Zzp-wetsvoorstel krijgt aanpassing na Uber-uitspraak, zorgen blijven

De huidige Wet DBA krijgt volgens de huidige planning een opvolger: Wet VBAR. Eind maart maakte Minister Van Hijum bekend dat hij doorgaat met het wetsvoorstel Vbar. Het nieuws is dat de minister dat voorstel gaat aanpassen; 'ondernemerschap' wordt als volwaardig criterium meegenomen. Daarmee sluit het kabinet aan bij de richting die de Hoge Raad onlangs gaf in het zogenoemde Uber-arrest. In dit artikel lees je over de laatste stand van zaken van de veelbesproken 'zzp-wet'.
Laatst geüpdatet
31 maart 2025
Leestijd
5 minuten
- Laatst geüpdate: 31 maart 2025
- Leestijd: 5 minuten
De huidige Wet DBA krijgt volgens de huidige planning een opvolger: Wet VBAR. Eind maart maakte Minister Van Hijum bekend dat hij doorgaat met het wetsvoorstel Vbar. Het nieuws is dat de minister dat voorstel gaat aanpassen; 'ondernemerschap' wordt als volwaardig criterium meegenomen. Daarmee sluit het kabinet aan bij de richting die de Hoge Raad onlangs gaf in het zogenoemde Uber-arrest. 
 
In dit artikel lees je over de laatste stand van zaken van de veelbesproken 'zzp-wet'. 
 

zzper_gebruikt_online_boekhoudprogramma

Historische en actuele stand van zaken rondom zzp-wetgeving

Er is veel onduidelijkheid over de 'zzp-wetgeving'. Zeker door de ontwikkelingen die zich nu snel opvolgen. Daarom hieronder eerst kort de feiten op een rij. 

  • Wet DBA: Verving in 2016 de VAR-verklaring en moest duidelijkheid geven of er in een werkrelatie sprake is van een dienstverband voor fiscale en sociale doelen.
  • Amper handhaving Wet DBA: Afgelopen jaren handhaafde de Belastingdienst de wet nauwelijks.
  • Belastingdienst handhaaft weer: Sinds 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst de Wet DBA weer actief.
  • Hoge Raad (Uber-arrest): In februari 2025 oordeelde de Hoge Raad dat ondernemerschap – zoals het hebben van meerdere opdrachtgevers en het dragen van ondernemersrisico – even zwaar moet meewegen naast traditionele criteria als gezag en inbedding in het bedrijf.
  • Wet VBAR Dit wetsvoorstel - dat de Wet DBA moet opvolgen - wordt nu aangepast zodat ondernemerschap altijd een volwaardig onderdeel is van de beoordeling.
  • Invoering Wet VBAR: Minister Van Hijum wil de aangepaste Wet VBAR uiterlijk per 1 januari 2026 invoeren, mits deze tijdig door de Kamer komt.
  • Alternatief wetsvoorstel: Kamerleden onder leiding van Thierry Aartsen werken aan een wet als alternatief voor de Wet VBAR.
Wat verandert er?
Het laatste nieuws is dus dat de minister de richting van de Hoge Raad meeneemt in het wetsvoorstel VBAR.
 
Tot nu toe
Tot nu toe draaide de beoordeling van een arbeidsrelatie vooral om gezag en inbedding: geeft de opdrachtgever aanwijzingen, bijvoorbeeld over hoe, wanneer en waar je moet werken? Ben je onderdeel van de organisatie? Dan zijn dat aanwijzingen voor een dienstverband.
 
De vraag of je jezelf als ondernemer opstelt, was van ondergeschikt belang. Ondernemerschap werd pas meegewogen als die andere factoren te weinig duidelijkheid gaven.
 
Vanaf nu
Dat verandert. In lijn met de uitspraak van de Hoge Raad wordt ondernemerschap voortaan altijd meegenomen in de afweging. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om:
 
  • het hebben van meerdere opdrachtgevers;
  • zelf investeren in je bedrijf;
  • het zelf lopen van ondernemersrisico;
  • het zelf actief werven van klanten.
“Het is goed dat ondernemerschap serieuzer wordt meegenomen, maar de beoordeling van arbeidsrelaties blijft in de praktijk lastig. Voor echte ondernemers is het belangrijk dat de wet niet alleen klopt op papier, maar ook werkbaar is in het dagelijks leven.”
Oskar Barendse (Financieel Expert bij Knab)

In dit eerdere artikel leggen we precies uit wat de richting van de Hoge Raad betekent – en hoe je als zzp’er sterker staat als je jouw ondernemerschap goed kunt aantonen.

Waarom deze wijziging?

De aanpassing volgt op het Uber-arrest waar de Hoge Raad naar heeft gekeken. De Hoge Raad stelde dat ondernemerschap niet minder belangrijk is dan andere factoren, maar juist gelijkwaardig mee moet wegen in de beoordeling. 
 
De verwachting is dat de wet pas op z’n vroegst per 1 januari 2026 ingaat. Dan moet het wel lukken om het wetsvoorstel op tijd door de Kamer te krijgen.

Veel kritiek, ook na de aanpassing

Niet iedereen is blij met de aangepaste plannen. Zo noemt VVD-Kamerlid Thierry Aartsen de wet “de wereld op z’n kop.” Volgens hem gaat het wetsvoorstel VBAR uit van het idee dat iedereen in loondienst is, tenzij je kunt bewijzen dat je ondernemer bent. Dat wringt, vindt hij.
 
Ook vanuit zzp-organisaties klinkt kritiek: het wetsvoorstel zou te ingewikkeld zijn, lastig uitvoerbaar en te veel gericht op risicobeperking in plaats van op ondernemersvrijheid.

België als inspiratie?

Aartsen werkt samen met Kamerleden van verschillende partijen aan een alternatief wetsvoorstel. Wat het precies wordt, is nog niet bekend, maar hij hint op een simpeler model, zoals in België.
 
Lees voor uitgebreide toelichting van de werkwijze in België ons artikel: Minder gedoe, meer duidelijkheid: zo werkt het Belgische model

Komende maanden meer duidelijk

Het wetsvoorstel VBAR is aangepast, maar de zorgen zijn daarmee nog niet weg. Het kabinet zet stappen richting duidelijker regels, maar of deze wet straks écht goed werkt voor zelfstandig ondernemers, valt nog te bezien. 
De komende tijd wordt duidelijk of er voldoende steun komt voor het huidige voorstel of dat het alternatief van Aartsen en collega’s uiteindelijk beter aansluit bij de praktijk van ondernemen.
 

Tip: Volg Knab op LinkedIn dan blijf je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen rondom dit onderwerp.



Geschreven door:

Casper Zwart

Onderzoeker & Adviseur klanttevredenheid

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel Expert



Deel via:

Het Knab Zzp Uurtarievenboekje 2025!  Download

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers