Beginnen met beleggen: een handig stappenplan

Helemaal geen gek idee dat jij overweegt om te beginnen met beleggen. Het biedt namelijk een mooie kans om meer uit je geld te halen. In dit stappenplan laten we je zien hoe je een goede start maakt! 

1
Bepaal je beleggingsdoel

Wanneer je begint met beleggen, is het slim om een doel voor ogen te hebben. Dat kan bijvoorbeeld zijn extra inkomen voor als je met pensioen gaat, het collegegeld voor je kinderen, of een verbouwing die je over een aantal jaren gepland hebt. En je vermogen laten groeien is trouwens ook een prima beleggingsdoel.

2
Bepaal hoeveel geld je wilt beleggen

Oké, je hebt een beleggingsdoel vastgesteld, maar hoeveel geld heb je daarvoor nodig? Maak een inschatting van het geld dat je nu al beschikbaar hebt, en hoeveel je geld nog moet groeien om aan dat bedrag te komen. 

Misschien heb je al een mooi bedrag bij elkaar gespaard en wil je daarvan een deel beleggen. Bedenk dat je ook maandelijks automatisch geld kunt bijstorten op je beleggingsrekening. Dat heet periodiek beleggen. Als je iedere maand geld bijstort, groeit je vermogen vaak veel sneller. 

3
Beslis hoe je wilt beleggen

Beleggen kan op verschillende manieren. Wil jij liever zelf actief gaan beleggen, of laat jij het beleggen lekker over aan een expert? Zelf beleggen kan interessant zijn als je veel beleggingservaring hebt en het niet erg vindt om tijd te steken in het volgen van de beurzen. Heb je er liever geen omkijken naar? Dan is beheerd beleggen voor jou misschien de beste keus. 

Lees meer over het verschil tussen zelf beleggen en laten beleggen. 

4
Doe wat basiskennis op

Als je een beleggingsrekening opent, moet je een aantal vragen beantwoorden om erachter te komen welke strategie het beste bij jou past. Deze vragen testen ook jouw kennis over beleggen. Je kunt alvast een begin maken door te kijken of je deze 10 belangrijke beleggingstermen al kent. 

5
Weet waarin je kunt beleggen

Bij beleggen denken de meeste mensen al snel aan aandelen. Maar er zijn meerdere beleggingscategorieën waar je je als beginnende belegger op kunt richten. Denk aan obligaties, vastgoed en grondstoffen. En daarnaast heb je ook nog de beleggingsfondsen en ETF’s. Geen zin om je hierin te verdiepen? Overweeg dan beheerd beleggen. 

6
Begrijp de risico's van beleggen

Wie belegt, loopt risico. Je rendement kan lager uitvallen dan je had verwacht en in een negatief scenario kun je je inleg deels of geheel verliezen. Gelukkig zijn er manieren om de risico’s van beleggen te beperken door bepaalde maatregelen te treffen. 

Bedenk ook hoeveel risico jij bereid bent (en voor jou verstandig is) om te lopen. Lig jij wakker als je belegging in korte tijd 10% of meer in waarde daalt, of kijk je meer naar de lange termijn? Dit zijn dingen om rekening mee te houden. 

Ga je beleggen bij Knab? Dan helpen we je hierbij. We stellen van tevoren een risicoprofiel voor je op. Dit doen we aan de hand van een vragenlijst die je invult wanneer je bij ons een beleggingsrekening opent. 

7
Vergelijk de kosten van verschillende aanbieders

Wanneer je belegt, betaal je kosten. Welke kosten dat zijn en hoeveel je betaalt, verschilt per aanbieder. De kosten van beleggen hebben invloed op je rendement. Vooral als je net begint en je saldo nog laag is, kunnen de kosten relatief hoog zijn. Check daarom goed van tevoren wat de kosten zijn zodat je straks niet wordt verrast. 

Check hier de kosten van Knab Beheerd Beleggen 

Meer uit je geld halen door te beleggen?  Check Knab Beleggen
Wil je gelijk beginnen met beleggen?

Bij Knab laat je je geld beleggen door een expert. Zo heb je zelf geen omkijken naar je beleggingen en krijgt je geld de kans om te groeien.

Check Knab Beheerd Beleggen

Arthur Buijs - Content Specialist

''Veel mensen beleggen niet omdat ze denken dat het heel ingewikkeld is. Knab probeert te laten zien dat beleggen juist heel laagdrempelig en overzichtelijk kan zijn. We helpen beginnende beleggers op weg met relevante informatie in duidelijke taal.''

Goed om te weten als je wilt beginnen met beleggen

Deze checklist is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Maak als je begint met beleggen je eigen overweging. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie, je risicobereidheid,  je beleggingsdoelen en je beleggingshorizon.