Vervroegd met pensioen? Dit zijn de regels

Waar de één er nog lang niet aan moet denken om te stoppen met werken, telt de ander de jaren en maanden af tot zijn of haar pensioen. Behoor jij tot de laatste groep en denk je eraan om voor je AOW-leeftijd te stoppen met werken? Met deze nieuwe regels kun je misschien wel vervroegd met pensioen in 2021.
Gepubliceerd
26 maart 2021
Laatst geüpdatet
29 december 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 26 maart 2021
- Laatst geüpdate: 29 december 2022
- Leestijd: 2 minuten

Waar de één er nog lang niet aan moet denken om te stoppen met werken, telt de ander de jaren en maanden af tot zijn of haar pensioen. Behoor jij tot de laatste groep en denk je eraan om voor je AOW-leeftijd te stoppen met werken? Met deze nieuwe regels kun je misschien wel vervroegd met pensioen in 2021.

Kan ik vervroegd met pensioen in 2021?

Wanneer kan je vervroegd met pensioen?

In principe kun je op ieder moment besluiten om te stoppen met werken. Dat kan zelfs voor je pensioenleeftijd. Het heeft echter gevolgen voor je financiële situatie als je vervoegd met pensioen gaat.

Minder pensioen
Stop je eerder met werken, dan bouw je minder pensioen op. Dit komt simpelweg doordat je minder lang werkt en korter de tijd hebt om een mooi bedrag bij elkaar te sparen. Een vuistregel is dat elk jaar dat je eerder stopt ongeveer 6% tot 8% van je pensioen kost.

Meer eigen geld nodig
AOW ontvang je pas wanneer je je AOW-leeftijd hebt bereikt. De periode daartussen moet je met eigen geld overbruggen. Belangrijk dus dat je flink spaart wanneer je eerder wilt stoppen met werken.

Heb je aanvullend pensioen opgebouwd en wil je dit gebruiken om tot je AOW rond te komen? Bij sommige uitvoerders kun je ervoor kiezen om dit eerder uit te laten betalen. Houd er rekening mee dat het bedrag dat je maandelijks ontvangt lager is, omdat het over een langere periode wordt uitbetaald.

Meer belasting
Als je met pensioen bent, betaal je minder belasting. Je hoeft dan namelijk alleen nog inkomstenbelasting en de premies voor de Algemene nabestaandenwet (Anw) en de Wet langdurige zorg (Wlz) te betalen. Laat je het (aanvullende) pensioen voor die tijd uitkeren? Dan betaal je meer belasting dan wanneer je wacht.

Een nieuw pensioenstelsel

Alhoewel een vervroegd pensioen aardig in de papieren kan lopen, hebben sommige Nederlanders geen keuze. Zeker wanneer je een zwaar beroep hebt en noodgedwongen eerder moet stoppen. In het pensioenakkoord uit juni 2019 zijn daarom nieuwe regels opgenomen.

De regels in 2021

Van 2021 tot en met 2025 is het makkelijker en voordeliger om vervroegd met pensioen te gaan. Het kabinet versoepelt namelijk de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU). Daarnaast kun je nu ook meer verlofdagen sparen. Wat er precies wijzigt, lees je hieronder.

1.Vertrekregeling via je werkgever

Helpt jouw werkgever je graag een handje met een vervroegd pensioen? Sinds dit jaar mag je werkgever je – belastingvrij – een vergoeding geven om de periode tot je AOW-leeftijd te overbruggen. Eerder moest hij of zij hierover nog 52% belasting betalen.

Daar zitten natuurlijk wat regels aan verbonden. Belangrijke punten zijn dat je binnen drie jaar de AOW-leeftijd moet hebben bereikt en dat de vergoeding maximaal € 1.833,33 bruto per maand is. Of je het bedrag in één keer of in delen ontvangt, mag je zelf bepalen.

Voorbeeld
Stel: Je stopt één jaar voor je AOW-leeftijd met werken. Je werkgever mag dan in totaal (€ 1.833,33 x 12 maanden =) € 22.000 aan je uitkeren. Stop je drie jaar eerder, dan loopt dat bedrag op tot (€ 1.833,33 x 36 maanden =) € 66.000.

VUT, terug van weggeweest?

Misschien weet je het nog, maar in 2001 werd de regeling Vervroegde Uittreding – beter bekend als de VUT - afgeschaft. Deze wet maakte het mogelijk dat oudere werknemers eerder met pensioen konden en plaats konden maken voor jongeren. De regeling werd echter snel te duur en was op een gegeven moment ook niet meer nodig.


Sinds de afschaffing van de VUT was het voor je werkgever verboden om jou te helpen met je pensioen. Hier stond zelfs een fikse boete op. Met deze nieuwe regel uit het Pensioenakkoord vervalt deze boete weer.

2. Zelf sparen voor vervroegd pensioen

Wil je er zeker van zijn dat je al voor je pensioenleeftijd kunt minderen of stoppen met werken? Dan kun je ook zelf extra vakantie- of compensatieverlof sparen. In 2020 spaarde je nog tot 50 weken belastingvrij via je werkgever. Per 1 januari 2021 is deze grens verruimd naar 100 weken.

Neem je meer dan 100 weken onbetaald verlof op? Dan betaal je over de extra dagen loonheffing.

Waarvoor kun je deze verlofdagen gebruiken?

Je mag zelf bepalen waaraan je het verlof besteedt. Je kunt het bijvoorbeeld inzetten om een aantal jaar voor je pensioen minder te gaan werken, maar ook voor om- en bijscholing, een sabbatical, of om mantelzorg te kunnen geven. Het is zelfs mogelijk om het opgebouwde verlof op verschillende momenten (deels) op te nemen.

Je bent als werknemer wel verplicht om eerst je wettelijke verlof op te nemen.

Hoe spaar je extra verlof?

Het recht op extra verlofdagen wordt meestal vastgelegd in je arbeidsovereenkomst, omdat het best een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde kan zijn. Daarnaast kan het ook geregeld zijn in de cao. Bekijk dus goed hoe dit zit bij jouw werkgever.

Vermogen opbouwen

Verwacht je eerder met pensioen te gaan? Dan is het belangrijk dat je voldoende vermogen opbouwt. Bij Knab helpen we je daar graag bij. Op onze verzamelpagina lees je hoe je je vermogen op een verantwoorde manier kan laten groeien en krijg je handige tips.Geschreven door:

Arlette Cernëus

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning


Deel via:

Zelf extra pensioen opbouwen?  Check je opties