Wat betekent het coronavirus voor beleggers?
Gepubliceerd
13 maart 2020
Laatst geüpdatet
15 september 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 13 maart 2020
- Laatst geüpdate: 15 september 2023
- Leestijd: 3 minuten
De wereld is in de ban van het coronavirus (COVID-19) en dat heeft impact op financiële markten. De onzekerheid die het virus met zich meebrengt zorgt voor grote koersschommelingen op de beurzen en raakt de economie wereldwijd. Wat kun je nu het beste doen als langetermijnbelegger? Is het slim om nu in actie te komen of juist niet?
Sterk schommelende koersen
De afgelopen weken zagen we heftige koersschommelingen op de beurs. Dit komt niet zozeer door het virus zelf, maar door de onzekerheid die het met zich meebrengt en de getroffen maatregelen. Hoe lang gaat het duren? Wanneer is het onder controle? En wat is de uiteindelijke impact op de economie? Vragen die niemand op dit moment kan beantwoorden. Op de korte termijn leidt het tot lagere winsten voor veel bedrijven, wat gevolgen heeft voor zowel aandelen als obligaties.
Het effect van het coronavirus op de financiële markten laat heel duidelijk zien hoe onvoorspelbaar beleggen kan zijn op de korte termijn. In tegenstelling tot problemen op de aandelenmarkten (zoals bij de dotcom-crisis in 2000) of binnen het financiële systeem (zoals de kredietcrisis in 2008), treft het coronavirus de gehele economie. Wat de uiteindelijke impact zal zijn, kunnen we nog niet inschatten. Heel veel zal afhangen van hoe lang de huidige maatregelen van kracht zullen blijven.
Flinke koersdalingen horen bij beleggen
Wat we op de financiële markten zien is extreem, maar niet uitzonderlijk. De aandelenmarkten krijgen om de zoveel tijd te maken met scherpe dalingen en tot op heden hebben ze zich na diepe dalen altijd weer hersteld. Het is natuurlijk heel vervelend om je beleggingsportefeuille in korte tijd flink in waarde te zien afnemen, maar onthoud dat ook deze daling van tijdelijke aard is.
Virussen zijn ook niet nieuw. Ondanks de verbeterde gezondheidszorg overlijden er jaarlijks honderdduizenden mensen aan virussen zoals de gewone griep. Daarbij hebben nieuwe virussen zoals SARS, de vogelgriep en nu het coronavirus bijna altijd impact op aandelenmarkten. Onderstaande grafiek laat zien welk effect recente virussen hadden op de wereldwijde aandelenindex.
Het effect van virussen op de wereldwijde aandelenindex (MSCI)
Bron: Refenitiv, MSCI, Centers for Disease Control and Prevention. Data tot 12-3-2020. De grafiek is geïndexeerd op 100 op 31-12-2000. De datalabels zijn schattingen wanneer de uitbraken voor het eerst gerapporteerd zijn.
Waarom tussentijds aanpassen meestal averechts werkt
De kortetermijnschommelingen - zoals nu door het coronavirus - zijn verreweg de grootste uitdagingen waar je als belegger mee te maken hebt. Sommige beleggers proberen stijgingen en dalingen te voorspellen. Ze proberen hun aan- en verkopen zo te timen dat ze op hoge koersen verkopen en op lagere koersen weer terugkopen.
Dit is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Historisch gezien verliezen beleggers meer geld door op dit soort dalingen te proberen in te spelen (en daarop handelen) dan door de dalingen zelf. Het is namelijk onmogelijk om te voorspellen wanneer de stemming op de beurzen kantelt. Je kan hierdoor flink de mist in gaan.
Probeer het hoofd koel te houden
Paniek en angst zijn ook op de beurs slechte raadgevers. Ons advies aan beleggers is altijd om vooral rustig te blijven en niet zomaar je portefeuille te verkopen. Het kan helpen om een tijdje niet naar je beleggingsportefeuille te kijken als je er zenuwachtig van wordt. Als het goed is heb je het geld waarmee je belegt op de korte termijn niet nodig, dus geef de markten de tijd om te herstellen.Is het verstandig om nu bij te kopen?
Het kan verleidelijk zijn om bij lagere beurskoersen extra geld te beleggen. Zeker als je tegen een verlies aankijkt. Deze strategie kan in sommige gevallen goed uitpakken, maar wees hier heel voorzichtig mee. Het zou goed kunnen dat de koersen nog verder dalen. Onthoud dat niemand weet wanneer en hoe snel de financiële markten zullen herstellen. Beleg daarbij altijd alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig hebt.
Tip: Overweeg om periodiek te beleggen. Hiermee spreid je je risico uit over een langere periode en ben je minder gevoelig voor grote koersschommelingen.
Focus op de lange termijn
Dalingen zoals we nu zien, horen dus simpelweg bij beleggen op de lange termijn. Dat geldt net zo goed voor het herstel dat na die dalingen doorgaans plaatsvindt. Ook na de diepste dalen - zoals de kredietcrisis in 2008 - volgde herstel. Hoe lang het duurt voordat financiële markten herstellen - en hoe snel dat herstel vervolgens plaatsvindt - is niet vooraf in te schatten. Beleggen is en blijft iets voor de lange termijn. Dus geef je vermogen vooral de tijd om te herstellen van minder goede periodes zoals deze. Want herstel heeft tot nu toe altijd plaatsgevonden.
Goed om te weten
Bovenstaande informatie is geen persoonlijk beleggingsadvies. Maak altijd je eigen afweging. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kunt (een deel van) je inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig hebt.
Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.