Bieden op een huis: de verschillende strategieën

Er worden steeds meer woningen verkocht. In grote steden en de randstad is de woningmarkt zelfs oververhit en vliegen huizen als warme broodjes over de toonbank. Het gevolg hiervan is dat we steeds minder vaak een bod uitbrengen op de gebruikelijke manier. Er ontstaan verschillende strategieën voor het bieden op een huis. De één nog extremer dan de anderen. Hoe kun je hier het best mee omgaan? En wat is het gevaar?
Gepubliceerd
10 november 2017
Laatst geupdate
5 juni 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 10 november 2017
- Laatst geüpdate: 5 juni 2019
- Leestijd: 2 minuten

Er worden steeds meer woningen verkocht. In grote steden en de randstad is de woningmarkt zelfs oververhit en vliegen huizen als warme broodjes over de toonbank. Het gevolg hiervan is dat we steeds minder vaak een bod uitbrengen op de gebruikelijke manier. Er ontstaan verschillende strategieën voor het bieden op een huis. De één nog extremer dan de anderen. Hoe kun je hier het best mee omgaan? En wat is het gevaar?

Bieden-op-een-huis-strategie

Bieden op een huis met inschrijving

Populaire woningen worden steeds vaker verkocht via een (online) inschrijving. Iedereen mag dan gedurende een bepaalde tijdsperiode een bod uitbrengen, zonder dat het duidelijk is hoeveel andere geïnteresseerden er zijn. Heb je een bod gedaan? Dan kun je die niet meer wijzigen. Degene met het hoogste bod en de beste voorwaarden gaat als eerst in de onderhandeling.

Te veel bieden
Je zou denken dat je met een inschrijvingsprocedure een eerlijke kans maakt. Dat is natuurlijk ook zo, maar er ligt ook een gevaar op de loer. Met zo’n procedure bied je namelijk al snel meer dan dat je normaal zou bieden, misschien zelfs wel duizenden euro’s meer dan je concurrenten. Je wilt immers niet achter het net vissen. Daarnaast loop je het risico dat je maandlasten veel te hoog worden en jij financieel gevangen komt te zitten in je huis.

Het is best lastig om in dit geval een goede strategie te bepalen. Je bod moet afhangen van hoeveel je kunt betalen en hoe graag je het huis wilt hebben. Slim is daarom om vooraf te bepalen wat je wilt en kunt uitgeven aan een woning, bijvoorbeeld door je maximale hypotheek en bijbehorende maandlasten te berekenen. Vervolgens is het de kunst om je hier ook echt aan te houden.

Blind bieden

Een huis kopen, zonder deze vooraf te hebben gezien. Gewoon op basis van de advertentie op Funda of een andere huizensite. Een beetje gek? Tegenwoordig niet meer. Door de enorme concurrentie moet je namelijk snel in actie komen en heb je soms geen tijd meer om te wachten tot de bezichtiging. Dan word je bijna gedwongen tot het nemen van rigoureuze maatregelen, zoals blind bieden.

Een huis met gebreken
Hier zit een addertje onder het gras. Een nogal grote adder eigenlijk. Omdat je niet zelf in de woning heb rond gekeken, loop je namelijk niet alleen het risico dat het huis in het echt niet zo mooi is als je dacht, maar ook dat er gebreken zijn. Ben jij genoodzaakt om blind te bieden op een woning? Zorg dan dat je vooraf een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Of dat je je bod uitbrengt onder voorbehoud van de bouwkundige keuring. Zo weet je zeker dat je geen gebrekkig huis koopt en voldoe je ook nog eens aan je onderzoeksplicht.

Bieden zonder ontbindende voorwaarden

Bij populaire huizen is het soms lastig om in de onderhandelingen te komen. Om meer kans te maken, komt het voor dat kopers afstand doen van de ontbindende voorwaarden. Vooral van de voorwaarde onder voorbehoud van financiering wordt regelmatig afgezien. Voor verkopers is dat gunstig: zij zijn er immers zeker van dat de woning direct is verkocht en hoeven niet langer in spanning te zitten tot jouw hypotheek geregeld is.

De risico’s
Als je ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract opneemt, heb je nog iets om op terug te vallen. Met deze veiligheidsmaatregelen kun je nog onder de koop uit als dat nodig is. Het kan een strategie zijn om zonder deze voorwaarden te bieden. Maar voordat je dat overweegt, is het dus belangrijk dat je op de hoogte bent van de risico’s. In dit artikel lees je meer over de gevaren van bieden zonder voorbehoud van financiering.

Wil je ondanks de risico’s toch bieden zonder ontbindende voorwaarden? Ga dan voor je een bod doet in gesprek met een hypotheekadviseur. Hij of zij bekijkt je persoonlijke en financiële situatie en vertelt je aan de hand daarvan precies wat je maximaal kunt lenen. Ook geeft hij of zij je inzicht in je toekomstige maandlasten. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken.

Tips over bieden en onderhandelen

Zo, dat waren de verschillende strategieën en bijbehorende valkuilen. Ga jij een bod uitbrengen op een huis? Met deze gratis checklist 'Hoe bepaal je een openingsbod' weet je precies hoe je het juiste openingsbod bepaalt en welke ontbindende voorwaarden je daarin kunt opnemen. 



Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hoe breng je slim een openingsbod uit?  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek