Pensioengat: wat is het en hoe vul je ‘m op?

Tijdens je loopbaan ben je nog wel eens gewisseld van werkgever. Aan een riant salaris hechtte je veel waarden, maar een goede pensioenregeling? Daar stond je nooit echt bij stil. Nu je oude dag steeds dichterbij komt, besluit je je eens te verdiepen in je pensioen. Het valt je op dat je een aardig pensioengat hebt. Wat houdt dat eigenlijk in en hoe kun je het voorkomen of achteraf repareren?
Gepubliceerd
25 augustus 2017
Laatst geüpdatet
26 oktober 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 30 januari 2017
- Laatst geüpdate: 26 oktober 2021
- Leestijd: 2 minuten

Tijdens je loopbaan ben je nog wel eens gewisseld van werkgever. Aan een riant salaris hechtte je veel waarden, maar een goede pensioenregeling? Daar stond je nooit echt bij stil. Nu je oude dag steeds dichterbij komt, besluit je je eens te verdiepen in je pensioen. Het valt je op dat je een aardig pensioengat hebt. Wat houdt dat eigenlijk in en hoe kun je het voorkomen of achteraf repareren?

Pensioengat

Pensioengat: wat houdt het in?

Een pensioengat is een financieel gat dat ontstaat als je minder pensioen hebt opgebouwd dan dat je eigenlijk had gekund. In de praktijk is er sprake van een gat als je pensioen lager is dan 70% van het laatstverdiende salaris. Er zijn enorm veel mensen die te maken hebben met zo’n pensioengat. Sterker nog: de kans is klein dat je er straks niet een hebt.

Oorzaken van een gat

Er zijn veel oorzaken voor het ontstaan van een pensioentekort. In sommige gevallen bouw je helemaal geen pensioen op. Als je werkloos bent bijvoorbeeld, maar soms ook als je wel werkt. Werkgevers zijn namelijk niet verplicht om je een pensioen aan te bieden. Je bouwt meestal ook geen pensioen op als je eigen baas bent of in het buitenland werkt. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor een spaarpotje voor tijdens je pensioen.

Is jouw pensioen de beste?

Ben je wel altijd opgenomen in een pensioenregeling? Dan ben je in ieder geval zeker van een uitkering na pensionering. Maar ook dat wilt niet zeggen dat je er op je oude dag warmpjes bijzit. De kwaliteit van de pensioenregelingen verschilt namelijk nogal. En zelfs al heb je nu wel de beste regeling, dan kan het nog zijn dat je op je pensioenleeftijd minder hebt opgebouwd doordat je bijvoorbeeld parttime (hebt ge)werkt of meerdere werkgevers hebt gehad.

Dalende vaste lasten

Of een tekort op je pensioen echt erg is, hangt af van je persoonlijke situatie. Bij de meeste mensen dalen hun vaste lasten sowieso als ze ouder worden. Vaak is een lager inkomen geen probleem. Omdat de kinderen uit huis gaan bijvoorbeeld, of er wordt afgelost op de hypotheek. Maar stel dat je vaste lasten gelijk blijven of zelfs stijgen, bijvoorbeeld door extra zorgkosten. Dan is zo’n inkomensterugval totaal niet gewenst en zorgt het misschien zelfs voor financiële problemen.

Mogelijkheid om het gat te dichten

Gelukkig zijn er mogelijkheden om het gat te dichten. Dit kan onder andere door een aanvullend pensioen op te bouwen met banksparen. Begin er zo vroeg mogelijk mee. Zo voorkom je financiële verrassingen - of beter gezegd: teleurstellingen - in de toekomst.

Zelf extra sparen voor aanvullend pensioen

Met Knab Pensioensparen bouw je een financiële reserve op door geld te storten op een geblokkeerde spaarrekening. Over de inleg hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Deze betaal je namelijk pas op het moment dat de bank het geld uitkeert. Ook rekent de belastingdienst het opgebouwde bedrag niet tot je eigen vermogen in box 3, waardoor je geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen. Je profiteert op deze manier dus dubbel van een belastingvoordeel!

Ontdek Knab PensioensparenArlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Heb jij later genoeg pensioen?  Bereken het eenvoudig