Bieden op een huis: het hoe, wat en waarom van het eindbod

Na de bezichtiging weet je het zeker: die woning moet en zal van jou worden. Je kent je maximale budget en je hebt geen behoefte om hier eindeloos over te onderhandelen. Je bent dus van plan om direct een eindbod te plaatsen, die de verkoper kan accepteren of afwijzen. Maar hoe zit dat precies in elkaar? In dit blog leer je meer over het bieden op een huis en over het hoe, wat en waarom van het eindbod.
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
16 mei 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 16 mei 2019
- Leestijd: 3 minuten
Na de bezichtiging weet je het zeker: die woning moet en zal van jou worden. Je kent je maximale budget en je hebt geen behoefte om hier eindeloos over te onderhandelen. Je bent dus van plan om direct een eindbod te plaatsen, die de verkoper kan accepteren of afwijzen. Maar hoe zit dat precies in elkaar? In dit blog leer je meer over het bieden op een huis en over het hoe, wat en waarom van het eindbod.

Bieden op een huis

Bieden op een huis: hoe bepaal je het bod?

Om tot een goed bod te komen, is het slim om eerst te bedenken wat je maximaal wilt en kunt spenderen. Vraag de waarde van de woning op en check álle kastjes en kamers. Door een bouwkundige keuring te laten doen, kom je erachter of de woning gebreken heeft. Aan de hand van al deze gegevens bepaal je hoeveel je wilt bieden.

Het kan lastig zijn om een bod te plaatsen. Een te laag bod schrikt de verkoper misschien af , waardoor je de woning misloopt. Maar een te hoog bod zorgt ervoor dat je straks te veel betaalt. Belangrijk is dat je laat weten waarom je voor dit bod gekozen hebt. Maar let op: je moet de woning niet afkraken. Er speelt namelijk altijd een bepaalde gunfactor mee.

Eindbod vs openingsbod

Als je gaat bieden op een huis zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Wat is de staat van de woning? Zijn er meerdere kapers op de kust? En welke roerende zaken wil je overnemen? Alsof dat nog niet genoeg is, moet je ook nadenken over je manier van bieden. Laat je ruimte over om te onderhandelen, of breng je gelijk een eindbod uit? Met een eindbod laat je weten: take it or leave it. De verkoper kan je bod vervolgens accepteren of afwijzen.

De voor- en nadelen
Misschien twijfel je of je direct een eindbod gaat plaatsen, of dat je toch met een openingsbod begint. Het voordeel van een eindbod is dat beide partijen precies weten waar ze aan toe zijn. Maar een openingsbod kan het begin van een onderhandeling zijn. Als je de woning graag wilt hebben, kun je dankzij onderhandelen een compromis sluiten met de verkoper (of wie weet scoor ‘m je zelfs voor een lagere prijs).

Redenen voor een eindbod

Er zijn verschillende redenen om een eindbod uit te brengen. Misschien weet je al dat je niet wilt onderhandelen over de prijs. Een andere optie is dat je al in onderhandeling bent, maar vervolgens een eindbod uitbrengt. Bijvoorbeeld omdat je écht niet hoger wilt gaan. Tot slot kan de verkoper jou ook vragen om een eindbod uit te brengen. Wanneer hij/zij een hoger bod heeft ontvangen, krijg je hiermee nog een laatste kans om hier tegenop te bieden.

Hoe werkt het precies?

Oké, een eindbod plaatsen kan dus op elk moment tijdens je huizenjacht. Maar, hóé breng je zo’n finaal bod dan uit? Je zou ervoor kunnen kiezen om je bod schriftelijk of via de mail in te dienen. Gebruik hiervoor de handige voorbeeldbrief die we aan ons e-book 'Bieden' hebben toegevoegd. Laat wel duidelijk weten dat het om een eindbod gaat. Je kunt ook telefonisch aan de verkoper of de makelaar laten weten dat je een laatste bod uitbrengt, maar bevestig dit altijd nog even zwart-op-wit.

Ben je van plan om binnenkort te gaan bieden, maar zou je graag willen weten waar je zo’n bod op baseert? Download dan deze gratis checklist 'Openingsbod', zo kom je met het perfecte eind-/openingsbod!Kaylee Portegies Zwart
Dit artikel is geschreven door Kaylee en wordt je aangeboden door Knab, waar je al je geldzaken overzichtelijk op één plek hebt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hoe breng je slim een openingsbod uit?  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek