Voor jezelf beginnen: 5 tips voor startende zzp’ers
Gepubliceerd
18 juli 2018
Laatst geüpdatet
29 mei 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 18 juli 2018
- Laatst geüpdate: 29 mei 2024
- Leestijd: 2 minuten
Tip 1: profileer jezelf op LinkedIn als je voor jezelf wilt beginnen!
Niets is belangrijker dan je eerste opdrachten binnenhalen. Als je nog geen of weinig opdrachten hebt, kun je het beste beginnen met het maken van een sterk, persoonlijk LinkedIn-profiel.
Veel beginnende ondernemers hebben al eerder werkervaring opgedaan bij één of meerdere werkgevers. Jij vast ook. Laat zien wat je kunt, wat je eerder gedaan hebt en waarin jij uitblinkt. Geef je profiel extra kracht met testimonials van tevreden opdrachtgevers of je voormalige leidinggevenden. Zo zien potentiële opdrachtgevers dat het prettig is om met jou te werken. Je kunt deze optie vinden via 'Vaardigheden en onderschrijvingen' op je profielpagina.
Een goed LinkedIn-profiel van een zzp'er werkt tweeledig. Je kunt je profileren als expert in je vakgebied en laten zien wat je in huis hebt. Op die manier kun je LinkedIn ook inzetten om nieuwe klanten te werven. Zet gerust in je titel dat je voor jezelf bent begonnen en deel updates en kennis met je netwerk. De kans is groot dat je hier al meteen een opdracht uit haalt.
Tip 2: De 30 seconden-regel: heb je pitch klaar
Kun jij in 30 seconden uitleggen welk werk je doet én tegelijkertijd mensen overtuigen van je kwaliteiten? Mooi, niets meer aan doen. Kun je dat niet? Dan is het goed om eens te brainstormen over hoe jouw pitch van 30 seconden eruitziet. Bedenk wat je in 30 seconden wilt vertellen over je werk aan belangstellenden. Zij hebben vaak ook weer een heel netwerk met mensen die geïnteresseerd kunnen zijn in jouw werk. Deze pitch is ideaal voor borrels of netwerkevents!Tip 3: Bereken je uurtarief voordat je opdrachten aanneemt
Als je begint met het aannemen van opdrachten, is het goed om eerst een strategie te bepalen voor jouw uurtarief. Zo voorkom je dat je aanvankelijk te weinig voor je werk rekent, vervolgens geld tekort komt en later alsnog jouw uurtarief moet verhogen.
Er zijn grofweg 3 strategieën te onderscheiden die zzp’ers vaak gebruiken voor het bepalen van het uurloon. De laatste strategie is in de meeste gevallen aan te bevelen, zodat je jezelf niet tekort doet. Dit zijn de strategieën:
✘ Neem opdrachten van bekenden aan tegen een gunstiger tarief, in ruil voor werkervaring. Dit kan een goede strategie zijn als je nog weinig ervaring hebt. Zorg er wel voor dat als je wat meer ervaring hebt, je een marktconform uurtarief rekent.
✘ Ga onder de prijs zitten van concurrenten, met het risico dat je te weinig verdient. Goedkoop is duurkoop, en zo voelen de meeste opdrachtgevers dat ook. Een lager uurtarief levert dus niet per definitie meer klanten of geld op.
✓ Vraag een marktconform uurtarief en geef geen korting. Blink uit met goed werk, laat opdrachtgevers testimonials plaatsen en zorg voor een goede zzp marketing.
Tip 4: Houd contact na een opdracht, want netwerken levert echt wat op
Ervaren zzp’ers kennen het wel: de opdracht is afgelopen en het contact met de opdrachtgever verwatert. Zonde! Houd actief contact met de opdrachtgever. Als deze tevreden is met je werk en het contact warm blijft, zal deze je namelijk ongetwijfeld aanraden bij andere potentiële klanten. Ben je niet zo goed in het warmhouden van je contacten, dan kun je in je agenda een aantal momenten vooruit plannen. Verjaardagen zijn bijvoorbeeld een goed moment om weer met elkaar in contact te komen!Tip 5: Splits je geldstromen en maak het jezelf makkelijk
Misschien heb je er nog niet over nagedacht, maar ook jij zal straks inkomsten en uitgaven hebben. Houd je cashflow in de gaten. Maak bij voorkeur aparte rekeningen aan voor inkomsten, de afdracht van de btw en je inkomstenbelasting. Het is slim om dit apart te houden voor je boekhouding, zodat je bij de belastingaangifte niet verrast wordt door het bedrag dat je nog aan de Belastingdienst moest betalen.Kies ook voor hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers
Al bijna 100.000 zzp’ers kozen voor hét zakelijk bankpakket van Knab. Voor € 7 per maand krijgen ondernemers:
✓ een onbeperkt aantal betaalrekeningen
✓ rente op je zakelijke spaarrekening
✓ alles volledig online geregeld
De ideale combi voor starters
Ga je meteen goed van start en kies je voor een zakelijke rekening mét boekhoudpakket? Dan heb je alles in één keer geregeld. Op deze starterscombi krijg je het eerste jaar € 42 korting.
Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.