Bieden op een huis: hoe breng je het openingsbod uit?

Ben jij na het bezichtigen verliefd geworden op een huis? Wat fijn! Maar hoe zorg je er vervolgens voor dat het ook echt jouw huis wordt? Dat hangt onder meer af van je (openings)bod. En de hoogte van zo’n bod bedenk je niet zomaar. Er zijn een hoop zaken waar je je goed in moet verdiepen voordat je gaat bieden op een huis.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
29 april 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 29 april 2020
- Leestijd: 2 minuten

Ben jij na het bezichtigen verliefd geworden op een huis? Wat fijn! Maar hoe zorg je er vervolgens voor dat het ook echt jouw huis wordt? Dat hangt onder meer af van je (openings)bod. En de hoogte van zo’n bod bedenk je niet zomaar. Er zijn een hoop zaken waar je je goed in moet verdiepen voordat je gaat bieden op een huis.

Bieden op een huis (1).png

Bieden op een huis begint bij je maximale hypotheek

Om een goed bod uit te brengen, moet je eerst weten wat je kunt betalen voor een woning. Hoeveel kun jij op basis van je inkomen lenen voor het huis dat jij op het oog hebt? Bereken dus eerst de hoogte van je maximale hypotheek

Weet dat je ook altijd eigen geld moet inbrengen als je een huis koopt. Check dus vooral ook hoeveel eigen geld je nodig hebt voor het specifieke huis waar je op wilt bieden.

Check de woningwaarde

Jouw (openings)bod baseer je idealiter niet puur op de vraagprijs van de verkoper, maar ook op de woningwaarde. Waarom? Omdat jouw hypotheek ook op basis hiervan wordt bepaald. Je kunt tegenwoordig maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Maar hoe achterhaal je deze waarde? Je kunt bijvoorbeeld bij het Kadaster tegen betaling een indicatie van de woningwaarde opvragen. 

Openingsbod bepalen op basis van concurrentie

Houd naast de woningwaarde en je maximale hypotheek ook rekening met andere omstandigheden. Helaas maak je in de oververhitte woningmarkt van tegenwoordig regelmatig geen kans als je onder de vraagprijs biedt, dus houd hier ook rekening mee. Hoeveel concurrentie is er? Hoeveel andere partijen brengen een bod uit? Hoe populairder de woning, hoe hoger je met je bod zal moeten zitten. Maar houd daarbij wel je financiële grenzen in de gaten.

Het kan natuurlijk ook andersom werken. Wellicht zijn er (nog) geen andere geïnteresseerden! Check hoelang de woning al te koop staat en hoe graag de verkoper er vanaf wil. Misschien heeft hij of zij al wel een nieuwe woning en daardoor te maken met dubbele lasten, dan kun je waarschijnlijk wel wat lager bieden. 

Ontbindende voorwaarden opnemen in je bod

Vergeet niet in je bod ontbindende voorwaarden op te nemen. Een voorbeeld hiervan is dat je de financiering niet rond krijgt, of dat uit het bouwkundige rapport blijkt dat jou hogere verbouwingskosten te wachten staan dan afgesproken. Dat maakt het eventueel makkelijker om je bod nog in te trekken.

Of toch niet?
Je kunt er ook voor kiezen om juist geen ontbindende voorwaarden in je bod op te nemen, als je bijvoorbeeld weet dat er veel andere bieders zijn en je financieel zeker van je zaak bent. Zo wordt je bod wellicht weer wat aantrekkelijker voor de verkoper. Maar houdt wel rekening met de risico's die aan dit besluit vastkleven. 

Zo breng je je bod uit

Als je eenmaal weet hoeveel geld je wilt bieden en welke ontbindende voorwaarden je opneemt, breng je jouw bod uit bij de verkopend makelaar. Dit kan schriftelijk, telefonisch, via e-mail en soms zelfs via de website van de verkopend makelaar. Bevestig wel altijd je bod per e-mail. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan. Gebruik voor het versturen van je bod onze handige voorbeeldbrief bieden. Je kunt deze zo invullen aan de hand van je eigen gegevens. 

Overweeg een persoonlijke noot

Bij meerdere kapers op de kust kan het zomaar verschil maken om ook een persoonlijke brief toe te voegen aan je openingsbod. Mocht jouw bod dan net zo aantrekkelijk zijn als die van een concurrent, dan kan jouw persoonlijke touch alsnog van doorslaggevende aard zijn.

Na het openingsbod

Als de verkoopmakelaar reageert op jouw bod met een tegenbod, beginnen de onderhandelingen. Spannend! Alles wat jij hierover moet weten lees je in ons artikel 10 geboden van het onderhandelen. Zo kom jij goed beslagen ten ijs.

Bod bij inschrijvingsprocedure

Als de verkopende partij kiest voor een inschrijvingsprocedure, is er geen sprake van een openingsbod. Er zullen ook geen onderhandelingen volgen. Je dient in dit geval direct je eindbod in voor een bepaalde sluitingstijd, zodat de verkoper alle biedingen kan vergelijken en de beste kan kiezen. Dit gebeurt vaak als er veel gegadigden zijn.

Bekijk onze checklist voor jouw openingsbod

Wil je zeker weten dat je goed voorbereid een bod op je eerste droomhuis uitbrengt? Speciaal voor jou hebben we ook de gratis te downloaden checklist 'Zo bepaal je het openingsbod' gemaakt. Hierin hebben we uitgebreid op een rijtje gezet: 

  • Hoe jij het beste de koopsom kunt bepalen die jij voor de woning over hebt;
  • Welke ontbindende voorwaarden je in jouw bod kunt opnemen;
  • Welke overige zaken je niet moet vergeten als je jouw bod plaatst bij de verkoper.


Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze werkte tussen 2017 en 2020 bij Knab waar ze leiding gaf aan het Content Team.



Deel via:

Hoe breng je slim een openingsbod uit?  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek