Investeren via crowdfunding: iets voor jou?

  • Gepubliceerd: 9 november 2017
  • Laatst geüpdate: 21 februari 2019
  • 2 minuten

Heb jij spaargeld waar je nu graag iets mee wilt doen? Dan heb je veel mogelijkheden om te investeren. Zo kun je ervoor kiezen om een bedrag te gaan beleggen, of om dit in je eigen huis te steken. Maar je kunt er ook voor kiezen om je geld te investeren via crowdfunding. Dan heb je kans op een mooi rendement en help je een ambitieuze ondernemer met zijn of haar uitbreidingsplannen. Maar hoe begin je met investeren via crowdfunding? 

Investeren via crowdfunding: bij Knab Crowdfunding kan het.

Investeren via crowdfunding: hoe werkt het?

Een lening via crowdfunding is de laatste jaren snel gegroeid als investeringsmogelijkheid. Als crowdfundinvesteerder leen jij een bedrag aan een of meerdere zelfgekozen bedrijven die zich presenteren via een crowdfundplatform. Denk aan een Skiwebshop of een eigenaresse van een chocoladebar. Hier krijg je natuurlijk iets voor terug: rente wanneer het bedrag wordt terugbetaald of bijvoorbeeld het eerst uitgebrachte product. Een interessante manier om vermogen op te bouwen! Knab geeft je een aantal tips om aan de slag te gaan.

Tip 1: Kies het juiste crowdfundplatform

Er is inmiddels een groeiend aanbod aan crowdfundingplatforms, hoe moet je nou kiezen op welk platform jij op zoek gaat naar interessante crowdfundbedrijven? Wees kritisch. Let er bijvoorbeeld op dat het platform niet zomaar ieder bedrijf toelaat, maar een bepaalde selectie heeft. En hoe lang bestaat het platform al? Heeft het platform een vergunning bij de AFM? Hoeveel projecten zijn er inmiddels gerealiseerd?

Tip 2: Onderzoek het bedrijf waar je in wilt investeren

Uiteraard wil je ervoor zorgen dat je geïnvesteerde geld zo min mogelijk risico loopt. Daarom is het verstandig om goed te weten waar je aan begint. Let bijvoorbeeld op de volgende zaken:

- De achtergrond van de oprichter: heeft hij/zij ervaring in de industrie? En, ondanks het succes van ‘college drop-outs’ Bill Gates en Mark Zuckerberg: check of de oprichter bijvoorbeeld een relevante opleiding heeft genoten.
- Is er een goede balans van kennis onder de medewerkers? Zowel technische, zakelijke als marketing kennis zijn van belang voor een succesvol bedrijf.
- Hoeveel is er al bekend over het bedrijf? Neem rustig de tijd voor een grondige internet search. Bij veel platforms heb je hier geen tijd voor, omdat investeringen vaak gauw volgeschreven zijn. Knab stuurt investeerders daarom altijd een vooraankondiging via sms en social media. Zo ben je altijd op hoogte van een eventuele nieuwe investering en loop je geen mogelijkheden mis. 
- Kijk goed naar de kwaliteit van de pitch, de hoogte van het rentepercentage (hoe hoger de rente, hoe hoger het risico), het risicoprofiel van de aangeboden lening, de brancheontwikkeling en de hoogte van het leenbedrag. Al deze factoren dragen eraan bij dat jij een goede afweging kunt maken of deze investering geschikt is voor jou.

Lees je dus goed in over het succes en falen van verschillende soorten crowdfunding bedrijven en let hierbij op de kleinste details. 

Tip 3: Check de concurrentie

Het kan zijn dat jij graag wilt investeren in een leuke webwinkel, maar je weet helemaal niets over de producten die de webshop aanbiedt. Dan is het handig om te onderzoeken hoe de afzetmarkt van deze producten er op dit moment voor staat. Is er veel concurrentie en zo ja, hoe groot is de concurrent? Wat is er nodig voor het door jou gekozen bedrijf om te slagen op deze markt? En, niet geheel onbelangrijk: heeft het bedrijf zelf een uitgebreid marktonderzoek gedaan?

Tip 4: Investeer geld dat je minimaal 5 jaar niet nodig zult hebben

Als jij besluit om je geld te investeren in een crowdfundingproject, krijg je als het goed blijft gaan maandelijks een aflossing en een mooi rendement over dat bedrag. Dat is hartstikke fijn, maar het kan dus even duren voordat je je volledige investering terug hebt. Je kunt je geld geheel of gedeeltelijk kwijtraken. Daarnaast blijft investeren een risico. Zorg daarom dat je financiën ruim genoeg zijn zodat jij het geduld op kunt brengen. Lees meer over de risico's van Knab Crowdfunding onder het tablad "Risico".

Besef ook dat:

  • de terugbetaling van de lening afhankelijk is van de kredietwaardigheid van de ondernemer aan wie je geldt uitleent;
  • de lening niet vervroegd opeisbaar is;
  • de investeringen in crowdfunding projecten niet onder het depositogarantiestelsel; beleggerscompensatiestelsel of een ander (wettelijk) garantiestelsel vallen.

 

Tip 5: Zet niet al je geld in op een bedrijf

Op crowdfundingwebsites staat het enorme aanbod van bedrijven die financiering zoeken via crowdfunding. Waarom zou je er maar eentje kiezen? Spreid je geld over meerdere bedrijven. Hiermee beperk je het risico dat je loopt door je geld te investeren, zonder dat dit ten koste gaat van je rendement. Niet ieder leuk idee is per definitie geschikt om uit te groeien tot een succesvol bedrijf en niet iedere bedrijfsuitbreiding verloopt zoals gewenst. Kansen spreiden over veel leningen is dus belangrijk! 

Investeer niet meer dan 10% van je vrij belegbare vermogen in crowdfunding. En spreid je vermogen door naast crowdfunding ook te sparen en/of beleggen in andere producten (sparen, aandelen, vastgoed, obligaties) om zo risico’s verder te spreiden.

Investeren via crowdfunding: jij ook?

Ben jij ook enthousiast geworden over investeren via crowdfunding? Het kan een mooie kans zijn, maar vergeet niet: crowdfunden blijft een risico. Knab Crowdfunding brengt ondernemers en investeerders bij elkaar, met veel voordelen. Zo kun je al investeren vanaf € 100 en heb je kans ontvang je een aantrekkelijk rendement over je investeringen, van wel 5% tot 9% bruto. Of je nu zakelijk investeert, of als particulier.

Als je op een Knab Crowdfunding leningaanvraag hebt ingeschreven, kun je deze inschrijving intrekken gedurende de bedenktermijn van 14 dagen (of 1 dag, indien de betreffende leningaanvraag binnen de publicatietermijn al eens volgeschreven is geweest maar als gevolg van een annulering nog niet opnieuw volgeschreven is).Susan Blanken
Dit artikel heeft Susan geschreven voor Knab, de online bank die je helpt meer uit je geld te halen.


Investeer in ambitieuze ondernemingen via Knab  Check Knab Crowdfunding

Iedereen kan beleggen bij Knab