Bod geaccepteerd, en nu?

Zijn de onderhandelingen met de verkoper achter de rug? Fijn! Die woning is bijna van jou. In gedachten ben je vast al een dansje aan het wagen op je housewarming. Maar je bent er natuurlijk nog niet helemaal. Het is eerst zaak om het voorlopig koopcontract te tekenen en de hypotheek rond te krijgen. Hoe pak je dat allemaal slim aan? En wat komt daar eigenlijk bij kijken? Wij geven in dit artikel antwoord op je vragen.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
31 oktober 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 31 oktober 2019
- Leestijd: 2 minuten

Zijn de onderhandelingen met de verkoper achter de rug? Fijn! Die woning is bijna van jou. In gedachten ben je vast al een dansje aan het wagen op je housewarming. Maar je bent er natuurlijk nog niet helemaal. Het is eerst zaak om het voorlopig koopcontract te tekenen en de hypotheek rond te krijgen. Hoe pak je dat allemaal slim aan? En wat komt daar eigenlijk bij kijken? Wij geven in dit artikel antwoord op je vragen.

Bod geaccepteerd

Bod geaccepteerd? Tijd om te tekenen

Als de verkoper je bod accepteert, gaan jullie het voorlopig koopcontract tekenen. Het woord ‘voorlopig’ is een beetje verraderlijk. Je hebt wettelijk drie dagen bedenktijd na het tekenen, maar daarna is het contract wel degelijk bindend. Check even goed wanneer jouw bedenktijd verloopt.

Let er ook goed op dat jouw ontbindende voorwaarden er correct in staan. Als je je op een van deze voorwaarden kunt beroepen, kun je de koop kosteloos laten ontbinden. 

De financiering regelen

Als je eenmaal hebt getekend, is het tijd om de financiering te regelen. Reken hier ongeveer zes weken voor. Waarschijnlijk heb je wel al een oriënterend gesprek gehad met je hypotheekadviseur. Nu is het tijd voor het adviesgesprek. Hiervoor moet je een aantal documenten aanleveren zodat de hypotheekadviseur jou goed kan helpen bij de keuze voor de hypotheekvorm, rentevaste periode, verzekeringen, enz. Welke documenten je moet verzamelen, zetten we voor je op een rijtje met onze checklist over documenten voor je eerste woning en voor je volgende woning.

Advies- en afsluitkosten
Aan hypotheekadvies en het afsluiten van de hypotheek zijn kosten verbonden. Reken op zo’n € 1.300 tot € 3.000, afhankelijk van de hypotheekadviseur met wie je in zee gaat. Dat scheelt wel even! Vergelijk daarom voordat je een hypotheekadviseur kiest even de verschillende tarieven. 

Gratis oriëntatiegesprek

De taxatie van je woning

Als je een woning koopt, ben je verplicht om hem te laten taxeren. De geldverstrekker wil namelijk zeker weten wat de woning waard is. Het is immers het onderpand van de lening.

Het is fijn als er weinig verschil zit tussen de taxatiewaarde en de prijs die je betaalt voor de woning. Als je woning een stuk lager wordt getaxeerd, gaat je dat veel spaargeld kosten. De maximale hypotheek die jij kan krijgen, wordt namelijk naast je inkomen ook gebaseerd op woningwaarde. 

Weten of jij het huis kan betalen? Dat bereken je met deze calculator door de vraagprijs in te vullen.

Eventueel een bouwkundige keuring

Als koper heb je de plicht om jezelf op de hoogte te stellen van eventuele gebreken. Daarom kun je eventueel een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Ook dit doe je nadat je het koopcontract hebt getekend. Daarin neem je namelijk de voorwaarde op dat je een keuring laat doen. Van tevoren spreek je af op basis van welke bevindingen je af kunt zien van de koop. Een bouwkundige keuring kost rond de € 350.

Verzekeringen

Heb jij je al verdiept in de verzekeringen bij je hypotheek? Je kunt er niet omheen nu je bod is geaccepteerd. Zo is de overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht bij je hypotheek. Deze verzekering maakt het mogelijk dat je nabestaanden niet met enorme schulden komen te zitten, mocht je komen te overlijden.

Ook een opstalverzekering zul je moeten regelen. Deze verzekering dekt alles dat ‘nagelvast’ is aan het huis. Er zijn nog meer verzekeringen die misschien verstandig zijn om af te sluiten. 

Tot slot naar de notaris

Als koper kies je vaak de notaris, die de formele overdracht van de woning regelt. De notaris maakt de hypotheekakte en overdrachtsakte voor je op. Na het tekenen van deze documenten krijg je de sleutel en is het huis officieel van jou. De kosten voor een notaris kunnen variëren van € 800 tot € 1.500. Ook de moeite waard om je even in te verdiepen.

Nu je bod geaccepteerd is, is het dus eerst tijd om het voorlopig koopcontract te tekenen. Daarna kun je pas de hypotheek regelen. Weet precies waar je op moet letten met dit gratis e-book 'Voorlopig koopcontract'.Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze schrijft al jaren over financiële onderwerpen zoals hypotheken en belastingen én deelt ook graag haar kennis over content marketing en SEO.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Weet jij alles over het voorlopig koopcontract?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek