Wat is het urencriterium en waarom is het voor zzp'ers belangrijk?

Als zzp’er mag je onder voorwaarden gebruikmaken van de ondernemersaftrek. Daarmee verlaag je jouw belastbare inkomen. Zo betaal je minder belasting. Je moet voor de ondernemersaftrek wel ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn. Ook moet je soms voldoen aan het urencriterium of het verlaagde urencriterium. In dit artikel lees je wat het urencriterium is en bij welke vormen van de ondernemersaftrek dit van toepassing is. Wat is het urencriterium? Het urencriterium is een voorwaarde voor zzp’ers en ondernemers om gebruik te mogen maken van bepaalde vormen van ondernemersaftrek. Je voldoet aan het urencriterium als je 1.225 uren per kalenderjaar aan je onderneming besteedt. Dit is gemiddeld 26 uur per week als je 4 weken vakantie neemt. Het urencriterium geldt voor de volgende soorten ondernemersaftrek: - zelfstandigenaftrek; - startersaftrek; - aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk; - meewerkaftrek. Let op: werk je als zzp’er én tegelijkertijd ook in loondienst? Dan gelden er aanvullende regels voor de ondernemersaftrek en urencriterium. En begin je halverwege het jaar als zzp’er en word je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Ook dan geldt dat je datzelfde jaar nog 1.225 uren moet maken om aanspraak te kunnen maken op bepaalde vormen van ondernemersaftrek.
Gepubliceerd
18 november 2021
Laatst geüpdatet
19 november 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 16 januari 2019
- Laatst geüpdate: 19 november 2021
- Leestijd: 2 minuten
Als zzp’er mag je onder voorwaarden gebruikmaken van de ondernemersaftrek. Daarmee verlaag je jouw belastbare inkomen. Zo betaal je minder belasting. Je moet voor de ondernemersaftrek wel ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn. Ook moet je soms voldoen aan het urencriterium of het verlaagde urencriterium. In dit artikel lees je wat het urencriterium is en bij welke vormen van de ondernemersaftrek dit van toepassing is.
zzp-er-kijkt-op-klok

Wat is het urencriterium?

Het urencriterium is een voorwaarde voor zzp’ers en ondernemers om gebruik te mogen maken van bepaalde vormen van ondernemersaftrek. Je voldoet aan het urencriterium als je 1.225 uren per kalenderjaar aan je onderneming besteedt. Dit is gemiddeld 26 uur per week als je 4 weken vakantie neemt.

Het urencriterium geldt voor de volgende soorten ondernemersaftrek:

- zelfstandigenaftrek;
- startersaftrek;
- aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk;
- meewerkaftrek.

Let op: werk je als zzp’er én tegelijkertijd ook in loondienst? Dan gelden er aanvullende regels voor de ondernemersaftrek en urencriterium. En begin je halverwege het jaar als zzp’er en word je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Ook dan geldt dat je datzelfde jaar nog 1.225 uren moet maken om aanspraak te kunnen maken op bepaalde vormen van ondernemersaftrek.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

Alle uren die je gedurende één kalenderjaar besteedt aan je onderneming tellen mee. Dit geldt dus ook voor:
  • offertes opstellen;
  • reistijd;
  • acquisitie plegen
  • zakelijke telefoontjes;
  • administratie;
  • bouwen of onderhoud van de website.
Het is wel van belang dat je de door jou gewerkte uren aannemelijk kunt maken. Een goede urenadministratie kan je hierbij helpen.

Welke uren tellen niet mee voor het urencriterium?

De uren waarop je stand-by staat, tellen niet mee. Dit is bijvoorbeeld het geval als je wel beschikbaar bent voor je onderneming, maar hiervoor geen werkzaamheden verricht.

Het urencriterium tijdens corona

Door de coronacrisis zaten veel ondernemers met minder of geen werk. Het zou behoorlijk oneerlijk zijn als je door iets wat zo duidelijk buiten je macht ligt, geen gebruik mag maken van de aftrekposten. Dat vindt de overheid ook. Daarom mag je voor de periode van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021 ervan uitgaan dat je ten minste 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Ook als dat in werkelijkheid niet zo is. 

Ziek worden als zzp’er: wat betekent dit voor het urenciterium?

Als je ziek wordt, kun je niet werken. Dit is een risico van het ondernemerschap. Je kunt dan ook geen uren opbouwen voor je urencriterium. Je kunt je overigens wel verzekeren voor langdurige ziekte, maar ook dan bouw je geen uren op.

Op vakantie gaan als zzp’er: wat betekent dit voor het urenciterium?

Als je op vakantie bent, werk je minder. Je kunt natuurlijk wel gewoon tijdens je reis of vakantie werken. Dat is aan jou. Als je tijdens een vlucht liever aan een adembenemende campagne werkt in plaats van naar film op een 7 inch schermpje in de stoel voor je kijkt, mag je deze uren gewoon meetellen.

Zwanger als zzp’er: wat betekent dit voor het urenciterium?

Als je hoogzwanger of net bevallen bent, werk je 24 uur per dag. Maar niet aan je onderneming natuurlijk. Je hebt dus wel iets beters te doen. Gelukkig mag je de uren die je normaal gesproken zou werken gedurende een periode van 16 weken, meetellen voor het urencriterium.

Wanneer is er sprake van een verlaagd urencriterium?

Er is sprake van een verlaagd urencriterium als je gebruik wilt maken van startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Het urencriterium bedraagt dan 800 uren per kalenderjaar die je aan je onderneming moet besteden.


Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.



Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers