Beginnen met beleggen?
Dit stappenplan helpt je op weg

Helemaal geen gek idee dat jij overweegt om te beginnen met beleggen. Het biedt namelijk een mooie kans om meer uit je geld te halen. Maar beleggen kan soms ook een ingewikkeld onderwerp zijn en er bestaan veel misverstanden over. In dit stappenplan laten we je zien hoe je een goede start kunt maken! 

1
Weet waarom je wilt beleggen

Wil jij beleggen om meer uit je geld te halen, of zie je beleggen als een spannende nieuwe hobby? Allebei kan natuurlijk ook. Wat je reden ook is om te beginnen met beleggen, het is slim om van tevoren na te denken over welk doel je voor ogen hebt.

Veel mensen beleggen bijvoorbeeld voor extra pensioeninkomen, het collegegeld voor hun kinderen, of een grote verbouwing.

2
Bepaal hoeveel geld je wilt beleggen

Wanneer je jouw beleggingsdoel hebt vastgesteld, kun je heel concreet gaan kijken naar hoeveel geld je nodig hebt om dit doel te bereiken. Je kunt dan een goede inschatting maken van het geld dat je al beschikbaar hebt, en hoeveel je vermogen nog moet groeien om je doelbedrag te bereiken.

3
En kijk ook zeker hoeveel je kunt beleggen

Als je begint met beleggen, kan het verleidelijk zijn om al je geld in te leggen. Hou echter altijd een buffer achter de hand voor wanneer bijvoorbeeld je wasmachine het begeeft. Beleg ook alleen met geld dat je voor de lange termijn kunt missen. Beleggen met geleend geld is niet verstandig.

4
Stel je beleggingshorizon vast

Als je jouw doelbedrag weet, kun je jouw beleggingshorizon vaststellen. Met andere woorden: hoe lang je jouw geld moet beleggen voor je doelbedrag bereikt is.

Hou er wel rekening mee dat financiële markten zullen schommelen, en de waarde van jouw belegd vermogen dus ook. Onthoud: hoe langer jouw beleggingshorizon, hoe hoger je kans op een positief rendement.

5
Doe basiskennis op over beleggen

Als je een beleggingsrekening opent, zul je een aantal vragen moeten beantwoorden om erachter te komen welke strategie het beste bij jou past. Deze vragen testen ook jouw kennis over beleggen. Je kunt alvast een begin maken door te kijken of je deze belangrijke beleggingstermen al kent.

6

Weet waarin je kunt beleggen

Beleggen in aandelen

Als je belegt in aandelen word je, simpel gezegd, voor een klein deel eigenaar van een bedrijf. Je kunt aandelen van individuele bedrijven kopen, maar je kunt ook via een zogenaamde ETF beleggen in een gehele index. Zo kun je bijvoorbeeld in één keer beleggen in alle bedrijven uit de AEX.

Beleggen in obligaties

Obligaties zijn iets minder bekend, maar niet minder interessant. Een obligatie kun je zien als een soort lening die je verstrekt aan een overheid of bedrijf. In ruil daarvoor ontvang jij rente over het bedrag dat jij hebt uitgeleend. Sommige obligaties zijn, net als aandelen, vrij verhandelbaar op de beurs.

Beleggen in vastgoed

Je kunt beleggen in vastgoed door een huis te kopen, maar het kan ook via de beurs. Je koopt dan geen fysiek huis, maar je belegt in vastgoedfondsen die vastgoedportefeuilles bezitten. Zo kun je ook kleinere bedragen investeren in vastgoed. Je betaalt dan wel de kosten van de fondsbeheerder.

Beleggen in grondstoffen

Grondstoffen maken deel uit van een gevarieerde beleggingsportefeuille. Populaire grondstoffen op de beurs zijn goud en olie, maar in principe kun je in beleggen in iedere grondstof. Je bezit dan geen fysieke grondstoffen, maar beleggingsproducten die hun waarde ontlenen aan de prijs van grondstoffen.

7
Lees je in over de risico's van beleggen

Als je belegt, loop je risico's. Je rendement kan lager zijn dan je had verwacht. In een negatief scenario is het mogelijk om je inleg deels of geheel te verliezen. Gelukkig zijn er manieren om de risico’s te beperken.

De risico’s van beleggen zijn voor een groot deel afhankelijk van de producten waar je in belegt. Zo zijn bijvoorbeeld aandelen over het algemeen risicovoller dan obligaties. Over het algemeen geldt: hoe hoger het potentiële rendement, hoe hoger het risico.

 

8
Ga na hoeveel risico bij jou past

Je zult een afweging moeten maken hoeveel risico jij wilt en kunt lopen. Lig jij wakker van koersschommelingen van 10% of meer? Of kijk jij meer naar de lange termijn en ben je niet zo snel onder de indruk van stijgingen of dalingen op de korte termijn?

Om jou te helpen met deze afweging, stellen we een beleggingsprofiel voor jou op, waarbij vervolgens één of meerdere risicoprofielen passen. Dit doen we aan de hand van een vragenlijst die je invult wanneer je een beleggingsrekening aanvraagt.

9
Beslis of je zelf wilt beleggen of laten beleggen

Beleggen kan op verschillende manieren. Je kunt besluiten om zelf actief te gaan beleggen. Je zult dan leren door fouten te maken. Lees hier over 5 veelgemaakte beleggingsfouten.

Je kunt jouw beleggingen ook laten beheren door een expert. De vraag is welke optie het beste bij jou past. Lees meer over het verschil tussen zelf beleggen en laten beleggen.

10
Kies tussen eenmalig of periodiek beleggen

Veel mensen denken dat je pas kunt beleggen wanneer je veel geld beschikbaar hebt. Dat is niet zo. Beleggen kan namelijk ook met een vast bedrag per maand, bijvoorbeeld € 250. Als je dat iedere maand doet, bouw je een mooi vermogen op.

Een voordeel van periodiek beleggen is dat je minder afhankelijk bent van koersschommelingen. Je spreidt namelijk je inleg uit. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie tussen eenmalig en periodiek inleggen.

11
Vergelijk de kosten van verschillende brokers

Wanneer je belegt op de beurs betaal je kosten voor het beleggingsplatform en beheerkosten wanneer je je beleggingen laat beheren. Dit is meestal een vast percentage van je belegd vermogen per jaar. Deze kosten hebben effect op je rendement.

Op vergelijkingssites als Beleggenvergelijking en Beleggingsmatch kun je de kosten van aanbieders met elkaar vergelijken. 

Meer uit je geld halen door te beleggen?  Check Knab Beleggen
12
Check de Knab Bieb voor nog meer tips en info

Wanneer je gaat beginnen met beleggen is het belangrijk om wat basiskennis op te doen. Daarom vind je in onze Knab Bieb nog meer handige informatie en tips om je op weg te helpen.

Check onze Bieb

Arthur Buijs - Content Specialist

''Veel mensen denken dat beleggen heel ingewikkeld is. Daarom proberen wij te laten zien dat beleggen eigenlijk best laagdrempelig en overzichtelijk kan zijn. Knab helpt beginnende beleggers op weg met relevante informatie in duidelijke taal.''

Goed om te weten

Deze checklist is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Maak altijd je eigen overweging. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie, je risicobereidheid,  je beleggingsdoelen en je beleggingshorizon.