. Bij Centraal Beheer kan dat als de rentevaste periode stopt over 1 jaar of langer.
Het meenemen van de hypotheekrente kan alleen voor het gedeelte van de hypotheek dat je nog niet hebt afgelost en slechts tot het einde van de destijds afgesproken rentevaste periode. Wil je meer lenen? Dan betaal je de actuele rente. Overigens komen ook alle opslagen en kortingen die bij de hypotheek horen te vervallen als je gaat verhuizen.
Overbruggingskrediet
Een overbruggingskrediet is misschien iets voor je als je oude huis nog niet verkocht is. De naam zegt het al: hiermee kun je de periode overbruggen tussen de koop van je nieuwe huis en de verkoop van je oude. Bij Centraal Beheer kost je dit niks extra’s. Is de woning verkocht, maar nog niet gepasseerd? Dan krijg je het bedrag dat je overhoudt als je de restschuld van de verkoopwaarde aftrekt. Als het huis nog niet verkocht is, mag je 90% van de marktwaarde min de restschuld gebruiken als overbruggingskrediet.Verhuren
Krijg je dat huis maar niet verkocht? Dan kan verhuren een optie zijn. De meeste hypotheekverstrekkers gaan hier niet mee akkoord. Centraal Beheer wel, maar let op! Dit mag alleen onder strenge voorwaarden. Zo mag je de woning alleen tijdelijk recreatief verhuren, maximaal 60 dagen per jaar en nooit langer dan 4 weken achter elkaar. Je hebt daarnaast een opstalverzekering nodig die tijdelijke verhuur dekt. Lijkt jou dit interessant? Meld het dan wel altijd aan Centraal Beheer, dat is namelijk verplicht.
Zzp’er of flexwerker
Klinkt goed, zo’n Centraal Beheer hypotheek? Wacht even met juichen, want het kan maar zo zijn dat je niet bij hen terecht kunt. Ze nemen namelijk geen inkomen uit een onderneming mee dus als zzp’er kun je hier niet terecht. Flexibele contracten worden wel geaccepteerd. Het toetsinkomen waarop je maximale hypotheek gebaseerd wordt, is dan het gemiddelde van 3 jaar.
Wil jij op de hoogte blijven van de actuele hypotheekrentes van de voordeligste geldverstrekkers? Dat kan gemakkelijk online met de hypotheekvergelijker.
Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.