Je pensioengat berekenen: hoe doe je dat?
Gepubliceerd
16 april 2021
Laatst geüpdatet
18 augustus 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 13 april 2021
- Laatst geüpdate: 18 augustus 2023
- Leestijd: 2 minuten
Veel mensen bouwen niet genoeg pensioen op. Vermoed je dat ook jij te maken hebt met een pensioengat? Zet je vermoeden om in actie en maak een plan om je pensioengat te dichten. Wij helpen je op weg.
Wat is een pensioengat?
Een pensioengat is een ander woord voor een pensioentekort. Je hebt dan te weinig pensioen opgebouwd, waardoor je na je pensionering niet genoeg inkomen hebt om comfortabel rond te komen. Of nog erger: je kunt tijdens je pensioen überhaupt niet meer rondkomen.Hoeveel pensioen heb je nodig?
We horen je al denken: hoeveel geld heb je later nodig voor een comfortabel pensioen? Uiteraard is de ene gepensioneerde de andere niet, daarom kunnen we beter spreken van een gemiddeld pensioen. Een veelgehoorde richtlijn voor een gemiddeld pensioen is 70% van je gemiddeld verdiende brutosalaris.Een goed pensioen is niet meer vanzelfsprekend
Toch blijkt die 70% in de praktijk lang niet altijd haalbaar. De pensioenen zijn de afgelopen jaren namelijk flink versoberd. Mede door de aanhoudend lage rente, zijn pensioenfondsen voor hun pensioenuitkeringen steeds meer afhankelijk van beleggingsopbrengsten. Als het beleggingsrendement hoger uitvalt dan verwacht, wordt je pensioen verhoogd en vice versa. Men spreekt daardoor tegenwoordig van een ‘verwacht pensioen’.Heb jij een pensioengat?
De grote vraag is: moet jij je zorgen maken om een eventueel pensioengat? Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat een pensioengat op verschillende manieren kan ontstaan, bijvoorbeeld als je niet altijd hebt gewerkt of veel van baan bent verwisseld. Stel daarom op tijd vast of je daadwerkelijk een pensioengat hebt en kom zo nodig in actie.Je pensioengat berekenen
Hoewel niemand in de toekomst kan kijken, zijn er gelukkig wel manieren om een goede inschatting te maken van je toekomstige pensioen. Op Mijnpensioenoverzicht.nl vind je een handig overzicht van het pensioen dat je nu al hebt opgebouwd en hoeveel je later kunt verwachten op basis van je huidige situatie.
Tip: Het Nibud heeft een handige tool om je inkomsten en uitgaven na je pensioen op een rijtje te zetten. Bereken in vijf stappen of je later rond kunt komen.
Een pensioengat aanvullen
Ben je er inmiddels achter dat je inderdaad een pensioengat hebt? Dan is het de vraag hoe je deze het beste kunt opvullen, want daar zijn een aantal manieren voor. Zo kun je natuurlijk na je pensionering je lasten verlagen door kleiner te gaan wonen of minder uit te geven.
Past budgetteren niet binnen jouw pensioendroom? Dan is nu alvast geld opzijzetten een alternatief. Dat kan bijvoorbeeld door middel van pensioensparen of pensioenbeleggen. Daarmee zet je geld opzij voor je pensioen en profiteer je mogelijk van aantrekkelijk belastingvoordeel.
Lees ook: 6 vragen over extra pensioen opbouwen