Persbericht: Roosendaal meest startersvriendelijke gemeente

Starters hebben het moeilijk in de huidige woningmarkt. Maar uit onderzoek van Knab blijkt wel dat dit per provincie en gemeente enorm kan verschillen! Wij zetten hier de uitkomsten op een rij. 
Gepubliceerd
2 oktober 2017
Laatst geüpdatet
29 november 2017
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 26 oktober 2017
- Laatst geüpdate: 29 november 2017
- Leestijd: 2 minuten

Starters hebben het moeilijk in de huidige woningmarkt. Maar uit onderzoek van Knab blijkt wel dat dit per provincie en gemeente enorm kan verschillen! Wij zetten hier de uitkomsten op een rij. 

Starterslening in Nederland

Wil jij je eerste huis kopen, maar is je maximale hypotheek net niet hoog genoeg? Dan kan een Starterslening goed van pas komen. Op dit moment bieden 218 van de 388 gemeenten in Nederland een Starterslening aan, zo blijkt uit ons onderzoek. Dat komt neer op 56%. Met deze regeling krijgen meer starters een kans op de woningmarkt.

In Zeeland hebben de meeste gemeenten een Starterslening.

Wie een Starterslening nodig heeft, kan hiervoor het best naar Zeeland gaan. In deze provincie wordt door 10 van de 13 gemeenten een regeling aangeboden. Ook in de provincies Zuid-Holland, Flevoland, Drenthe, Gelderland, Groningen en Utrecht bieden meer dan de helft van de gemeenten een Starterslening aan. De provincie Friesland heeft procentueel het minst aantal gemeenten met een Starterslening. Dat zie je terug in onderstaande tabel.

persbericht_1@2x.pngpersbericht_4@2x.png

Voorwaarden Starterslening

Gemiddeld verstrekken de gemeenten een lening van maximaal € 34.329, waarbij de gemiddelde maximale aankoopprijs € 208.122 is. Maar let op! Daar zijn in de meeste gevallen wel voorwaarden aan verbonden. 79 gemeenten eisen bijvoorbeeld dat de starter op moment van aanvraag al in de gemeente zelf woont. Ook zijn er leningen die enkel gelden voor de koop van bestaande bouw en zijn er ook gemeenten die via de regeling alleen de aanschaf van nieuwbouwwoningen willen stimuleren. Sommige gemeenten hanteren daarnaast een minimale of maximale leeftijdsgrens.

Grootste kans op een woning in Flevoland

Om gebruik te kunnen maken van een Starterslening, moet je natuurlijk wel eerst een woning bemachtigen. En laat dat op de huidige woningmarkt nou juist steeds lastiger worden voor starters. Toch blijkt uit het onderzoek dat de provinciale verschillen groot zijn. Utrecht heeft per gemeente met een Starterslening het minst aantal beschikbare starterswoningen: van de 218 woningen die in 2016 te koop stonden, waren slechts 13 geschikt voor starters. In Flevoland is het voor starters eenvoudiger een woning te scoren. Deze provincie heeft de meest beschikbare woningen per gemeente.

In onderstaande tabel staat het gemiddelde aanbod startershuizen per provincie.

persbericht_2@2x.png

Betaalbare starterswoningen vind je in Groningen

De schaarste aan woningen zorgt ervoor dat de huizenprijzen stijgen. Dat maakt het voor starters steeds moeilijker om een betaalbaar huis te vinden. Met name in Utrecht is het percentage huizen met een vraagprijs van onder de € 200.000 laag, namelijk 25%. In de provincie Groningen heb je als starter juist de meeste kans op een koophuis: 68,7% van de huizen die daar in 2016 verkocht werden, zijn betaalbaar voor starters. 

Roosendaal meest aantrekkelijke gemeente voor starters

Roosendaal komt als meest aantrekkelijke gemeente voor starters uit de bus. Deze gemeente heeft de beste Starterslening in combinatie met het grootste woningaanbod. Assen heeft nagenoeg dezelfde Starterslening, maar het verschil is dat de regeling in Roosendaal gunstigere voorwaarden heeft. De landelijke top vijf wordt naast Roosendaal en Assen gevormd door Eemsmond, Krimpenerwaard en Boxmeer. 

persbericht_3@2x.png

Beste plaats per provincie

Benieuwd naar de meest gunstige gemeenten in de provincie waar jij woont? Wij hebben de beste plaats per provincie op een rij gezet.

Flevoland: Lelystad
Hoewel Urk de meest gunstige voorwaarden heeft voor een Starterslening, is Lelystad in Flevoland toch de meest aantrekkelijke gemeente voor starters. Dit komt doordat er in Lelystad meer starterswoningen beschikbaar zijn. Ook ligt het maximale leenbedrag hoger in Lelystad dan in Urk.

Drenthe: Assen
Assen is met kop en schouders de meest gunstige gemeente voor starters in Drenthe. Dit dankzij een combinatie van een ruim aanbod starterswoningen en een zeer aantrekkelijke Starterslening zonder al te veel voorwaarden.

Friesland: Dantumadiel
Dantumadiel komt als winnaar uit de bus gerold als beste gemeente voor starters in Friesland. Er is een ruim aanbod starterswoningen en je kunt er tot € 40.000 lenen over een bedrag van maximaal € 200.000. Minpunt is wel dat je er geen lening kunt krijgen voor nieuwbouw. Mocht je nieuwbouw willen kopen, dan kun je het best naar Opsterland gaan.

Gelderland: West Maas en Waal
Starters die in Gelderland een huis willen kopen, kunnen dat het best doen in West Maas en Waal. Deze gemeente biedt een lening van maximaal € 40.000 voor een woning die niet meer bedraagt dan de NHG-kostengrens van € 245.000.

Limburg: Schinnen
In Limburg springen er twee gemeenten tussenuit: Schinnen en Vaals. In beide gemeenten kunnen alle starters gebruik maken van een Starterslening, die in beide gemeenten maximaal € 37.000 bedraagt. In Schinnen kun je echter gebruik maken van deze regeling tot een aankoopprijs van € 200.000, terwijl dit in Vaals € 173.000 is. Daarnaast staan er in Schinnen ook meer huizen te koop die betaalbaar zijn voor starters.

Groningen: Eemsmond
In Groningen is Eemsmond de meest gunstige gemeente voor starters. Het aanbod is ruim en je kunt er € 40.000 lenen voor een woning van maximaal € 200.000. Voor een nieuwbouwwoning wordt dit bedrag zelfs € 50.000 en kun je tot een aankoopprijs van € 250.000 gaan.

Noord-Brabant: Roosendaal
Roosendaal is de landelijke winnaar en uiteraard ook winnaar in eigen provincie. Als starter kun je in Roosendaal maximaal €40.000 lenen voor een woning met een koopsom van €225.000. Waar andere gemeenten voorwaarden stellen, gelden deze in Roosendaal niet.

Noord-Holland: Koggeland
Koggenland is dankzij een ruim en betaalbaar woningaanbod de winnaar van Noord-Holland. In deze gemeente kan iedereen tot € 40.000 lenen voor de aankoop van een bestaande woning van maximaal € 210.000 of €35.000 voor de aankoop van een nieuwbouwwoning van maximaal € 178.500.

Overijssel: Borne
Het aanbod starterswoningen is in Borne voldoende. Ook hier wordt de NHG-grens van maximaal € 245.000 gehanteerd en kun je tot € 35.000 lenen, mits je op het moment van aanvraag in Nederland woont. Ga je voor nieuwbouw? Dan kun je zelfs € 40.000 lenen. Dit alles maakt Borne de meest gunstige gemeente van de provincie Overijssel.

Utrecht: Veenendaal
Veenendaal is de meest gunstige gemeente voor starters in Utrecht. Je kunt hier € 35.000 lenen voor een woning tot de NHG-kostengrens. Het percentage woningen dat verkocht werd in 2016 en betaalbaar was voor starters, lag in Veenendaal op 39%. Ter vergelijking: in de Ronde Veren was dit 17%. Indien je één jaar of langer in Nederland woont en niet ouder bent dan 40 jaar, kun je prima starten in deze gemeente.

Zeeland: Sluis
De gemeente Sluis is in Zeeland het meest gunstig voor starters. Je komt hier hoe dan ook in aanmerking voor een lening: ongeacht je leeftijd, of je nieuwbouw of bestaande bouw gaat kopen of de plaats waar je nu woont. Het woningaanbod was in 2016 ruim voldoende en ook nog eens betaalbaar voor starters.

Zuid-Holland: Krimpenerwaard
Zoek je een woning in Zuid-Holland? Dan kun je hiervoor het best gaan naar Krimpenerwaard. Je kunt hier € 40.000 lenen voor een woning van maximaal € 225.000. Dat geldt zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw.

Grote verschillen

Roosendaal is dus de meest aantrekkelijke gemeente voor starters op basis van het aanbod starterswoningen en de gemeentelijke starterslening. Tevens blijkt dat er grote verschillen zijn binnen de verschillende Nederlandse gemeenten en provincies. Zo biedt slechts 56% van alle gemeenten een startersregeling aan en verschillen deze startersleningen onderling aanzienlijk. De provincie Friesland heeft procentueel het minste aantal gemeenten met een startersregeling en Zeeland juist het meest. Flevoland heeft juist de meeste beschikbare starterswoningen per gemeente. 

Wil jij je eerste huis kopen met een Starterslening? Download dan ons gratis e-book 'Eerste huis kopen met een Starterslening'. Daarin lees je alles wat je moet weten: van voorwaarden tot kosten. Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hoe werkt een huis kopen met de Starterslening?  Download het e-book