Update financiële markten: de impact van de coronacrisis

Het coronavirus zorgt op het moment voor een crisis van formaat. Naast veel persoonlijk leed, zijn ook de wereldwijde financiële gevolgen groot. Op deze pagina vind je actuele informatie over hoe de coronacrisis effect heeft op de financiële markten en de algehele economie. Deze informatie zullen we wekelijks updaten. Deze update is opgesteld o.b.v. de beschikbare informatie en de slotstanden van 3 april 2020. Gebeurtenissen na deze datum kunnen van invloed zijn op de actualiteit van deze update.
Gepubliceerd
9 april 2020
Laatst geüpdatet
9 april 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 9 april 2020
- Laatst geüpdate: 9 april 2020
- Leestijd: 3 minuten

Het coronavirus zorgt op het moment voor een crisis van formaat. Naast veel persoonlijk leed, zijn ook de wereldwijde financiële gevolgen groot. Op deze pagina vind je actuele informatie over hoe de coronacrisis effect heeft op de financiële markten en de algehele economie. Deze informatie zullen we wekelijks updaten. Deze update is opgesteld o.b.v. de beschikbare informatie en de slotstanden van 3 april 2020. Gebeurtenissen na deze datum kunnen van invloed zijn op de actualiteit van deze update.

Vrouw check financiële markten tijdens coronacrisis

De belangrijkste gebeurtenissen van afgelopen week:

In veel landen – waaronder Nederland – zijn de maatregelen verlengd tot eind april. De deal tussen Rusland en Saoedi-Arabië zorgde voor flinke stijging van de olieprijs. Het aantal werklozen in de VS steeg met 10 miljoen. Er is nog steeds beweeglijkheid op de aandelenmarkten.

Chinese economie ontwaakt

In Wuhan - en in de rest van China - komt langzamerhand het openbare leven weer op gang. Daarmee zet de Chinese economie de eerste voorzichtige stappen richting een herstel. Het zal echter tijd kosten voordat de economie weer op volle toeren draait. Dat komt vooral doordat de buitenlandse vraag de komende tijd nog steeds laag zal blijven.

Situatie in de VS nog niet onder controle

Terwijl China weer langzaam opkrabbelt, zijn de Verenigde Staten uitgegroeid tot het land met het grootste aantal corona-besmettingen ter wereld. De stad en staat New York vormen het epicentrum. Het aantal besmettingen stijgt nog steeds exponentieel en er is een groot gebrek aan testen.

Financiële impact VS groter dan verwacht

De ontwikkelingen in de VS rondom het coronavirus zijn essentieel voor de wereldeconomie. Het land heeft de grootste economie ter wereld en heeft daardoor een grote impact op alle andere landen. De werkloosheid groeide de afgelopen twee weken met 10 miljoen. Daarbij geldt wel dat de VS een zeer flexibele arbeidseconomie kent. Negatieve ontwikkelingen in de economie leiden vrijwel onmiddellijk tot werkloosheid.

OPEC en Rusland mogelijk dicht bij oliedeal

Op 2 april kondigde president Trump een deal aan tussen Rusland en Saoedi-Arabië waarmee de olieproductie met 10-15 miljoen vaten zou verminderen, wat neerkomt op maar liefst 10% -15% van het wereldwijde aanbod. De olieprijs steeg in slechts een dag met ruim 20%. De vergadering tussen de landen werd echter verschoven, waardoor de olieprijs weer wat inzakte. De komende week moet meer duidelijkheid bieden.

Beleggers lijken vooralsnog positief

Financiële markten lijken vooralsnog vertrouwen te hebben in de maatregelen van de autoriteiten. Of dat een juist signaal is, hangt af van de verdere verspreiding van het virus en van eventuele aanvullende maatregelen van overheden. Op dit moment fluctueren de financiële markten nog steeds meer dan normaal, maar veel minder dan tijdens het begin van de crisis.

Vaccin of medicijn nog niet in zicht

Omdat er op dit moment nog geen vaccin of medicijn beschikbaar is, blijft de onzekerheid in de samenleving, de economie en op financiële markten op korte termijn aanhouden. Maatregelen, zoals thuiswerken, ‘social-distancing’ en het gesloten houden van bepaalde sectoren zullen de komende tijd waarschijnlijk van kracht blijven. We verwachten dat deze crisis leidt tot een recessie (minimaal twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp).

Vooruitzichten afhankelijk van verdere ontwikkeling

Als de maatregelen snel versoepeld kunnen worden en de economie weer op gang komt, ligt een sterk herstel voor de hand. Als de maatregelen niet versoepeld worden - of nog verder verlengd worden - zal er langdurige schade aan de economie ontstaan. Denk hierbij aan faillisementen, een sterke toename van de werkloosheid en verdere verlaging van het consumentenvertrouwen wereldwijd. Een herstel zal dan veel trager gaan.

Blijf het hoofd koel houden

De gevolgen van de coronacrisis op de economie en financiële markten, laten zich niet voorspellen. Het hoort bij de risico’s van beleggen voor de lange termijn. Dat geldt net zo goed voor het herstel dat na die dalingen doorgaans plaatsvindt. Ook na de diepste dalen volgde herstel.

> Lees meer over beleggen tijdens een crisis

Herbalanceren portefeuilles

Op korte termijn kan voor sommige beleggers bij Knab een wijziging in de portefeuille worden doorgevoerd als gevolg van herbalanceren. Het zou kunnen dat er bijvoorbeeld meer aandelen gekocht worden ten koste van obligaties, of andersom. Dit kunnen we doen om de portefeuille weer in de balans te brengen. Hier hoef je zelf niks voor te doen.

Goed om te weten

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kan (een deel van) je inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig hebt.


Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Ga naar Knab Beheerd Beleggen  Login

Iedereen kan beleggen bij Knab