Financiële regelingen en kortingen voor ouderen
Gepubliceerd
22 juli 2022
Laatst geüpdatet
22 juli 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 21 juli 2022
- Laatst geüpdate: 22 juli 2022
- Leestijd: 4 minuten
Hoge zorgkosten, een oplopende energierekening, dure boodschappen, maar ook geld overhouden voor leuke dingen. Rondkomen kan soms best lastig zijn als je op leeftijd bent. Gelukkig zijn er in Nederland verschillende regelingen en kortingen waarmee ouderen aan het einde van de maand meer geld overhouden. Hierdoor kunnen zij zo lang mogelijk actief mee blijven doen in de samenleving. We zetten de belangrijkste regelingen en kortingen voor ouderen op een rijtje.
AOW - een basispensioen voor senioren
Ben je 66 jaar of ouder? Grote kans dat je dit jaar recht hebt op AOW: een basispensioen van de Rijksoverheid. De hoogte van de AOW hangt af van een aantal factoren. Bij het uitkeren wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met je leefsituatie: ben je alleenstaand of heb je een partner? En maak je wel of niet gebruik van de loonheffingskorting?
Meer weten over hoe de AOW er in 2022 uitziet? Lees dan het uitgebreide artikel dat wij hier eerder over schreven.
AIO - Aanvullende inkomensvoorziening ouderen
Soms heb je geen recht op een volledige AOW, bijvoorbeeld doordat je in het verleden een tijdje in het buitenland woonde of werkte.
Is dit bij jou het geval? En ligt je inkomen hierdoor lager dan de bijstandsnorm? Misschien heb je dan recht op de AIO-aanvulling: een aanvullende inkomensvoorziening voor ouderen. Hier zijn overigens wel voorwaarden aan verbonden. Zo mag je bijvoorbeeld niet te veel eigen vermogen hebben.
Meer informatie over de AIO-invulling vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Ouderenkorting en alleenstaandeouderenkorting
Heb je recht op AOW? Wanneer je inkomen niet te hoog is, heb je vaak ook recht op ouderenkorting. Dit is een heffingskorting waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Dat is wel zo prettig! Als je recht hebt op deze korting, kun je deze aftrekken van het bedrag dat je aan inkomstenbelasting moet betalen. Let wel: de ouderenkorting is inkomensafhankelijk, waardoor niet iedereen er recht op heeft. Ook kan het bedrag verschillen per verzamelinkomen.
Naast de ouderenkorting, kun je ook recht hebben op de alleenstaandeouderenkorting. Deze heffingskorting is in het leven geroepen om alleenstaande ouderen een belastingvoordeel te geven.
Meer weten over de (alleenstaande)ouderenkorting? Eerder schreven we hier een uitgebreid artikel over, waar we ook ingaan op de specifieke voorwaarden die hieraan verbonden zijn.
Algemene nabestaandenwet (Anw)
Ben je (deels) arbeidsongeschikt en is je echtgenoot of geregistreerd partner overleden? Wanneer je nog niet de AOW-leeftijd bereikt hebt, kun je soms aanspraak maken op de Algemene Nabestaanden Wet (Anw). Dit is een uitkering die de overheid verstrekt aan nabestaanden. Wel zijn hier voorwaarden aan verbonden. Zo moet je bijvoorbeeld voor minimaal 45% arbeidsongeschikt zijn.
Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van de Anw vind je op de website van de SVB.
50+ en werkloos
Een nieuwe baan vinden kan best lastig zijn, zeker wanneer je je pensioenleeftijd nadert. Als het vinden van nieuw werk niet lukt, heb je misschien recht op een extra tegemoetkoming na je WW- uitkering.
Voor oudere werklozen bestaan drie soorten uitkeringen: de IOAW, IOW voor werknemers en de IOAZ voor oudere, zelfstandige ondernemers. Deze regelingen zorgen voor een inkomen op (minimaal) het bijstandsniveau. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van deze regelingen vind je op de website van de Rijksoverheid.
Wmo en pgb: regelingen om zelfstandig te blijven wonen
Ben je al op leeftijd en wil je het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Als je hier aanvullende ondersteuning bij nodig hebt, kun je je melden bij de gemeente waarin je woont. Zij kijken vervolgens naar je persoonlijke situatie: wat heb je nodig om zelfstandig te kunnen blijven wonen?
Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kan de gemeente jou vervolgens gepaste ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld door middel van huishoudelijke verzorging, dagbesteding, mantelzorgondersteuning en mobiliteitshulpmiddelen. Ook aanpassingen in huis - zoals een traplift - vallen onder de Wmo. Onder voorwaarden kun je daarnaast een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen: hiermee koop je je ondersteuning zelf in.
Collectieve zorgverzekering
Er zijn ook speciale collectieve zorgverzekeringen voor ouderen. Deze kun je bijvoorbeeld regelen via ouderenbond KBO-PCOB. Met een collectieve zorgverzekering krijg je korting op je zorgpremie. Dit geldt voor je basisverzekering, maar ook voor je eventuele aanvullende pakketten, bijvoorbeeld tandzorg en fysiotherapie.
Openbaar vervoer: senioren krijgen korting
Ook in het openbaar vervoer kunnen senioren genieten van een voordeel. Vanaf je 65e verjaardag reis je namelijk standaard met 34% korting met de bus, tram en metro. Voor deze landelijke regeling moet je een persoonlijke OV-chipkaart op saldo hebben. Je korting wordt automatisch verrekend tijdens het in- en uitchecken.
Soms kun je daarnaast gebruikmaken van een lokale regeling. Zo zijn er gemeenten die zelfs gratis OV voor senioren hebben ingevoerd. Onder voorwaarden is dit momenteel mogelijk in onder andere Amsterdam, Amstelveen en Den Haag. Weten of jij hier aanspraak op kunt maken? Vraag het na bij jouw gemeente.
Reis je ook af en toe met de trein? Helaas gelden de bovengenoemde kortingen niet voor de trein.
Korting op uitjes
Ben je heel actief en ga je op je oude dag nog graag op stap? Bij sommige uitjes en vrijetijdsbestedingen kun je een leuke seniorenkorting krijgen. Bij veel bioscopen kun je bijvoorbeeld genieten van een voordeliger kaartje, evenals bij veel musea en bezienswaardigheden. Ook pretparken, hotels en vakantieparken geven soms korting op je toegangskaartje.
Kortom, op je oude dag kun je gebruikmaken van veel verschillende kortingen en tegemoetkomingen waardoor je financiële situatie verbetert. Zonde om te laten liggen!
Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.