Bod geaccepteerd: hoe regel je voordelig je hypotheek?

  • Gepubliceerd: 20 september 2017
  • Laatst geüpdate: 11 juli 2019
  • 3 minuten

Je bent dolblij als je hoort dat je bod geaccepteerd is. Nu kun je je hypotheek gaan regelen. Al snel valt het je op dat daar een behoorlijk prijskaartje aan hangt. Met de hypotheekadvieskosten alleen ben je er namelijk nog niet, je krijgt ook te maken met allerlei bijkomende kosten.  Hoe kan je je hypotheek zo voordelig mogelijk regelen? 

Bod geaccepteerd 

Bod geaccepteerd? Ga naar een hypotheekadviseur

Voor het afsluiten van je hypotheek kun je een hypotheekadviseur inschakelen. Hij of zij geeft je advies en gaat voor je op zoek naar de voordeligste hypotheek die aansluit op jouw wensen. Het is ook mogelijk om je hypotheek te regelen zonder adviseur, dat noem je execution only.

Heb je voldoende financiële kennis en sluit je je hypotheek execution only af? Dan kan dat iets goedkoper zijn. Maar let op: als je uiteindelijk de verkeerde keuzes maakt over bijvoorbeeld de voorwaarden, kan dat je alsnog duur komen te staan. Bovendien kun je niet bij iedere bank een hypotheek afsluiten zonder advies. Hierdoor het kan zijn dat jij de best passende hypotheek misloopt.

De bank of onafhankelijke hypotheekadviseur

Kies je wel voor hypotheekadvies? Dan heb je twee mogelijkheden: je gaat naar de bank of een onafhankelijk hypotheekadviseur. In tegenstelling tot de bank vergelijkt een adviseur vaak meer hypotheekaanbieders in de markt. Er wordt dan gezocht naar de hypotheek met de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden uit dit aanbod. Een bank biedt meestal alleen een eigen hypotheek aan en dit hoeft niet per se de beste te zijn voor jou. 

Vergelijk rentes en voorwaarden

Let bij het zoeken naar een geldverstrekker niet alleen op een lage hypotheekrente. Goedkoop kan namelijk duurkoop worden. Steek ook tijd in het bekijken van de voorwaarden die de hypotheekaanbieder biedt. Ook een hypotheekvergelijker kan helpen. Hiermee vergelijk je eenvoudig de rentes en voorwaarden van verschillende hypotheken. Zo weet je zeker dat je bijna alle opties overweegt.

Hypotheekvorm kiezen

Als je je eerste huis koopt, kun je tegenwoordig kiezen tussen twee hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek. Alleen dan heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Net zoals de hypotheekrente, heeft de manier waarop je aflost invloed op je maandlasten. Kies je bijvoorbeeld voor een annuïteitenhypotheek, dan zijn je maandlasten bij aanvang laag en lopen ze gedurende de looptijd steeds meer op. Bij een lineaire hypotheek is dit juist andersom.

Variabel of vaste rente

Ook de rentevaste periode heeft invloed op jouw hypotheek. Zet je je rente vast, dan kies je voor zekerheid. In ruil daarvoor betaal je iets meer rente. Je kunt je hypotheekrente 1 tot 30 jaar vastzetten. Daarbij geldt: hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger het tarief.

Bij een variabele rente heb je die zekerheid niet. De hoogte van de rente beweegt mee met markt. Je krijgt dus de laagst mogelijke rente, maar die kan wel in korte tijd ineens veranderen. Bedenk goed of je een kostenstijging wel wilt en kunt opvangen. Dit kun je het best met een hypotheekadviseur bespreken.

Stappenplan hypotheek afsluiten

Nu je weet waar je op moet letten om je hypotheek zo voordelig mogelijk te regelen, kun je echt aan de slag. Spannend! Wil jij weten welke stappen je precies doorloopt? Dan hebben wij dit handige e-book ‘Zo sluit je je hypotheek af’ voor je. Daarin lees je onder meer:

  • hoelang het duurt voordat jouw hypotheek rond is;
  • wat je allemaal moet regelen voor je hypotheek en wanneer;
  • hoe de overdracht van de woning in z’n werk gaat.


Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Alles wat je moet weten over je eerste hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek