Sparen voor pensioen: wat zijn je opties?

Zelf sparen voor pensioen? Gaap... Je kunt je wel honderd dingen bedenken waar je je geld liever aan uitgeeft. Maar vaak is het pensioen dat je opbouwt via je werkgever niet zo hoog als je hoopt. Daarnaast moet je als zzp’er helemaal zelf voor je pensioen zorgen. Het is daarom belangrijk dat je in actie komt, door zelf te sparen voor je pensioen. Hoe later je begint hoe duurder je uit bent, dus begin er zo vroeg mogelijk mee!
Gepubliceerd
6 oktober 2021
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 5 oktober 2021
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Zelf sparen voor pensioen? Gaap... Je kunt je wel honderd dingen bedenken waar je je geld liever aan uitgeeft. Maar vaak is het pensioen dat je opbouwt via je werkgever niet zo hoog als je hoopt. Daarnaast moet je als zzp’er helemaal zelf voor je pensioen zorgen. Het is daarom belangrijk dat je in actie komt, door zelf te sparen voor je pensioen. Hoe later je begint hoe duurder je uit bent, dus begin er zo vroeg mogelijk mee!

Zzp'er aan het werk

Oké, ik moet dus zelf gaan sparen voor m’n pensioen?

Ja, klopt. En dat vraagt natuurlijk wat discipline. Het geld dat je nu al opzijzet voor later, kun je namelijk niet uitgeven aan leuke dingen voor nu. Misschien vraag je je ook wel af hoe je dat het beste kunt doen, sparen voor je pensioen. Daarom bespreken we hieronder de belangrijkste opties met je.

Het is sowieso verstandig om te sparen voor je pensioen:

  • als je zelfstandig ondernemer of zzp’er bent;
  • als je via je werkgever geen of een beperkte - pensioenregeling hebt;
  • als je een aantal jaar niet - of weinig - hebt gewerkt;
  • als jouw inkomen in de afgelopen jaren lekker is gestegen

Daarnaast is het altijd belangrijk om na te gaan of het voor jou ook belangrijk is om extra geld opzij te zetten. Natuurlijk ligt dat voor een groot deel aan hoeveel je denkt uit te geven als jij later met pensioen bent.

Flexibele spaarrekening

Je kunt sparen voor je pensioen op een flexibele spaarrekening. Hierbij kies je ervoor om een spaarrekening te openen, waarop je maandelijks een bedrag zet. Zo zorg je ervoor dat je tijdens je pensioen aanvullend geld hebt. Nadeel van zelf sparen is dat de spaarrente nu laag is, en bij grote spaarbedragen is dit zelfs negatief. Toch zitten er ook voordelen aan. Zo heb je bijvoorbeeld het geld in eigen beheer. Wanneer je het eerder nodig hebt, kun je er direct aankomen. Ook bij Knab hebben we verschillende spaarrekeningen, zoals Knab Flexibel Sparen.

> Check Knab Flexibel Sparen 

Spaardeposito

Een andere manier van sparen is met een spaardeposito. Daarmee zet je een bepaald bedrag vast voor een vooraf afgesproken tijd en rente. Je kunt tijdens de afgesproken termijn niet bij je geld. Doe je dit wel, dan krijg je een boete. Ook is het zo dat je vaak een minimumbedrag moet inleggen. Daar tegenover staat wel dat je bij een spaardeposito meestal een hogere rente krijgt - meer dan op een gewone spaarrekening.

Omdat je vooraf een rentepercentage afspreekt, heb je geen last van dalende spaarrentes. Je bent hierdoor verzekerd van een groeiend saldo tijdens je spaarperiode. Bij Knab kun je ook een spaardeposito openen. Daarbij geldt: hoe langer je je spaargeld vastzet, hoe hoger je rente.

> Check Knab Deposito Sparen

Pensioenspaarrekening

Met pensioensparen leg je periodiek een bedrag in. Ook bij Knab kun je pensioensparen, dit is mogelijk via Knab Pensioensparen. Dit is een speciale spaarrekening die je alleen kunt gebruiken om aanvullend pensioen op te bouwen. Het geld dat je spaart op deze rekening staat tot je pensioen vast. Tijdens je pensioen laat je je saldo dan periodiek uitkeren.

Het voordeel van een pensioenspaarrekening is dat je je inleg - onder bepaalde voorwaarden - kunt aftrekken bij je belastingopgave. Daarnaast betaal je tijdens het sparen geen vermogensbelasting over je saldo. Het nadeel is dat je geld vaststaat tot je pensioen. Wanneer je het eerder wilt opnemen, betaal je een boete aan de Belastingdienst.

> Check Knab Pensioensparen

Alternatief voor sparen: Beleggen

Wil je meer resultaat zien dan de rente die je krijgt op je spaargeld, dan kun je gaan beleggen. Beleggen brengt risico’s met zich mee, maar op de langere termijn kan beleggen een mooi rendement opleveren. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed en beleggingsfondsen.

Weet je weinig van beleggen, maar wil je wel profiteren van de voordelen? Dan laat je het beleggen misschien liever over aan iemand die er veel verstand van heeft, zoals de beleggingsexperts van Knab. Zij spreiden jouw inleg en beleggen je geld op een verantwoorde manier. Zo heb je er zelf geen omkijken naar.

> Check Knab Beheerd Beleggen 

Alternatief voor sparen: Pensioenbeleggen

Net als bij pensioensparen, profiteer je bij pensioenbeleggen van fiscaal voordeel. Je inleg kun je onder voorwaarden aftrekken van je belastbaar inkomen. Bovendien is dat geld vrijgesteld van vermogensbelasting. 

> Check Knab Beheerd Beleggen 



Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:

Zelf extra pensioen opbouwen?  Check je opties