Bezichtigen woning: een tweede kijkje nemen?

Dit is het: jouw droomwoning. Op Funda was het al een absolute winnaar, maar in het echt is de woning helemaal een plaatje. De bezichtiging verliep dan ook beter dan verwacht. Maar nu je op het punt staat om bieden, bekruipen je wat twijfels. Heb je wel echt alles goed bekeken en alle belangrijke vragen gesteld? Het kan dan een goed idee zijn om een tweede bezichtiging in te plannen. Maar kan dat en hoe werkt dat?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten

Dit is het: jouw droomwoning. Op Funda was het al een absolute winnaar, maar in het echt is de woning helemaal een plaatje. De bezichtiging verliep dan ook beter dan verwacht. Maar nu je op het punt staat om bieden, bekruipen je wat twijfels. Heb je wel echt alles goed bekeken en alle belangrijke vragen gesteld? Het kan dan een goed idee zijn om een tweede bezichtiging in te plannen. Maar kan dat en hoe werkt dat?

Huis bezichtigen

Bezichtigen voor de tweede keer, kan dat?

Het hangt van de woning af of je nog een keer kunt bezichtigen. Hoe meer andere partijen geïnteresseerd zijn, hoe minder groot de kans is dat jij nog een keer mag langskomen. Bij populaire woningen wordt er nu eenmaal al snel een bod gedaan na de eerste bezichtigingsronde. Maar ook nu - in de huidige verhitte woningmarkt - kan het voorkomen dat je een tweede bezichtiging mag doen.

Waarom nogmaals bezichtigen?

De aankoop van een huis is iets wat je niet moet onderschatten. Is de eerste inspectieronde goed bevallen maar ben er er toch nog wat onzeker over? Bij twijfel moet je niet zomaar je bod uitbrengen. Plan liever een tweede bezichtiging in - indien mogelijk - zodat je zeker weet of dit echt jouw droomwoning is.

Waar let je op tijdens een tweede bezichtiging?

Tijdens een eerste bezichtiging heb je als het goed is al kritisch rondgekeken. Tijdens een tweede keer kijken kun je nog eens rustig ingaan op de praktische zaken. Trek alle ramen en deuren open om te zien of er niets klemt. Meet op hoeveel plaats er is voor jouw meubels. Ga na hoe de staat van alle ruimtes is, van zolder tot kruipruimte. Je kunt nooit te veel vragen.

Ga op onderzoek uit
Als koper heb jij onderzoeksplicht. Dit betekent dat jij zelf moet vragen naar de staat van de woning. De verkoper heeft mededelingsplicht, wat inhoudt dat hij of zij eerlijk moet antwoorden op jouw vragen. Stel er dus genoeg, je wilt natuurlijk niet dat jouw droomwoning na de koop een complete nachtmerrie vol verborgen gebreken blijkt.

Wel of niet een aankoopmakelaar inschakelen?

Je kunt een aankoopmakelaar op elk moment tijdens je huizenjacht inschakelen. Ben jij er met vrienden of familie op uit gegaan, maar wil je toch graag een expert die tijdens een tweede bezichtiging met je mee gaat? Een makelaar ziet dankzij zijn ervaring vaak net wat meer. Extra handig: hij kan ook nog eens voor je onderhandelen als je zelf niet zo goed weet hoe dat moet.

Liever zelf doen?
Ga je toch liever zonder aankoopmakelaar op pad? Neem dan in ieder geval je partner of een goede vriend mee, twee zien meer dan een. Nog een tip: neem tijdens de eerste en de tweede bezichtiging steeds iemand anders mee. Een nieuw persoon heeft een frisse blik en merkt misschien nieuwe dingen op.

Breng je direct een bod uit?

Als jij voor een tweede keer gaat bezichtigen, weet de verkoper dat je geïnteresseerd bent in het huis. Maar het is geen garantie dat je de woning ook echt wilt. Je hebt dus geen enkele verplichting om een bod uit te brengen. Past het huis toch niet bij jou? Goed dat je een tweede keer langs bent geweest! Laat de verkoper vriendelijk weten dat je de woning toch niet wilt en ga verder op huizenjacht.

Waar baseer je het openingsbod op?
Maar, ben jij nog verliefder als je voor de tweede keer de deur uitloopt? Dat is natuurlijk goed nieuws. Je kunt direct een bod doen, maar je kunt er ook nog even een nachtje of twee over slapen. Je wilt niet te veel bieden, maar ook niet te weinig. Zoek ook eerst uit of je de vraagprijs eventueel kan betalen, als basis van je bod. En hoelang staat de woning al te koop? Heeft het huis gebreken? Deze dingen en meer kun je allemaal meenemen als je jouw openingsbod gaat bepalen.

Vergeet de checklist niet

Het is niet gek dat je het lastig vindt om tijdens een bezichtiging overal op te letten. Gelukkig hoef je het ook niet uit je hoofd te leren. Download onze gratis checklist 'Bezichtigen' zodat je niets over het hoofd ziet. Dan is jouw bezichtiging gegarandeerd een succes!



Kaylee Portegies Zwart
Dit artikel is geschreven door Kaylee en wordt je aangeboden door Knab, waar je al je geldzaken overzichtelijk op één plek hebt.



Deel via:
Zie niets over het hoofd tijdens de bezichtiging  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek