Financiële regelingen en kortingen voor ouderen

Hoge zorgkosten, een oplopende energierekening, dure boodschappen, maar ook geld overhouden voor leuke dingen. Rondkomen kan soms best lastig zijn als je op leeftijd bent. Gelukkig zijn er in Nederland verschillende regelingen en kortingen waarmee je als oudere aan het einde van de maand meer geld overhoudt. Hierdoor kun je zo lang mogelijk actief mee blijven doen in de samenleving. We zetten de belangrijkste regelingen en kortingen voor ouderen voor je op een rijtje.
Gepubliceerd
22 juli 2022
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 21 juli 2022
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Hoge zorgkosten, een oplopende energierekening, dure boodschappen, maar ook geld overhouden voor leuke dingen. Rondkomen kan soms best lastig zijn als je op leeftijd bent. Gelukkig zijn er in Nederland verschillende regelingen en kortingen waarmee je als oudere aan het einde van de maand meer geld overhoudt. Hierdoor kun je zo lang mogelijk actief mee blijven doen in de samenleving. We zetten de belangrijkste regelingen en kortingen voor ouderen voor je op een rijtje.

Financiële regelingen en kortingen voor ouderen

AOW - een basispensioen voor senioren

Ben je 67 jaar of ouder? Grote kans dat je dit jaar recht hebt op AOW: een basispensioen van de Rijksoverheid. De hoogte van de AOW hangt af van een aantal factoren. Bij het uitkeren wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met je leefsituatie: ben je alleenstaand of heb je een partner? En maak je wel of niet gebruik van de loonheffingskorting?

Meer weten over hoe de AOW er in 2024 uitziet? Lees dan het uitgebreide artikel dat wij hier eerder over schreven.

AIO - Aanvullende inkomensvoorziening ouderen

Soms heb je geen recht op een volledige AOW, bijvoorbeeld doordat je in het verleden een tijdje in het buitenland woonde of werkte.

Is dit bij jou het geval? En ligt je inkomen hierdoor lager dan de bijstandsnorm? Dan heb je misschien recht op de AIO-aanvulling: een aanvullende inkomensvoorziening voor ouderen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo mag je  niet te veel eigen vermogen hebben.

Meer informatie over de AIO-aanvulling vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Ouderenkorting en alleenstaandeouderenkorting

Heb je recht op AOW? Wanneer je inkomen niet te hoog is, heb je vaak ook recht op ouderenkorting. Dit is een heffingskorting waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Wel zo prettig! Als je recht hebt op deze korting, mag je een bepaald bedrag aftrekken van je belastbaar inkomen. Zo betaal je minder inkomstenbelasting moet.

Naast de ouderenkorting, kun je ook recht hebben op de alleenstaandeouderenkorting. Deze heffingskorting is in het leven geroepen om alleenstaande ouderen een belastingvoordeel te geven.

Meer weten over deze kortingen? Lees dan ons uitgebreide artikel hierover, waar we ook ingaan op de specifieke voorwaarden.

Algemene nabestaandenwet (Anw)

Ben je (deels) arbeidsongeschikt en is je echtgenoot of geregistreerd partner overleden? Wanneer je nog niet de AOW-leeftijd bereikt hebt, heb je in sommige gevallen recht op de Algemene Nabestaanden Wet (Anw). Dit is een uitkering die de overheid verstrekt aan nabestaanden. Ook hier zijn voorwaarden aan verbonden. Zo moet je bijvoorbeeld voor minimaal 45% arbeidsongeschikt zijn.

Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van de Anw vind je op de website van de SVB.

50+ en werkloos

Een nieuwe baan vinden kan best lastig zijn, zeker wanneer je al wat ouder bent. Als je geen nieuw werk kunt vinden, heb je misschien recht op een extra tegemoetkoming na je WW-uitkering.

Voor oudere werklozen bestaan drie soorten uitkeringen: de IOAW, IOW voor werknemers en de IOAZ voor oudere, zelfstandige ondernemers. Deze regelingen zorgen voor een inkomen op (minimaal) het bijstandsniveau.

Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van deze regelingen vind je op de website van de Rijksoverheid.

Wmo en pgb: regelingen om zelfstandig te blijven wonen

Ben je al op leeftijd en wil je het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Als je hier aanvullende ondersteuning bij nodig hebt, kun je je melden bij de gemeente waarin je woont. Zij kijken vervolgens naar je persoonlijke situatie: wat heb je nodig om zelfstandig te kunnen blijven wonen?

Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kan de gemeente jou vervolgens gepaste ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld door middel van huishoudelijke verzorging, dagbesteding, mantelzorgondersteuning en mobiliteitshulpmiddelen.

Ook aanpassingen in huis - zoals een traplift - vallen onder de Wmo. Onder voorwaarden kun je daarnaast een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen: hiermee koop je je ondersteuning zelf in.

Collectieve zorgverzekering

Er bestaan ook speciale collectieve zorgverzekeringen voor ouderen. Deze kun je bijvoorbeeld regelen via ouderenbond KBO-PCOB. Met een collectieve zorgverzekering krijg je korting op je zorgpremie. Dit geldt voor je basisverzekering, maar ook voor je eventuele aanvullende pakketten, bijvoorbeeld tandzorg en fysiotherapie.

Openbaar vervoer: senioren krijgen korting

Ook in het openbaar vervoer kunnen senioren genieten van een voordeel. Vanaf je 65e verjaardag reis je namelijk standaard met 34% korting met de bus, tram en metro. Voor deze landelijke regeling moet je een persoonlijke OV-chipkaart op saldo hebben. Je korting wordt automatisch verrekend tijdens het in- en uitchecken.

Soms kun je daarnaast gebruikmaken van een lokale regeling. Zo zijn er gemeenten die zelfs gratis OV voor senioren hebben. Onder voorwaarden is dit momenteel mogelijk in onder andere Amsterdam, Amstelveen en Den Haag. Weten of jij hier aanspraak op kunt maken? Vraag het na bij jouw gemeente.

Reis je ook af en toe met de trein? Helaas gelden de bovengenoemde kortingen niet voor de trein.

Korting op uitjes

Ben je heel actief en ga je op je oude dag nog graag op stap? Bij sommige uitjes en vrijetijdsbestedingen kun je een leuke seniorenkorting krijgen. Bij veel bioscopen kun je bijvoorbeeld genieten van een voordeliger kaartje, evenals bij veel musea en bezienswaardigheden. Ook pretparken, hotels en vakantieparken geven regelmatig korting op je toegangskaartje.

Kortom, op je oude dag heb je recht op veel verschillende kortingen en tegemoetkomingen waardoor je financiële situatie verbetert. Zonde om te laten liggen!

Over Knab

Je las zojuist een artikel van Knab. De online bank met een voordelige online betaal- en spaarrekening zonder onaangename verrassingen. Bij Knab kun je onbeperkt spaarrekeningen openen zonder extra kosten. Handig als je spaarpotjes voor je (klein)kinderen wil maken. Ook kun je bij ons eenvoudig beleggen. 

 Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.Deel via:

Belastingvriendelijk sparen voor je pensioen?  Check Knab Pensioensparen