Ik wil stoppen met werken - waar heb ik recht op?

De AOW-leeftijd blijft maar stijgen, maar wat nou als je hier geen rekening mee hebt gehouden en op je 67ste - of nog eerder - wil stoppen met werken? Waar heb je dan recht op? Als je stopt met werken, is het toch fijn als je weet welke mogelijkheden jij hebt. Hoe dek je bijvoorbeeld je vaste lasten tijdens jouw (vervroegd) pensioen? Vragen die vast direct bij je opkomen en daarom kijken we in dit artikel samen naar jouw mogelijkheden en oplossingen.
Gepubliceerd
17 september 2021
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 16 september 2021
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

De AOW-leeftijd blijft maar stijgen, maar wat nou als je hier geen rekening mee hebt gehouden en op je 67ste - of nog eerder - wil stoppen met werken? Waar heb je dan recht op? Als je stopt met werken, is het toch fijn als je weet welke mogelijkheden jij hebt. Hoe dek je bijvoorbeeld je vaste lasten tijdens jouw (vervroegd) pensioen? Vragen die vast direct bij je opkomen en daarom kijken we in dit artikel samen naar jouw mogelijkheden en oplossingen.

Vrouw leest over stoppen met werken

De mogelijkheden om eerder te stoppen met werken

Hoewel de AOW-leeftijd stijgt, hoef je gelukkig de hoop niet op te geven om met een gerust hart eerder te kunnen stoppen met werken. Je kunt je pensioen in sommige gevallen namelijk eerder laten uitkeren. Via Mijnpensioenoverzicht.nl reken je uit hoeveel je krijgt als je je opgebouwde pensioen eerder laat uitbetalen.

Ook kun je - als je werkgever hiermee akkoord gaat en dit heeft toegezegd - verlof opnemen voordat je met pensioen gaat. Als werknemer mag je maximaal honderd weken belastingvrij opsparen die je kan opnemen om zo eerder te stoppen met werken.

In het pensioenakkoord is de Regeling voor vervroegde uittreding opgenomen. Hierin is afgesproken dat tussen 2021 en 2025 de heffing op de regeling voor vervroegd uittreden tijdelijk wordt versoepeld. Deze regeling houdt in dat er een tijdelijke belastingvrijstelling is op de RVU-regeling. De regeling geldt alleen voor werknemers die maximaal 36 maanden voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken.

Wanneer werknemer en werkgever een akkoord hebben over het eerder uittreden van de werknemer mag de werkgever in 2024 maximaal € 2.182 per maand betalen aan de werknemer. Ook betaal je pas na het behalen van je AOW-leeftijd minder belasting waardoor je tijdens je vervroegde pensioen minder geld overhoudt.

De gevolgen van stoppen met werken

Eerder stoppen met werken heeft gevolgen voor je pensioen. Dit komt omdat je pensioen wordt opgebouwd in de jaren waarin je werkt. Wanneer je eerder stopt met werken, stop je ook het opbouwen van je pensioen. Je bouwt dus minder pensioen op. Wanneer je je pensioen vervroegd laat uitkeren, wordt je pensioenkapitaal over een groter aantal jaren verspreid waardoor je maandelijkse uitkering lager uitvalt. 

Ook heeft het eerder stoppen met werken gevolgen op het partnerpensioen op risicobasis. Als je eerder stopt met werken, vervalt het partnerpensioen op risicobasis mogelijk. Wanneer je overlijdt voor je pensioen ingaat, krijgt je partner geen partnerpensioen, wat gevolgen kan hebben voor de toekomst van je partner. 

Op welke toeslagen heb je recht als je stopt met werken?

Huurtoeslag
Wanneer je een huurhuis hebt met een maximale huur van € 879,66 (2024) kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Of je recht hebt op huurtoeslag hangt af van verschillende factoren. Zo mag je inkomen niet te hoog zijn. Waar de grens ligt, hangt af van je leeftijd, de hoogte van de huur en de samenstelling van je huishouden. Ook mag je in 2024 geen vermogen hebben van boven de € 36.952. 

Zorgtoeslag
Daarnaast heb je recht op zorgtoeslag wanneer je inkomen onder een bepaalde grens blijft. Deze grens ligt in 2024 voor iemand zonder toeslagpartner op € 37.496 en voor iemand met toeslagpartner op € 47.368. De hoogte van je zorgtoeslag verschilt per inkomen. Hoe hoog de toeslagen zijn kun je hier vinden. 

WW- of Bijstandsuitkering
Tenslotte heb je recht op een WW-uitkering of bijstandsuitkering. Op welke uitkering je recht hebt, ligt aan je situatie rondom het vertrek bij je werk. Heb je zelf ontslag genomen? Dan vervalt de WW-uitkering en heb je recht op een bijstandsuitkering. De hoogte van de bijstandsuitkering hangt af van verschillende factoren.

Ben je ontslagen, dan heb je wel recht op de WW-uitkering. De hoogte van je WW-uitkering hangt af van je gemiddelde salaris van het afgelopen jaar. Ook de duur van de WW-uitkering is afhankelijk van je arbeidsverleden. Het aantal maanden dat je recht hebt op een WW-uitkering wordt berekend op basis van je aantal gewerkte jaren en vind je terug op de website van het UWV.

Hoeveel pensioen krijg jij later?

Wil je meer inzicht krijgen in je pensioen en weten wat je te besteden hebt tijdens je pensioenjaren in de zon? Doe dan de snelle pensioenberekening. Nu alvast extra geld opzijzetten om (eerder) te kunnen stoppen met werken? Check of Knab Pensioensparen iets voor jou is.


Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.Deel via:

Slim sparen voor later?  Check Knab Pensioensparen