Overlijdensrisicoverzekering: zo kan je besparen!

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is nooit leuk. Ineens moet je nadenken over wat er gebeurt met je nabestaanden als je komt te overlijden. Het liefst sta je er niet te lang bij stil. Toch is het de moeite waard om nog één keer je polis in te duiken. Je kan mogelijk flink besparen op de verzekering die je destijds hebt afgesloten.
Gepubliceerd
21 november 2017
Laatst geüpdatet
15 juli 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 27 januari 2017
- Laatst geüpdate: 15 juli 2021
- Leestijd: 2 minuten

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is nooit leuk. Ineens moet je nadenken over wat er gebeurt met je nabestaanden als je komt te overlijden. Het liefst sta je er niet te lang bij stil. Toch is het de moeite waard om nog één keer je polis in te duiken. Je kan mogelijk flink besparen op de verzekering die je destijds hebt afgesloten.

overlijdensrisicoverzekering

Wat is een overlijdensrisicoverzekering

Het is belangrijk om rekening te houden met de toekomst. Als jij komt te overlijden wordt je partner of gezin geconfronteerd met hoge kosten, die ze misschien niet kunnen betalen. Een overlijdensrisicoverzekering keert in dat geval het gespaarde bedrag uit. Met deze verzekering voorkom je dat jouw nabestaanden in de financiële problemen komen. Wel zo’n fijn idee.

Verplicht bij je hypotheek

Los van het feit dat het verstandig is om zo'n verzekering af te sluiten, is het vaak ook verplicht. Bijvoorbeeld als je een hypotheek afsluit. Met het uitgekeerde bedrag kan een deel van de kosten van de hypotheek worden opgevangen. De hypotheekverstrekker heeft met zo’n verzekering meer zekerheid dat de lening wordt terugbetaald.

Premie bepalende factoren

Bij het afsluiten van deze verzekering wordt over het algemeen de hoogte van de premie voor de hele looptijd vastgesteld. Hoeveel jij maandelijks moet betalen voor je verzekering, is afhankelijk van het verzekerde bedrag, je leeftijd op het moment van afsluiten en de looptijd van de verzekering. Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans om te overlijden. Niet zo gek dus dat een 25-jarige in verhouding minder betaalt aan premie dan een 50-jarige.

Hogere leeftijd, lagere premie

Uit onderzoek van de MoneyView blijkt dat de tarieven voor overlijdensrisicoverzekeringen de afgelopen jaren zowat zijn gehalveerd. Heb jij een aantal jaar geleden je verzekering afgesloten en is je gezondheid sindsdien niet veranderd? Dan is de kans groot dat jij te veel premie betaald. Oke, je bent natuurlijk ouder geworden. Het is dus vrij logisch dat je iets meer betaalt. Maar door de sterke verlaging van de premies kan je toch besparen.

Besparen, zo doe je dat!

Dat besparen klinkt als muziek in je oren. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Simpel: door een nieuwe verzekering af te sluiten en je oude te beëindigen. Zo kan je profiteren van de lagere premies van dit moment. Let er wel op dat je eerst je nieuwe verzekering aanvraagt, voordat je je oude beëindigd. Als je nieuwe verzekeraar van mening is dat je toch een risico vormt, kan hij een hogere premie vragen of de boel zelfs compleet afblazen. En je wilt natuurlijk niet helemaal zonder zitten!

Bemiddelings- en advieskosten

Dat je tegenwoordig zoveel minder betaalt voor je overlijdensrisicoverzekering, is niet helemaal uit de lucht komen vallen. Het komt doordat je geen provisie meer hoeft te betalen aan een adviseur of een bemiddelaar. Sterker nog: het is sinds 1 januari 2013 zelfs verboden. De kosten worden sindsdien direct bij de klant in rekening gebracht. Dat bedrag ligt tussen de € 150 tot € 250. Houd er rekening mee dat jij deze kosten weer moet betalen bij het afsluiten van een nieuwe verzekering.

Overweeg jij om je overlijdensrisicoverzekering over te sluiten? Slim! Bekijk hier de aandachtspunten. In onze voorbeeldberekening zie je meteen wat jouw mogelijke voordeel per jaar kan zijn. 



Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:
Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën