Zzp uurtarief bepalen en jaarlijks verhogen: zo doe je dat
Laatst geüpdatet
31 december 2024
Leestijd
2 minuten
- Laatst geüpdate: 31 december 2024
- Leestijd: 2 minuten
Werk jij als zzp’er of heb je besloten om je eigen bedrijf te starten en aan de slag te gaan als zzp’er? Dan zijn er veel dingen die je moet regelen. Zeker niet onbelangrijk: je hebt een uurtarief nodig. Maar hoe stel je dit tarief vast? Waar moet je rekening mee houden? En: waarom moet je je uurtarief zzp verhogen, het liefst jaarlijks? Dat lees je hier.
Hoe stel je je uurtarief vast als zzp'er?
Als jij aan de slag gaat voor verschillende opdrachtgevers, reken je doorgaans een uurtarief. Voor sommige projecten spreek je een projectprijs af, maar ook deze prijs is gebaseerd op je uurtarief. Om tot een eerlijk en rendabel tarief te komen, zijn er diverse factoren waar je rekening mee moet houden. Hoe kom je tot een redelijk uurtarief?
Gemiddelde uurtarieven van zzp’ers
Het is makkelijker om je uurtarief te bepalen als je een beeld hebt van wat je collega's vragen. Daarvoor kun je het Knab Uurtarievenboekje downloaden met alle cijfers van de 50 populairste zzp-beroepen.
Natuurlijk vind je hier niet hét uurtarief dat je moet offreren. Dit is namelijk van allerlei zaken afhankelijk. Om je uurtarief te bepalen, kun je het beste onderstaande stappen volgen.
Stap 1. Reken uit hoe je je kosten kunt dekken
Voor jezelf beginnen is spannend. Je weet van tevoren nog niet of je wel genoeg geld gaat verdienen. En of je nu fulltime ondernemer bent of er nog een baan bij hebt, het is natuurlijk wel de bedoeling dat je geld gaat verdienen met je opdrachten.
Zet daarom al je jaarlijkse onkosten onder elkaar, zodat je precies kunt uitrekenen wat je maandelijks nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Verzekeringen
- Sparen voor later
- Huisvesting (en andere leefkosten)
- Telefoonkosten Vervoer
- Je persoonlijke uitgaven
Als je een goede inschatting hebt gemaakt van je maandelijkse onkosten, weet je ook wat je ongeveer moet gaan verdienen. Nu kun je natuurlijk niet zomaar lukraak een hoog tarief heffen, maar je weet in ieder geval wat je nodig zult gaan hebben om de kosten te dekken.
Stap 2. Houd rekening met je werkervaring
Je kunt als ondernemer zelf beslissen wat je vraagt per uur. Maar zorg er wel voor dat je je uurtarief kunt onderbouwen. Als je net bent afgestudeerd, zul je waarschijnlijk een ander tarief vragen dan wanneer je al 10 jaar in het vak zit.
Kijk en vergelijk daarom goed met andere branchegenoten en vraag wat zij als uurtarief heffen. Houd hierbij rekening met je eigen werkervaring en kennis zodat je beter in kunt schatten wat redelijk is om te vragen.
Stap 3. Verhoog of verlaag je tarief indien nodig per project
Het ene project is intensiever dan het andere. En het ene bedrijf heeft meer te besteden dan het andere. Misschien wil je een opdracht graag binnenhalen omdat het goed staat op je CV of omdat je graag bepaalde werkervaring wilt opdoen. Dan is het geen schande om je tarief wat naar beneden te schroeven. Zolang het maar ten goede komt aan je werkervaring.
Spreek van tevoren een minimum uurtarief met jezelf af. Als een opdracht erg intensief is, kun je ervoor kiezen om meer geld te vragen dan voor een lichtere opdracht.
Let op het minimum uurtarief
Misschien denk je dat het een goed idee is om wat lager in te zetten als je net begint als zzp’er. Let alleen op dat je onder een bepaald uurtarief kunt gaan riskeren dat je als schijnzelfstandig wordt gezien.
- Vraag je < € 33 per uur? Dan riskeer je dat je als schijnzelfstandig wordt gezien.
Bedenk ook goed dat je uurtarief een beeld schetst bij de potentiële opdrachtgever van jouw kwaliteiten. Ben je een bijvoorbeeld een ervaren schrijver, maar vraag je slechts € 35 per uur? Dan haakt de potentiële opdrachtgever wellicht juist af, omdat hij op basis van je uurtarief denkt dat je een starter bent. Je uurtarief is dus een belangrijk onderdeel van het merk dat jij als zzp'er bent.
Zzp-uurtarief verhogen: waarom?
Je hebt alle aspecten in overweging genomen en je bent tot een redelijk uurtarief (of verschillende tarieven) gekomen. Dat is fijn: nu kun je aan de slag. Maar het is belangrijk dat je je uurtarief regelmatig bijstelt. Waarom eigenlijk?
We vroegen een aantal freelancers van The Freelance Qommunity naar hun beste tips over waarom en hoe je het beste je uurtarief kunt verhogen.
Susan Blanken
Susan schreef in 2017 verschillende artikelen voor Knab. Voornamelijk over beleggen, hypotheken en pensioenen.